Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Instruktørkursus med ny instruktørhåndbog

I uge 5 blev det første instruktørkursus baseret på den nye koncernfælles instruktørhåndbog "Instruktørvirke i Forsvaret" gennemført i Nymindegablejren. Hele 41 kursister fra Politiet, Hjemmeværnet og det øvrige Forsvar deltog.

08-02-2017

”Undervisning i praksis” (UIP) er skiftet ud med ”Instruktørvirke i Forsvaret” (IVF), og Hjemmeværnet er med i forreste række når det kommer til den koncernfælles omstilling til de nye termer og begreber. Hjemmeværnsskolens Instruktørkursus (både forkurset og tilstedeværelsesdelen) er justeret ud fra den nye bog og et afholdt pilotkursus i Stensved. På kurset i uge 5 fordybede de mange kursister fra Hjemmeværnet, Hærens Efterretningscenter, Den Kongelige Livgarde samt Politiet sig i lektionsplaner, undervisningsteori og praktisk gennemførelse af lektioner med de nye termer.

Hvad er det nye?
Hjemmeværnets Instruktørkursus har længe været et kursus med bred anvendelse i hele Forsvaret, og målet for kurset er stadig det samme: at lære at gennemføre en struktureret lektion, hvor eleverne aktiveres og motiveres og læringsmålet for lektionen opnås. Og ifølge Leif Balle, der har været lærer på kurset igennem en årrække, ligger de største ændringer i sproget. "'Instruktørvirke i forsvaret' er mere tidssvarende, og den repræsenterer en anden opfattelse af læring end hidtil. Jeg mener dog, at vi langt hen ad vejen har udviklet instruktørkurset i retning af IVF'en, og i den praktiske gennemførelse af kurset vil man ikke opleve de store ændringer," siger Leif Balle. "Vi udvikler stadig kurserne med udgangspunkt i kursisternes læring, men på en lidt ny måde, hvor det i højere grad er kursister og medkursister, der er aktive."

 

Hvad siger kursisterne?

"Det har været en hektisk, men god uge. Jeg har fået nogle praktiske erfaringer med opbygning og gennemførelse af en lektion, og hands-on tilgangen var god. Jeg har kun taget det gamle forkursus med UIP, så det var lidt forvirrende i starten. Men jeg kan godt lide opbygningen i den nye bog, da den giver lidt friere rammer i undervisningen."
Steven (Den Kongelige Livgarde), kursist på Instruktørkursus
 

"Selvom jeg har praktisk erfaring med at undervise i forvejen, har jeg fået en masse ud af kurset. Det vigtigste har været at få sat struktur på lektionerne, og hvordan man får aktiveret en hel klasse og stadig når målet. Jeg synes der er stor faglig dybde på kurset, og det overraskede mig hvor langt der bliver gået ned i detaljerne. Jeg var lidt skeptisk efter forkurset med IVF, for det virkede som om forventninger var ret høje, men nu sidder det på rygraden."
Nikolaj (Politiet), kursist på Instruktørkursus

 

 



 

"Det kan godt være lidt frustrerende med alle de nye begreber i IVF'en, men det vender efter et par dage. Der er gode eksempler på lektioner i bogen, og instruktørerne har også været rigtig gode til at tage hånd om dem, der har taget det gamle forkursus.
Jeg har rykket mig rigtig meget personligt, og det er fedt at lære nogle nye mennesker at kende både fra hæren og politiet. Jeg tror det styrker vores samarbejde, og viser at Hjemmeværnets instruktører har nogle kompetencer, der også kan bruges andre steder."
Sofie (Infanterikompagni Kbh), kursist på Instruktørkursus

 

 

 

Omskoling til IVF for instruktører
Har du det ‘gamle’ Instruktørkursus skal du ikke tage kurset igen, men Hjemmeværnsskolen arbejder på en løsning med en række 3-dages opdateringskurser, så instruktører i Hjemmeværnet lærer de nye begreber, og vi får fælles fodslaw med det øvrige Forsvar.
Hvis du er lærer på instruktørkurset, skal du hurtigst muligt opdateres i indholdet af IVF'en.

Vi melder selvfølgelig ud, så snart vi har datoer for opdaterings-kurserne i 2017.

 

Fakta

Instruktørkursus kører i april, juni (på engelsk), juli, august og oktober
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring