Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​45 medlemmer fra flotillen i Horsens var mødt op for at blive måltaget til den nye uniform.

Nu tages der mål til MTS i det mørkeblå

Uniformsystem MTS bliver nu også indfaset i Marinehjemmeværnet. I Horsens er man begyndt på måltagningen, og fartøjsfører Carsten Terkelsen kan nu se frem til sit 6. uniformssystem.

26-07-2018
Tekst Ninna Falck – Foto: Torben Glyum
 
Som det sidste værn i Hjemmeværnet er Marinehjemmeværnet nu også på vej over i Forsvarets værnsfælles uniformssystem ’Multiterrænsløring’ (MTS) eller måske bedre kendt som ’Multicam’.

Der er gået skrivelser ud til flotillerne om overgangen og hele omklædningsprocessen. Det første led i kæden – måltagning og fremsendelse af måltagningsskemaer – kunne påbegyndes i juni måned, og man regner med, at omklædning af hele Marinehjemmeværnet skal være afsluttet med udgangen af første kvartal 2019.
 
Carsten Terkelsen på vej til sit 6. uniformssystem
I Flotille 132 Horsens var der onsdag den 4. juli indkaldt til måltagning. 45 gaster fra flotillen var mødt frem, og der måtte tre måltagere i gang for at få alle igennem.
 
For fartøjsfører Carsten Terkelsen - bedre kendt som Terkel - er det ikke første gang, uniformen skál skiftes fra inderst til yderst. Han fik udleveret sin første uniform, da han blev medlem af Marinehjemmeværnet 1. januar 1970.
 
- Dengang gik Hjemmeværnet stadig i battledress. Hærhjemmeværnet havde dem i khakifarvet, og vi fik dem i en indfarvet blå model. Den var i uld og skulle bruges til alle opgaver, og når den blev våd, så blev undertøjet også blåt – ja, og så krøb den jo i vask, fortæller han.
 
Til den blå ulduniform hørte støvler med gamacher
- Ja, dengang fik vi støvlepenge … 20 kr!, lyder det fra fartøjsføreren, som synes, at det var en strålende idé.
 
Læs videre under billedet ...
- Carsten Terkelsen til måltagningsaften i Horsens.
 
Carsten Terkelsens uldne uniform blev efter nogle år efterfulgt af en grøn kampuniform med nye støvler: 
 
- Den brugte vi til alt andet end at sejle i, erindrer han, og fortsætter;
- Samtidig fik vi nogle blå uniformer fra Søværnet. De var meget lidt pæne. Vi lignede nogen, der var sat i fængsel, fortæller Carsten Terkelsen om sit 3. uniformsystem, som i øvrigt havde den lille ekstra charme, at nogle af delene skiftede farve fra blå til lilla efter at være vasket et antal gange. Det var så også på det tidspunkt, at vi fik den pæne enkeltradede uniform.
 
- For ca. tyve år siden fik vi den første af de mørkeblå, og så her en gang i nullerne fik vi det system (M/04 red.), vi har i dag. Og det er sådan set en rigtig god uniform, som jeg da meget gerne ville beholde, fordi den er god og fordi, at man kan se, at vi kommer fra Marinehjemmeværnet, siger han.
 
Vi tager det som det kommer
Carsten Terkelsens helt basale forventninger til en uniform er, at den skal være funktionel, og det forklarer han sådan:
 
- Den skal beskytte en mand (m/k) i forskellige funktioner. Den skal være let og kølig om sommeren, og den skal kunne sikre mod kulden om vinteren, og den skal være behagelig, så du kan røre dig i den. Den skal også være robust og tåle at blive vasket og blive brugt - sådan en bliver jo godt slidt af motorpassere og dæksfolk.
 
Om det bliver imødekommet med den nye MTS vil tiden vise, men Carsten er selvfølgelig klar til at hoppe i det nye uniformssystem, selvom han synes, at det koster på identiteten.
 
- Vi tager det som det kommer, selvom det ikke skal afholde mig fra at brokke mig lidt, griner Carsten Terkelsen.
 
Herunder (arkivfoto):
Tre frivillige fra Marinehjemmeværnet iklædt MTS, som bliver fremtiden for alle senest i 2019.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring