Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Foto: Signe Thiim

Vi lærer ikke noget af at gøre tingene rigtigt

I denne uge kører det afsluttende kursus som fartøjsfører (NAV IV) på skolens marinehjemmeværnssektion på Slipshavn. Syv håbefulde kursister skal bevise, at de kan føre en besætning ombord på et fartøj, inden de kan kalde sig fartøjsførere.

20-06-2016

Af Signe Thiim

Sidste skridt i NAV-søjlen er det egentlige fartøjsførerkursus, og handler mere om ledelse og føring end om at navigere. Kursisterne vurderes løbende over kursets fem dage, men selv hvis de består her, mangler de stadig en autorisationsprøve fra Chefen i Marinehjemmeværnet for at få det endelige fartøjsførerbevis.

Pres på fra start
Allerede om morgenen på den første kursusdag udpeges dagens fartøjsfører, og efter at have stået for meldinger under morgenens mønstring udgives der 5-punktsbefaling for dagens sejlads til Kerteminde. Opgaven lyder på farvandsovervågning, men i virkeligheden er formålet at se på, hvordan kursisterne leder og fordeler arbejdet i besætningen. Her gælder det om at bevare det kølige overblik under instruktørernes scenarier, der bl.a. inkluderer brand, motorstop, tæt tåge (gardinerne rulles ned), hjertestop og miljøopgaver ifm. oliespild.

"Hvis de ingen fejl laver, så har vi ikke presset dem hårdt nok. Det her kursus handler om at teste deres ledelses- og føringskompetencer, så alle de grundlæggende ting der har med navigation at gøre skal simpelthen være på plads," fortæller kaptajnløjtnant Henrik Almind, der er kursusansvarlig.

Bruger erfaringerne fra sit civile direktørjob
Karsten Thygesen fra flotille 114 i Aalborg er første kursist, der bliver skubbet ud i det uvisse. Det er en stille og rolig opstart, hvor presset dog langsomt stiger, jo længere dagen skrider frem. "Jeg synes det er gået rigtig fint i dag, men jeg laver en navigationsfejl, og det ærgrer mig. Det må bare ikke ske," fortæller Karsten, der har været i Marinehjemmeværnet i 5 år og til daglig er direktør i eget IT-firma. Mængden af ubekendte faktorer er en af udfordringerne i begge stillinger, og Karsten bruger da også både erfaringerne fra sit civile job når han sejler, og omvendt.
"Man lærer det først, når man selv står med det fulde ansvar. Og så er det jo et dejligt break fra hverdagen at komme herud."


Billedgalleri

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring