Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​MHV 906 FÆNØ fra Helsingør gennemsejlede oliefilm ud for Humlebæk. Arkivfoto af Bjarne Olsen

Indsat til to havmiljøopgaver på én aften

​Marinehjemmeværnet i Helsingør var tirsdag indsat af Forsvaret i Øresund. To lystsejlere havde rapporteret olieudslip hver sit sted. Besætningen om bord på MHV 906 FÆNØ fandt et olieudslip ud for Humlebæk

03-08-2017

Af Ninna Falck

Tirsdag aften klokken 19.27 blev fartøjsfører Christian Gravad fra Flotille 362 Helsingør ringet op af MAS-vagten ved Værnsfælles Forsvarskommandos Operationsstab. En fritidssejler havde indrapporteret, at han havde set et olieudslip ud for Espergærde, og flotillen i Helsingør blev nu indsat til at sejle ud og undersøge sagen.

Flotillen samlede en besætning af frivillige, som under ledelse af Christian Gravad afgik fra Helsingør Havn klokken 20.07. Og de fandt ganske rigtigt olie på vandet et par sømil ud for Humlebæk,

”Olien lå som en lang bræmme i to dråbeformede klatter, hvor den største var omkring 5 x 50 meter. Det var en tyk film med noget sort grums i”, fortæller Christian Gravad, og han var ret sikker på, hvor det kom fra

”Det var tydelige at se, at det var en, der havde tømt nogle tanke”, fortæller han.

Olien kunne ikke inddæmmes
Om bord på FÆNØ råder man over 360 meter flydespærring, som kan bruges til at inddæmme olie, men udslippet var ikke til at inddæmme.

”Jeg aftalte med MAS-vagten, at vi gennemsejlede olieudslippet, og det gjorde vi rigtig mange gange”, forklarer Christian Gravad.

Og netop som opgaven var løst, løb der endnu en olieopgave ind til FÆNØ og dens besætning.
En træskibssejler havde indrapporteret et muligt udslip ved Marienlyst lige nord for Helsingør, og MAS-vagten sendte nu Christian Gravad og hans besætning derop.

”Lystsejleren mente, at han havde set et rødt skib, der havde hældt noget olie ud, men vi kunne ikke se noget deroppe”, fortæller Christian Gravad.

Han og hans besætning blev fritaget klokken 22.10, og FÆNØ var hjemme i havn i Helsingør klokken 22.30.

FAKTA

MAS-vagten: Maritime Assistance Service hører under Værnsfælles Forsvarskommandos Operationsstab og bidrager blandt andet til at sikre hurtig assistance ved Olieudslip. 

Gennemsejling af tyndtflydende olieudslip sker for at sprede olien og på den måde fremskynde fordampningen.

Havmiljøvogtere: Forsvarets Operationscenter modtager mange indrapporteringer om mulige olieudslip fra lystsejlere, og de særlig vågne lystsejlere i danske farvande kan meget vel skyldes Forsvarets havmiljøvogterordning, hvor lystsejlere og andre opfordres til at holde et vågent øje med om nogen sviner havmiljøet.

Herunder:
Markering af områderne ud for Humlebæk og Marienlyst, hvor FÆNØ var på havmiljøopgaver. Udklip fra Google Maps.


Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring