Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Der ligger konstant en gummibåd omkring den danske fregat NIELS JUEL ved Kvæsthusbroen ud for Amaliekaj

Marinehjemmeværnet passer på flådebesøg

Man lægger næsten ikke mærke til de små orange gummibåde, der summer rundt om de 36 flådefartøjer, som besøger København i disse dage. Men de frivillige gaster fra Marinehjemmeværnets ’Maritime Force Protection’ løser en vigtig sikkerhedsopgave.

03-09-2016

​Tekst: Ninna Falck - Foto: Ole Bo Jensen

”Det her er jo vores kerneopgave”, understreger Kaptajnløjtnant Robert Dølling fra Marinehjemmeværnsdistrikt Østs frivillige stab. Han fungerer som en ud af tre forbindelsesofficerer og vagtholdsledere under den største indsættelse af Marinehjemmeværnets særlige Maritime Force Protection-enheder (MFP) i flere år.

Og det er netop ’force protection’, som i alt 30 frivillige og 5 ansatte er indsat for at løse i disse dage, hvor 36 flådefartøjer fra 13 nationer gæster Københavns Havn.
 
Sørger for 25 meters sikkerhedsafstand
Opgaven er at støtte Forsvaret med havnesikring. Det vil i dette tilfælde sige flådefartøjernes sikkerhed, når de ankommer, når de ligger i havn, og når de afgår igen.
 
”Vi skal sikre en perimeter på 25 meter rundt om flådefartøjerne fra vandsiden”, forklarer Robert Dølling, som konstant – døgnet rundt – har tre gummibåde i vandet til at afvise den øvrige skibstrafik, hvis de kommer tættere på end de 25 meter. Og det sker løbende.
 
De store flådefartøjer og ikke mindst den danske fregat NIELS JUEL er imponerende trækplastre for et stort publikum både til vands og til lands. Kajakroere, private lystsejlere og kanalrundfartens passagerer vil selvfølgelig gerne tæt på – og de bliver alle pænt vist ud på de 25 meters afstand af gasterne i Marinehjemmeværnets orange gummibåde.
 
Lørdag og søndag er der ’åbent skib’ med adgang for publikum på flere af flådefartøjerne. Så det er ikke fordi, man ikke gerne vil invitere publikum nærmere - det er bare et spørgsmål om, at have kontrol over, hvornår og hvordan det foregår.
 
Super samarbejde og gode erfaringer
Marinehjemmeværnet har base på Holmen, hvor der er indkvartering i den gamle gymnastiksal. Indsatsen sker under ledelse af Center for Sergent- og Maritim Uddannelse (SMC), der har ansvaret for hele force protection-opgaven under flådebesøget. Det styres fra et fælles KSN i et par lejede containere.
 
”Vi har et fantastisk samarbejde med SMC. Det er faktisk det bedste, vi har oplevet i årevis”, siger Robert Dølling. Den daglige drift af MHV-gummibådene styrer Robert Dølling og de øvrige vagtholdsledere hovedsageligt fra MFP’s egne blå kommandokøretøjer på kajen ved siden af KSN. De er skræddersyede til opgaven.
 
Marinehjemmeværnet har været indsat siden onsdag aften og fortsætter til weekenden ud. Tre gummibåde sejler i fast rotation, og så holder man yderligere en gummibåd i beredskab, hvis der kommer særlige opgaver. Gasterne sejler tre timer ad gangen, og i KSN kører ansatte og frivillige vagtholdsledere i 6-timers tørn. Og der høstes mange erfaringer.
 
”Det giver rigtig meget, at være med her. MFP’ere, som vi normalt ikke ser eller hører så meget til ude i flotillerne, de træder i karakter her - de tager ejerskab og vokser med opgaven. Lige nu er folk også lidt brugte, og hvis nogen er nede, så træder de andre til. Det er rigtig godt – Det er jo MFP’ere!”, tilføjer Robert Dølling med et grin og husker at tilføje, at der også er gaster fra Marinehjemmeværnets grå fartøjer, som støtter med opgaverne i gummibådene, og de gør det rigtig godt.
 
”Og de får alle sindssygt meget ros fra flåden. Især fra dem ude på skibene”, konstaterer Robert Dølling tilfreds, inden han må videre i teksten – det er tid til at skifte gummibådsbesætningerne.
 
Se flere billeder herunder
 

Ud for Havnegade patruljerer MFP-gummibåden ved tre norske flådefartøjer. De to brune er  norske missilfartøjer/kystkorvetter af SKJOLD klassen.
 

MFP's kommandokøretøjer med deres kontorindretning, radioer osv. er skræddersyede til at styre gummibådsindsatsen fra.
 

Kajakroerne er naturligvis nysgerrige.
 

Der er mange spændende flådefartøjer i byen. Her ankommer et svensk minerydningsfartøj af LANDSORT klassen.

 

 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring