Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Udpegning af næste post. Foto: Peder Frits Nielsen

Øvelse "Blå Negl" - ikke kun for eliten

Ud fra hvad man typisk ser og læser om øvelse ”Blå Negl”, skulle man tro at det alene er en øvelse for og med Eliten, men sådan forholder det sig langtfra – her er værdi og læring på alle niveauer og for alle typer Hjemmeværnssoldater.

03-03-2018
​”Lad mig starte med at slå én ting fast – Blå Negl er faktisk ikke primært rettet mod gængerne, den er rettet mod at uddanne og træne Blå styrke, KSN, Logistikken og alle de andre støttefunktioner i de færdigheder de har brug for, for at kunne få en enhed til at fungere…”


Løjtnant Bjarne Andresens øjne er fokuserede og næsten insisterende – man mærker at det ligger ham meget på sinde at få kommunikeret dette budskab ud..
Han er sammen med Oversergent Jan Ømand drivkraften bag øvelsen, der i 2018 er blevet afholdt for 20. gang.

Ideen bag øvelsen er, at alle deltagere skal få mulighed for at prøve sig selv og deres færdigheder af – uanset hvilken funktion man har under øvelsen.

Hvad er det så det giver den enkelte Hjemmeværnssoldat, der deltager i Blå Negl?
Bjarne og Jan er ikke i tvivl – man kan dele deltagerne op i 3 grupper, med hvert deres formål og udbytte:

·         Gængerne – der får prøvet deres egne grænser af, byde de fysiske, de mentale og de militærfaglige. Her er der rigelige muligheder for at udfordre sig selv – både på den korte og den lange rute.
Helt basalt lærer deltagerne at håndtere kort og kompas, de lærer at samarbejde i deres 2- og 6-mandsgrupper, og de lærer nødvendigheden for at fokusere på delmål, så de ikke kvæler sig selv undervejs.

·         KSN, Logistiksektionen osv – der har mulighed for at afprøve deres færdigheder i et fuldt setup, hvor alt er bemandet, der er masser af folk at styre og supportere – OG måske få lov at prøve andre funktioner af, i et realistisk miljø

·         Blå styrke/Momentstyrken – får mulighed for at træne deres kerneopgaver, bevogtning etc. Med et fuldt setup, Delingsførerne har en fuldt besat deling at føre osv.

Alle lærer at arbejde i et realistisk miljø, hvor selv de bedste planer skal ændres eller justeres, fordi der sker uventede ting. Det kan udfordre og stresse, men giver også en masse udvikling og erfaring, man kan trække på i andre situationer.



Blå Styrke på jagt. Foto: Hung Van Plungklang Nguyen


Vandpassage. Foto: Alejo Cvitanich


”Her kan LOG-sektionen få mulighed for at afprøve dem selv og deres processer, for når der er 200-250 soldater, der skal have udleveret våben, forplejning osv. ved øvelsesopstarten, stiller det krav til overblik og håndtering” fortæller Jan, og Bjarne supplerer: ”Her har vi en enhed, der kan fungere fuldt og helt – også taktisk – vi har et setup, der er rigtig stort, OG vi har mulighed for at momenter/poster selv kan lave øvelser i øvelsen og træne relevante opgaver eller Q-givende aktiviteter”
Styrken ligger også i, at øvelsen har deltagelse af alle værnsgrene fra Hjemmeværnet.
Hærhjemmeværnssoldater arbejder side om side med soldater fra Flyverhjemmeværnet og Marinehjemmeværnet, så ud over at løse de pålagte opgave, lærer de af hinanden, udveksler erfaringer og får en dybere forståelse af hinandens funktionsområder – det er ikke så tit, der ellers er mulighed for det.


Brigadegeneral Jette Albinus besøger KSN. Foto: Alejo Cvitanich


Hjemmeværnets Stabschef, Brigadegeneral Jette Albinus, kom på besøg under øvelsen, og hun havde en positiv oplevelse af omfanget og udbyttet heraf:
”En af de ting jeg har bemærket ved øvelsen, er mangfoldigheden og de mange sider af Hjemmeværnet det vises. Jeg sidder og tænker at i forhold til rekruttering og fastholdelse er der måske noget vi skal gøre mere ud af at få filmet og få synliggjort fremover” fortæller hun og roser det flotte setup, hvor også udenlandske deltagere spiller en god rolle.

 

”Nu skal vi ikke glemme, at dette primært er en dansk øvelse”, siger Generalen, ”men både for gængerne og folkene på poster og i administrationen er det jo altid motiverende og anerkendende, at der kommer deltagere fra andre lande – det er med til at gøre oplevelsen større og sjovere”.

 

Generalen afsluttede interviewet med at rose, at øvelsen ikke kun drejer sig om gængerne: ”Noget af det, der har overrasket mig positivt, er det kæmpe udbytte af øvelsen der er for alle deltagerne”


Bjarne Andresen og Jan Ømand i fuld gang med planlægning af Blå Negl 2020. Foto: Peder Frits Nielsen

Og udbytte får de, alle deltagerne. 

Hvis du skulle være i tvivl om sandhedsværdien af dette postulat, så prøve at møde op på KSN en tidlig søndag morgen efter Endex, hvor ale fra KSN, gængere, poster osv. samles for at spise morgenmad og hylde de vindende hold. 

De smul og glade, motivede ansigtsudtryk, man ser der, siger det hele: trods strabadser, travlhed og perioder med pres har det været det hele værd - og vi stiller glad og gerne op næste gang. 

Bjarne Andresen og Jan Ømand er godt tilfredse med forløbet af Blå Negl 2018.
"Jeg synes absolut, at dette års Blå Negl var et 20-års jubilæum værdigt - ud af de 60 hold, der startede, var det kun 10 hold, der gennemførte," siger Bjarne med et smil. "Men de der ikke kom igennem i år stiller op igen næste år og giver den en skalle mere. Der er lærning og udvikling i at deltage, ligegyldigt om man kommer hele vejen rundt eller ej."

Bjarne og Jan er i øvrigt allerede gået i gang med at planlægge Blå Negl 2019. Så I kan g odt begynde at træne og glæde jer. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring