Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Læringsvideoer til førings- og kommunikationssystemet Sitaware

Hjemmeværnsskolen har netop i samarbejde med Telegrafregimentet og Hærens Kamp- og Ildstøttecenter produceret 19 nye videoer om det digitale førings- og kommunikationssystem Sitaware, som fremover også skal anvendes i Hjemmeværnet.

30-01-2018

Af Signe Thiim og KN Christian Nissen-Petersen

​Indtil videre har Sitaware hovedsagelig været brugt af Hæren, men det er tanken, at også Hjemmeværnet fremover vil skulle benytte det digitale system under indsættelser. Derfor giver det god mening, at Hjemmeværnsskolen har samarbejdet med Telegrafregimentet og Hærens Kamp- og Ildstøttecenter omkring videoerne, fortæller projektleder og kaptajn på Hjemmeværnsskolen, Christian Nissen-Petersen. "Vi har erfaring med pædagogik og at producere læringsvideoer, Telegrafen er førende inden for signal- og kommunikationsområdet, og HKIC har sikret kvaliteten inden for det taktiske og operative område. Så vi er meget tilfredse med samarbejdet," siger han. I arbejdsgruppen deltager også frivillige hjemmeværnsoldater, der har været på superbrugerkursus ved Systematic samt fastansatte fra Hæren, der til daglig sagsbehandler på systemet i Hæren.


Hurtigere stabsarbejde og bedre overblik
Sitaware er opdelt i en Headquarters-del, som staben kan benytte fra Kommandostationen, og en Edge-del til gruppeføreren/delingsføreren, som vil få udleveret en tablet. "Man kan forestille sig Sitaware som en radio, der er koblet med et kort, der bliver løbende opdateret via en GPS. Det betyder, at man hurtigere vil kunne få et overblik over de indsatte enheder, og kommunikationen vil glide lettere. Desuden bliver stabsarbejdet hurtigere, da flere personer fx vil kunne skrive i en befaling samtidig," fortæller Christian Nissen-Petersen. Sitaware indeholder også en messenger-funktion, hvor man kan chatte i stedet for at bruge radio.

Sitaware kan styrke rekrutteringen af yngre medlemmer
En del af systemet har allerede været i brug under stabsøvelser ved Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn (HDFYN), der også har været i gang med uddannelse i systemet. Opstarten har dog ikke været uden udfordringer. "Vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle skære en del af Sitaware væk, og simpelthen kun undervise i lige præcis det, der er behov for på de enkeltes niveau i kompagnierne. Derudover oplever vi et enormt spænd i kursisternes niveau - mere, end jeg nogensinde har set før. Det gør det meget udfordrende at undervise i," fortæller John Bünger, kaptajn ved HDFYN. Han mener til gengæld, at Sitaware kan være med til at styrke rekrutteringen af yngre medlemmer. "De unge fra den computerspillende generation tager det her redskab til sig superhurtigt, hvor de ældre kræver en del mere tid. Men jeg håber, at det vil være med til at gøre det sjovere og mere attraktivt at være en del af kommandodelingen, eller for den sags skyld gruppefører og delingsfører."


Let tilgængelig viden
Læringsvideoerne skal det gøre det lettere og mere fleksibelt at tilegne sig viden om de grundlæggende funktioner og anvendelsen af Sitaware HQ og Edge. Læringsvideoerne til Sitaware Edge gør det i princippet muligt at anvende systemet uden efterfølgende tilstedeværelsesundervisning. Læringsvideoerne til Sitaware HQ kan anvendes i en blended learning situation, hvor kursisterne tilegner sig grundlæggende viden, som efterfølgende anvendes i tilstedeværelsesundervisning. Læringsvideoerne kan ligeledes anvendes af instruktøren i forbindelse med forberedelse af undervisning samt repetition.
Udover læringsvideoerne er der udviklet et antal videoer med ofte stillede spørgsmål (FAQ), som kan hentes ned på EDGE-tabletten og anvendes efter behov.

 

Se videoerne nu
Læringsvideoerne kan allerede findes følgende steder på internettet:

 
Har du spørgsmål eller kommentarer kan du kontakte HVS-STU-03@mil.dk.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring