Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​John Strøbæk og Bjarne Toft Madsen  i Reykjavik.

Arktisk redningsøvelse med frivilligt fingeraftryk

​Fly og sejlende enheder fra de arktiske lande skulle redde 250 nødstedte krydstogtspassagerer under redningsøvelsen Arctic Guardian. Tre frivillige specialister fra Marinehjemmeværnet har været dybt involveret i øvelsens planlægning og gennemførelse.

08-09-2017
Tekst Ninna Falck - Foto: Lars Bøgh Vinther/VFK-KOM

”Vi synes alle tre, at det er enormt spændende at være med til at udvikle, træne og præge SAR- udviklingen i det arktiske område, hvor alle ved, at det meget hurtigt kan blive katastrofalt, hvis der sker en ulykke med f.eks. et krydstogtsskib med hundredvis af passagerer om bord”.
 
Sådan lyder det fra SAR-specialist fra Marinehjemmeværnet, John Strøbæk. Han har sammen med sine frivillige kollegaer fra Marinehjemmeværnet, Bjarne Toft Madsen og Anders Møller, deltaget i både planlægning og gennemførelse af den store arktiske SAR-øvelse ARCTIC GUARDIAN 2017, som løb af stablen 5. – 9. september. (SAR: search and rescue)
 
Samarbejde, koordination, kommunikation
Øvelsen blev afholdt af ’Arctic Coast Guard Forum’ med deltagere fra alle medlemslande: Canada, USA, Island, Norge, Sverige, Finland, Rusland og Danmark herunder Grønland og Færøerne. 

Målet med øvelsen var at træne samarbejdet ved fælles redningsoperationer til søs. Udgangspunktet var den islandske hovedstad, og øvelsesområdet var Danmarkstrædet, som er farvandet mellem Island og Grønland. Her fik sejlende enheder, helikoptere, overvågningsfly og redningscentraler hænderne fulde, da krydstogtsskibet, Hessen, med 250 passagerer om bord pludselig var savnet. Det internationale samarbejde, koordinationen mellem enhederne og overvågningssystemerne og herunder ikke mindst kommunikationen skulle stå sin prøve i et dramatisk - men ikke urealistisk - scenarie.
 
John Strøbæk og Bjarne Toft Madsen var en del af øvelsesledelsen (EXCON), som sad i den islandske kystvagts hovedkvarter i Reykjavik. Her satte John Strøbæk selv hele redningsoperationen og øvelsen i gang ved at spille beskeden ind om, at krydstogtskibet var savnet. Et scenarie han selv har været med til at udtænke.
 
Planlagde scenarierne
”Vi blev fra starten bedt om at deltage på anmodning fra Arktisk Kommando. De bad om vores deltagelse i Arctic Guardian som planlæggere af de scenarier, der skulle gennemføres. Vi har deltaget i to planlægningsmøder på Island op til øvelsen, og så har vi lagt en del arbejde i at udarbejde de scenarier, der skulle danne baggrund for at opnå øvelsens vigtigste intentioner: Nemlig, samarbejdet otte nationer imellem, og kommunikation”, fortæller han.
 
Til scenariet med krydstogtskibet havde den islandske kystvagt udlagt seks redningsflåder, som øvelsens fem skibe og tre fastvingede fly skulle finde inden for et område på 80 sømil. Dagen efter var nålen i høstakken blevet til et sandkorn, da enhederne nu skulle finde en person i vandet. En del af øvelsen, der skulle vise sig at være særdeles svær, men John Strøbæk er tilfreds.
 
”Her ved øvelsens afslutning kan vi konstatere, at formålet med øvelsen til fulde er opfyldt. Det er utroligt vigtigt, at landene kan samarbejde især her i det Arktiske område, hvor ressourcerne for de enkelte lande er meget begrænsede”, understreger han.
 
Det er ikke første gang, at de frivillige SAR-specialister fra Marinehjemmeværnet deltager i arktiske SAR-øvelser. De har desuden også fungeret som SAR-instruktører i Georgien og Afrika - udsendt af Forsvaret.
 
”Det er da særdeles interessant at vores viden, erfaring og uddannelse fra Marinehjemmeværnet værdsættes og kan anvendes i både indland og udland”, noterer John Strøbæk med tilfredshed i en mail fra Reykjavik lige efter afslutningen på Arctic Guardian 2017.
 
Læs nyhed om øvelsen på Forsvaret.dk her
Se flere billeder herunder

Presail-conference under ledelse af Arktisk Kommando

Sejlende enheder fra den canadiske og den amerikanske coast guard: PIERRE RADISSON og SPENCER.
 Det danske inspektionsskib VÆDDEREN på vej ud på øvelse med skibe fra den canadiske, den norske og den islandske kystvagt i baggrunden.

Bjarne Toft Madsen og John Strøbæk med finsk kollega

EXCON/Øvelsesledelsen holdt til i den islandske kystvagts hovedkvarter i Reykjavik. John Strøbæk og Bjarne Toft Madsen bagerst.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring