Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​En gast fra Marinehjemmeværnet i Esbjerg 'hoistes' op i helikopter under weekendens sejlads.

Vi flyver en del i Marinehjemmeværnet

Besætningerne i Forsvarets redningshelikoptere har brug for at træne hoist, så meget det kan lade sig gøre. Marinehjemmeværnets fartøjer træner ofte med helikopterne, og det er en fed oplevelse at blive hoistet.

21-06-2018
​Tekst Ninna Falck - Foto Christian Lindegaard Petersen
 
Piloterne, redderne og lægerne om bord på Forsvarets redningshelikoptere har brug for hele tiden at holde sig fuldstændig skarpe på at kunne redde mennesker op af vandet.
 
Læs videre under billedet ...
- Forsvarets redningshelikoptere af typen EH 101 Merlin

Der er en lang tradition for og en aftale om, at Marinehjemmeværnet meget ofte støtter Flyvevåbnet med denne træning. Det, der hovedsageligt trænes, er det såkaldte ’hoist’, hvor en gast bliver hejst fra fartøjet og op i helikopteren i en wire. Der trænes også hoist af båre og hoist af en lille gummibåd, som helikopterne har med.
 
MHV-Besætningerne er uddannede til hoist
Det er en del af Marinehjemmeværnets lovpligtige uddannelse at få en introduktion til hoist, og alle bliver hoistet, hvis der er helikoptere klar. Desuden er der også noget uddannelse i, hvordan man arbejder med hoist fra dækket, og hvordan fartøjsføreren skal sejle i samarbejde med helikopteren.
 
Læs videre under billedet ...

- Der arbejdes på agterdækket med at hoiste en gast op i helikopteren
 
Hoist-øvelserne kan være aftalt, inden MHV-fartøjerne sejler ud, men ret ofte sker det spontant, at et MHV-fartøj bliver kontaktet, når en helikopterbesætning i luften lige har tid og mulighed for at træne. Og det er ikke noget, man siger nej til. Det er en fantastisk oplevelse for MHV-gasterne.
 
LYØ fik besøg af helikopteren
Sådan skete det også i weekenden 15. – 17. juni, hvor 'MHV 904 LYØ' fra Flotille 131 Esbjerg var på farvandsovervågning (SURVEX) for Søværnet.
 
- Sejladsen startede fredag efter arbejde, og action-niveauet steg meget hurtigt, da der var helikopter på vej, som gerne ville træne hoist. Tre gaster blev hoistet op om bord og fik en fin flyvetur ind over Esbjerg, fortæller Christian Lindegaard Petersen fra besætningen
 
Læs videre under billedet ...

- En gast fra LYØ hoistes, med et stort smil
 
Et spændende indslag på en weekend på farvandsovervågning, som desuden bød på overvågning og indrapportering til Forsvaret om, hvad der blev observeret undervejs og en masse øvelser som brand, havari, nødstyring og førstehjælp. Og så var der lige en enkelt fodboldkamp om lørdagen, som også skulle passes.





Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring