Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​1.100 sejlbåde deltager i den store begivenhed

BRIGADEN til verdensklasse sejladser i Aarhusbugten

Sailing World Championships: Med besætningsmedlemmer fra syv flotiller og politiet, sørger Marinehjemmeværnet for at sikre sejlernes konkurrencer på vandet bedst muligt frem til 12. august.

05-08-2018
Tekst Helle Kolding – Foto: Jess Abrahamsen
 
I horisonten anes en skov af sejl under den dybblå himmel. MHV 908 BRIGADEN vugger blidt på de knap eksisterende bølger i Aarhusbugten. To gummibåde ligger tæt til det grå skrog. Her er man ved at gøre klar til, at politifolk fra bl.a. Østjyllands Politi kan komme om bord.
 
Opgaven er enkel. Politiet har bedt Marinehjemmeværnet om assistance til at sikre, at det maritime område kan afvikle ’Hempel Sailing World Championships Aarhus 2018’ i ro og fred, uden at hurtigt gående vandscootere eller nysgerrige sejlere kommer for tæt på deltagerne og ødelægger konkurrencen.
 
-Det er en typisk, og alligevel lidt anderledes opgave for Marinehjemmeværnet. Vi er vant til at yde støtte til politiet til søs, men dette her er en international konkurrence, der løber over 14 dage, så det er alligevel noget helt andet, fortæller flotillechef for flotille 124, Aarhus, Henrik N. Mortensen.
 
Læs videre under billedet ...

- BRIGADEN på opgave med politiet i Aarhusbugten
 
Stærkt samarbejde i sommerferieperioden
Henrik N. Mortensen har været involveret i det store projekt i halvandet år, og den store udfordring for ham og flotillen har været at kunne samle folk nok til at løse opgaven over så lang tid.
 
-Det er jo midt i sommerferien, og de, der ikke har ferie, er på arbejde i dagtimerne. Derfor er det imponerende, at der alligevel er så mange, der har meldt sig, tilføjer han.
 
Selv har han sat sig på i hele perioden, men de fleste andre frivillige har meldt sig til nogle dage. I alt har frivillige fra syv flotiller meldt sig til, og en del af gasterne er hentet via ’gastebørsen’, så de kommer fra hele landet.
 
BRIGADENs opgave er hver dag at sejle ud på vandet og lægge sig pænt bag konkurrence-linjen, så de ikke generer de mange deltagere, men har et fint overblik over bugten, og her agerer fast platform for de to gummibåde 013 og 007 og deres besætning.
 
Læs videre under billedet ...

- Fra broen holdes der skarpt øje med aktiviteterne til søs
 
Vigtige funktioner om bord
Denne fredag hvor der er en journalist og fotograf med om bord, består besætningen af i alt 13 frivillige plus fire-fem politifolk. Hver har deres opgaver, lige fra hovmesteren og dækgasterne til radiogasten og folkene på broen. Da man er så mange, må der skaffes (spises red.) i to hold, men det foregår under den samme rolige og muntre jargon, der præger hele turen.
 
Umiddelbart kan det godt se ud som en solskinsfyldt dasedag på havet, men hver eneste gast har vigtige opgaver, og det kan godt være, at man det ene øjeblik lige kan tage et minut på køjen, men det næste er man klar til motorpasning, overvågning, hjælp ved gummibådene. Selv en sygebehandler er selvfølgelig med om bord, og i det stærke solskin er især solcreme og vand efterspurgte varer.
 
-Vi har en opgave at løse, men det må jo også gerne være sjovt. Og det en spændende opgave at være med til, indrømmer Henrik N. Mortensen.
 
Indimellem er han med hos dem, der overvåger området fra land. De holder til i et lokale på molen med overblik over ind -og udsejling. Men ellers er han mest på BRIGADEN. Helt inde i inderhavnen ligger MHV 804 ANDROMEDA. ANDROMEDA deltager ikke direkte i begivenhederne men ligger standby til at tage over, hvis BRIGADEN pludselig skulle få forfald.
 
Læs videre under billedet ...

- Politiet på opgave om bord i MHV-gummibåden
 
Velforberedte på den spændende opgave
-Vi havde en prøvesejlads sidste år, hvor alle procedurer blev prøvet af, så vi vidste lidt om, hvad vi gik ind til, siger flotillechefen, og han fortsætter;
 
-Politiet har indtil videre kun lige talt med nogle enkelte fartøjer, der var lidt ude af kurs, men der er ikke givet bøder. Kun venlige henvisninger.
 
Først og fremmest skal samarbejdet sikre synlighed på vandet, så trafikken glider uden hindringer. Hempel Sailing World Championships Aarhus 2018 er deltagermæssigt det største sportsarrangement på dansk grund -og vand i år. Der er deltagere fra hele verden, også fra lande der kræver lidt ekstra bevågenhed og sikkerhedsopsyn, så derfor er BRIGADENs og politiets tilstedeværelse vigtig.
 
-Så det er spændende at være en del af et kæmpe arrangement som dette, men vi skal også helst være omkring de 12 mand hver dag for at løse opgaverne, og det er vi, slutter Henrik N. Mortensen.
 
Både deltagere og BRIGADEN har været heldige med vejret. Der har stort set været ideelle forhold for alle indtil nu, og begivenhederne fortsætter frem til 12. august. Danmark har flere deltagere med medaljechancer.
 
Medaljer er der ikke umiddelbart til gasterne på BRIGADEN og 013 og 007. Til gengæld får de oplevelser og erfaring nok til at fylde en del lang tid fremover, -og gode personlige erfaringer med samarbejdet til søs med politiet, der efterhånden er blevet flittige gæster på de mørkegrå fartøjer.
 
FAKTA OM
HEMPEL SAILING WORLD CHAMPIONSHIPS AARHUS 2018
14 dages verdensklasse sejladser
1.400 deltagere fra op imod 90 lande
1.100 sejlbåde
400.000 tilskuere (anslået)
Mere end 800 frivillige hjælpere, arrangører etc.
(oplysninger fra HSWC egen hjemmeside)
 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring