Topbanner

Nyhed

Kunne ikke komme i land ved egen kraft

En ældre mand i en lille jolle havde ikke kræfter til at komme ind til kysten, da hans jolle i dag blev trukket ud af vind og strøm i Limfjorden. Marinehjemmeværnet fra Thisted, sendte en gummibåd ud og fik hjulpet ham sikkert ind.

06-07-2018

Af Ninna Falck – arkivfoto: Allan Bonde

Hjemmeværnsflotille 121 Hanstholm, blev fredag middag alarmeret af Forsvarets Operationscenter. En mand i en lille jolle havde problemer i Limfjorden ved Thisted Bredning ud for den lille by Sennels.

Marinehjemmeværnet var hurtigt på havnen i Thisted, hvor deres grå fartøj, MHV 807 JUPITER ligger. Opgaven krævede ikke det store fartøj, så man besluttede at sende JUPITER’s hurtige gummibåd ud til jollen.

- Vi var tre mand på JUPITER klokken 11.30. Et kvarter efter jeg fik alarmen fra flotillechefen, fortæller næstkommanderende i flotillen, Niels Rosenberg, som under aktionen forblev ved radioen om bord på JUPITER, hvor han koordinerede indsatsen.

- Vi kunne forstå, at han ikke kunne komme ind til kysten ved egen kraft, så vi ville skynde os derud, inden han kom længere ud, hvor det kan blive hårdt for sådan en lille jolle. Det blæser jo en del heroppe i dag, siger han.

Jens Haaning sejlede som operativ gummibådsfører. Han og hans makker i gummibåden sejlede ud på en meget hurtig og effektiv aktion. I løbet af et kvarter var de ude ved manden.

Sejlede ud med årer, og blev overrasket af vind og strøm
Det viste sig at være en ældre mand, som blot havde været ude for at flytte sin jolle, der lå for svaj. Han havde ingen motor og sejlede kun for årer. Da han var kommet lidt ud, var han blev overrasket af vind og strøm og kunne nu ikke komme ind igen for egen kraft.

- Han havde heldigvis et anker med, som han smed ud, og han lå egentlig ok i en lille vig. Men det havde været skidt, hvis han var fortsat og var drevet ud i Løgstør Bredning. Det er ikke et rart sted at ligge, skulle jeg hilse og sige, fortæller Jens Haaning

I løbet af ganske kort tid, havde de to gaster i gummibåden fået slæbt jollen ind til kysten

- Og da vi nåede 1,5 meter vand skubbede vi ham lidt længere ind, hvor han smed anker og selv kunne gå i land. Der var nogen, som tog imod ham i land, og han var meget tilfreds, og vinkede til os med begge arme, fortsætter Jens Haaning.

Klokken12.10 var aktionen overstået, og herefter gik det tilbage til Thisted mod vinden og bølger på op til en meter

- Fra vi mødte på skibet, og til manden var sat i sikkert i land, gik der kun 45 minutter, understreger Niels Rosenberg, som er ganske tilfreds med dagens indsats.

Herunder:
Jollen blev fundet ud for Sennels lige lidt øst for Thisted.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224