Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

En god soldat er også i god form

Sundheds- og træningsvejlederkurset kører for 7. år i træk, og det er efterhånden ved at gå op for deltagerne, hvad der kræves - men også at kravene på ingen måde er urealistisk høje. Det handler først og fremmest om at kunne motivere andre.

11-09-2016

​Af Signe Thiim

Deltagerne på efterårets Sundheds- og Træningsvejlederkursus på Hjemmeværnsskolen er ikke toptunede elite-sportfolk, men derimod helt almindelige hjemmeværnsfolk med en fornuftig grundform. "Når man er færdig som Sundheds-og Træningsvejleder, kan man have det som en skråstregsfunktion - hvilket vil sige, at du sagtens kan have en anden funktion i din underafdeling samtidig," forklarer Heidi Tsimisiris, der er instruktør på kurset. Sundheds- og træningsvejledernes rolle er kort fortalt at sætte gang i sundhedsfremmende aktiviteter i underafdelingen. De skal kunne gennemføre en simpel lektion i styrke-, kredsløbs- og coretræning, og så skal de kunne guide folk videre, der har brug for decideret vejledning til kost eller træningsplaner.
"Helt basale ting ville kunne gøre en kæmpe forskel, når vi snakker sundhed og træning. Det behøver ikke at være noget stort, det kunne være mikrotræning på skydebanen, en lille lektion i kost og væske, sætte nogle øvelser op på en befalingsmands-weekend, arrangere et lille orienteringsløb tirsdag aften i underafdelingen. Det er ikke svært, men der skal være nogen, der tager initiativet," siger Heidi Tsimisiris.

Foto: Heidi Tsimisiris har en mission om at få Hjemmeværnet i bedre form

Vi skal i bedre form
"Vi er nødt til at få italesat emnet sundhed og motion i hele Hjemmeværnet. Jeg tror ikke jeg har mødt én eneste person, der mener at vi i Hjemmeværnet generelt ikke kunne trænge til at komme i lidt bedre form," siger Heidi Tsimisiris. Og det handler ikke kun om overflade, men i særdeleshed også om sundhed og velvære generelt, for slet ikke at tale om, hvor godt man er i stand til at løse den opgave, man skal varetage i sin funktion. "Vi håber på, at man 10 år fra nu vil kunne se, at den gennemsnitlige hjemmeværnssoldat har højnet sin sundhed."
Og deltagerne er parate til at tage hjem og motivere deres kammerater. "Det er helt tydeligt, hvor meget kursisterne rykker sig på de her ti dage. Deres holdning, den måde de går på, og deres måde at kommunikere på er helt forskellig nu i forhold til den første dag," fortæller Heidi.

TRX, Krav Maga og Volleyball
STV ikke er et statisk kursus, men derimod et kursus, hvor man konstant integrerer ny teori og afprøver nye motionsformer. Denne gang er det blandt andet redondotræning med en lille bold, kampsporten Krav Maga, TRX og volleyball. Variationen giver blandt andet også mulighed for at studere de eksterne instruktørers måde at sammensætte lektioner og motivere på.
For første gang har deltagerne på STV også været på den militære forhindringsbane i Oksbøllejren.

Ny STV-model i 2017

Hjemmeværnsskolen planlægger at gennemføre to STV-kurser i 2017 – et i Nymindegab og et på Sjælland (8 dages varighed). Herudover planlægges der at gennemføre 4 – 6 ”Bliv din egen træner”-forkurser (2 dages varighed) decentralt placeret i hele Danmak. Formålet med den nye model er at introducere ”Bliv din egen træner” konceptet på forkurset til så mange frivillige som muligt. Herudover er formålet med forkurset at orientere kommende STV-kursister om STV-uddannelsen samt afprøve deres fysiske formåen. "Bliv din egen træner” forkurset tilbydes alle frivillige, og giver redskaber til at komme i bedre form. Det er håbet, at alle frivillige fremadrettet får tilbudt kurset så tidligt så muligt i deres Hjemmeværnskarriere.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring