Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Den gule kajak slår til igen

Marinehjemmeværnet fra Kolding blev lørdag kaldt ud til en kæntret kajak med mand over bord. Koldings fartøj, HERCULES, var på farvandsovervågning. De satte straks gummibåden i vandet for hurtigt at komme op til den overbordfaldne. Men der var ingen kajak

25-07-2016
Tekst: Ninna Falck - Fotos: Lene Blomsterbirk
 
Det store apparat blev sat i gang lørdag, hvor Flotille 135 Kolding havde en frivillig besætning på 12 gaster ude på farvandsovervågning for Søværnet om bord på det lokale fartøj MHV 812 HERCULES.
 
Mand over bord!
HERCULES var på vej fra Kolding til Samsø, da besætningen klokken 16.30 bliver kontaktet af JRCC (Joint Rescue Coordination Centre ved Forsvarets Operationsstab). Beskeden er, at der er observeret en væltet kajak med en mand i vandet nord for øen Endelave, som ligger i Kattegat mellem Horsens Fjord og Samsø.
 
Det er alvorligt, og fartøjsfører løjtnant Jan Andreasen beslutter hurtigt, at sende HERCULES’ gummibåd af sted mod kajakken i høj fart.
 
”Men allerede klokken 17.00 afblæser JRCC aktionen igen. Det var bare en væltet bøje”, fortæller assisterende ved radioen, Lene Blomsterbirk.
 
Bøjen Bjærges
Men opgaven er ikke slut. Forsvarets MAS-vagt (Maritime Assistance Service) beder nu i stedet besætningen om at kigge nærmere på bøjen.
 
”De ville vide, om den var flydende eller bundfast.  Og da den var flydende og lå i et fredet område, blev vi bedt om at bjærge den og tage den med i land”, siger Lene Blomsterbirk.
Gummibåden henter bøjen - eller sømærket – og det kommer om bord på HERCULES og taget med til Samsø.
 
Forveksling for anden gang i år
Det er så anden gang i år, at Marinehjemmeværnet rykker ud til en væltet kajak, som viser sig at være et gult sømærke. Sidste gang var 28. januar, hvor Marinehjemmeværnet i Skovshoved var i aktion: http://www.hjv.dk/oe/mhv/nyheder/sider/den_gule_kajak.aspx
 
Når mærkerne river sig løs og ligger i havoverfladen, ligner de i formen en væltet kajak, så det er ikke mærkeligt, at der bliver slået alarm. Og som vi altid siger i Marinehjemmeværnet: Hellere en gang for meget end en for lidt.
 
Herunder:
Man kan jo godt forstå forvekslingen, når man ser bøjen



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring