Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Tre lettede lystsejlere trækkes ind til Aabenraa jollehavn af Marinehjemmeværnets gummibåd.

Tre personer i jolle i nød: Fundet i nat

Marinehjemmeværnet har natten til lørdag været på eftersøgning med to fartøjer. Tre personer i en jolle var i problemer. Man formodede, at de befandt sig i Aabenraa Fjord, og to MHV-fartøjer på øvelse var heldigvis lige i nærheden.

21-04-2018

​Af Ninna Falck. Foto: Lars Schwaner

Marinehjemmeværnets fartøjer LUNA fra Svendborg og LYRA fra Faaborg er i denne weekend på en såkaldt NAVEX (Navigational Exercise), hvor navigatører under uddannelse til fartøjsfører får ekstra træning.

Fredag klokken 23.45 kommer et opkald fra Forsvarets Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) til LYRA, hvor Lars Schwaner er fartøjsfører. En jolle med tre personer om bord er savnet, og de befinder sig sandsynligvis i Aabenraa Fjord. Lars Schwaner kontakter herefter besætningen på LUNA, og de to fartøjer kaster sig i fællesskab over opgaven.

- Vi kommer sejlende og skal nord om Als på vej mod Sønderborg, da vi får opkaldet fra LYRA, fortæller Brian Lodahl, som har sejlet som vagtchef under fartøjsfører Per Pedersen om bord på LUNA fra Svendborg.

De to fartøjer sætter nu kursen vestpå mod Aabenraa Fjord, hvor de lægger sig i formation og starter en eftersøgning.

Fundet efter 30 minutters eftersøgning
- Det var meget fine forhold at søge på. Vi havde måneskin og meget lidt sø, og efter en halv time finder vi ham på radaren, forklarer Brian Lodahl, og fortsætter;

- De var alle tre meget kolde, men ellers ved godt mod. De bliver bragt om bord på LYRA og ned i messen og få noget varmt at drikke og få varmen.

Fra LYRA kan Lars Schwaner forklare, at de tre personer var sejlet ud for at fiske klokken 17.00, og at de klokken 21.00 havde fået problemer med motoren. Da de til sidst måtte konstatere, at de ikke selv kunne få liv i motoren, slog de alarm fra mobiltelefonen til 112.

Ovre om bord på LUNA får man opgaven med at trække jollen i havn. Så her sættes LUNA’s gummibåd i vandet og sejler hen til LYRA, hvor de tre personer er kommet tilbage i deres jolle, og nu bliver trukket ind til Aabenraa jollehavn.

- De ligger i havnen klokken 01.15, og klokken 02.00 er vi på fartøjerne tilbage til almindelig drift igen, fortæller Brian Lodahl.

Han fortsætter herefter den planlagte øvelse sammen med besætningen af kommende fartøjsførere om bord på LUNA og på søsterskibet LYRA resten af weekenden. Og indsættelsen kom ikke helt som en overraskelse for de frivillige besætninger på de to MHV-fartøjer.

- Vejret er jo fantastisk, og vi havde snakket lidt om, at der nok kom en opgave med alle de sejlende på sådan en dag.

Herunder:
De tre lystsejlere tilbage i deres jolle, efter de har fået varmen ombord på LYRA. Nu venter en tur på slæb efter LUNAs gummibåd ind til Aabenraa.


 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring