Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Den amerikanske sejlbåd på siden af BOPA, inden den sejlede videre. Foto: BOPA

En amerikaner på grund ved København

Lokalkendskabet spillede en rolle, da Marinehjemmeværnet fra Dragør mandag aften hjalp en lystsejler. En sejlbåd på vej til Amerika var gået på grund ved Middelgrunden, og fra MHV-fartøjet kunne man regne ud, at de måtte være i problemer på den position

15-05-2017
Af Ninna Falck
 
Fartøjsfører, kaptajnløjtnant John Strøbæk, var mandag aften ude på en helt almindelig patruljesejlads med en besætning om bord på MHV 911 BOPA fra Marinehjemmeværnets Flotille 367 Dragør.
 
Vagthavende officer (VO) ved Forsvarets Joint Operations Centre (JOC) havde bedt den frivillige besætning om at kigge nærmere på en fiskekutter omkring Flakfortet og Saltholm i Øresund ud for København. Besætningen kunne konstatere, at kutteren var lidt overlæsset, og ellers var der ikke mere i den sag. Men så fik man øje på noget andet …

”Vi kunne se på vores AIS-plot, at der lå et skib på et sted, hvor man normalt ikke skal ligge”, fortæller John Strøbæk.

Et 40 fods sejlskib lå atypisk på noget opdæmmet areal ved vindmølleparken ved Middelgrundsfortet. Det så helt forkert ud for den lokalkendte besætning.
 
Det er sgu rart, at I er så proaktive
”Vi kaldte VO ved JOC’en op, og sagde, at det ville vi kigge nærmere på, og hun svarede: ’Det er sgu rart, at I er så proaktive, som I er’. Og så sendte vi gummibåden af sted”, forklarer John Strøbæk.
 
Ude ved sejlskibet kunne gummibådsbesætningen konstatere, at lystsejleren ganske rigtigt var gået på grund. Skibet blev sejlet af en amerikaner, som havde hentet det i København og nu var på vej til Norfolk i staten Virginia i USA. Skibet stod på en grund med store sten. Det skulle helst trækkes af grunden uden skader, så nu kom gummibådens særlige ’side scan sonar’ i brug.
 
”Gummibåden sejlede op på siden af ham, og her brugte de så sonaren til at se de store sten, som skibet stod på, så de kunne finde den rigtige side at trække skibet stille og roligt fri fra”, fortæller John Strøbæk, som var ganske tilfreds med den indsats.
 
Klokken 22.00 - en times tid efter, at man fik kontakt med den nødstedte sejlbåd - var amerikaneren fri af grunden, og kunne sejle videre for egen kraft - ud på sin lange rejse.
 
Herunder fra Google Maps.
Middelgrundsfortet ved den røde pin



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring