Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Det varme maritime fællesskab

​Der var ingen tvivl blandt deltagerne i årets Nytårsgudstjeneste om, at Danmarks Marineforening, Marinehjemmeværnet og Søværnet står sammen. I sin tale understregede formanden for Danmarks Marineforening det historiske fællesskab og roste MHV frivillige.

08-01-2018

Tekst: Ninna Falck - Foto: Jess Abrahamsen, Bjarne Olsen og Ninna Falck

”Det gode, tætte og frugtbare samarbejde mellem Marinehjemmeværnet og Marineforeningen går langt tilbage i tiden”, indledte formand for Danmarks Marineforening Jens Ole Løje Jensen i sin tale fra prædikestolen i Holmens Kirke.

Han kunne trække de fælles tråde så langt tilbage som til 1946, hvor tankerne om oprettelsen af Hjemmeværnet gav spirer til også at oprettet et frivilligt maritimt hjemmeværn understøttet af stærke kræfter fra Marineforeningen. Kræfter som i sidste ende bidrog til oprettelsen af det første marinekompagni i 1949 og siden officielt 'Det Maritime Hjemmeværn' i 1952.

Læs videre under billedet
- Formand for Danmarks Marineforening, Jens Ole Løje Jensen på prædikestolen i Holmens Kirke

"Det må siges at være fantastisk"
Det er blevet et langvarigt samarbejde, som i dag kan fylde Jens Ole Løje med glæde og stolthed, når han opridsede de mange frivillige indsatser til søs, som Marinehjemmehjemmeværnets frivillige har gennemført i 2017.

”Det må siges at være fantastisk, at vi har folk med civilt arbejde, som smider alt hvad de har i hænderne og på den korte tid er om bord, og klar til at assistere ude på havet, og ikke kun i et lille område, men overalt i danske farvande. Tænk hvad et sådant beredskab ville koste, hvis det skulle være dækket af et civilt redningsselskab”, lød det fra formanden til stor glæde for de mange deltagere fra Marinehjemmeværnet.

BZ til Søværnet
Jens Ole Løje Jensen talte også om Søværnets store indsatser i det forgangne år – ude og hjemme.

”At blive godkendt på lige fod med amerikanske destroyere til at indgå i en amerikansk hangarskibsgruppe i en skarp operation, er et bevis på den allerhøjeste professionalisme og faglig kompetence. Noget ikke alene Danmarks Marineforening, men alle danskere må have den allerdybeste respekt for. Det viser samtidig, at nok er vi en lille nation, med et lille søværn, men giv Søværnet det rigtige materiel, her orlogsskibe, den nødvendige uddannelse og træning, og så kan de danske enheder måle sig med de bedste i verden. Også her et stort BZ”, understregede Ole Løje Jensen med henvisning til fregatten PETER WILLEMOES's indsats i det østlige middelhav og den persiske golf.

Og de ord har helt sikkert varmet Chef for Marinestaben, kontreadmiral Torben Mikkelsen, som deltog i nytårsgudstjenesten i selskab med Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly og selvfølgelig Chef for Marinehjemmeværnet, kommandør Henrik Holck Rasmussen.

Bryd tavsheden - vær nærværende!
Orlogspræst Ulrik Pilemand var både munter og eftertænksom i sin prædiken om nærvær i dagligdagen, og når sorg og ulykke rammer.

”Det at undres og handle, at se ind under det man oplever. Der kan gemme sig en helt anden virkelighed. Underet kan gemme sig under alt det, vi undrer os over”, sagde han

Ulrik Pilemand satte tavshed og handling i forhold til hinanden, og opfordrede til, at man ikke forholder sig tavs, når ulykken eller sorgen rammer andre, men hjælper dem med også at se det gode - underet.

”Vær ikke tavs”, understregede han, ”Jesus er ikke tavshedens gud”.

Dejlig musik og hyggelig stemning
Både Kvindelige Marineres Musikkorps og Holmens Kantori (kirkekoret) var i deres es på den første søndag i det nye år. De leverede den skønneste sang og musik, som under andre forhold ville have indkasseret store klapsalver. 

Så stemningen kunne ikke være bedre, da fankommandoen marcherede ud af kirken, og de mange deltagere kunne stimle sammen og hilse hinanden godt nytår under de smukke hvælvede lofter i Søværnets egen kirke.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring