Topbanner

Nyhed

​Kasernen i Cesis

Politihjemmeværnskompagni Himmerland drager 1000 km. mod øst

Onsdag d. 18. juni drager 14 mænd og kvinder fra Politihjemmeværnskompagni Himmerland (POHVK HIM) små 1000 km mod øst, mere præcist 956 km, til den Lettiske by Cesis på et uge langt besøg hos det lokale Hjemmeværn.

10-06-2014
Kompagniet genoptager efter 13 års pause samarbejdet / udvekslingen med den Lettiske 27. Bataljon, som er hjemmehørende i Cesis, som ligger ca. 90 km nordøst for Riga i Letland. Samarbejdet opstod tidligere i 1996, da de baltiske lande efter løsrivelsen fra Sovjetunionen, selv skulle have et militær og Hjemmeværn op at stå. I flere år var den Lettiske Bataljon fra Cesis på besøg i Danmark, hvor man bl.a. besøgte Hjemmeværnsskolen i Nymindegab og det daværende Hjemmeværnsdistrikt Himmerland Thy (HD HIT), og det blev også fra Himmerlands Thys vedkommende til flere besøg hos den Lettiske Bataljon. Sidst var i 2001 og de lettiske Hjemmeværnssoldater besøgte Danmark sidste gang i 2002.
 
Årsagen til at samarbejdet blev afbrudt skyldes dels økonomi og dels, at Letterne var ved at have styr på deres opbygning af det Lettiske Hjemmeværn og sidst men ikke mindst var der chefskifte   både i Letland og i Himmerland Thy. 

Chefen for POHVK HIM, som dengang var informationsofficer, har dog gennem årene løbende holdt kontakten til den daværende chef for den Lettiske Bataljon i Cesis vedlige, og de har også flere gange privat besøgt hinanden. Under et besøg ved den lettiske enheds 20 års jubilæum for landets frihed, hvor CH POHVK-HIM var inviteret, kom det igen på tale at begynde samarbejdet mellem dels den lettiske bataljon og HD HIT – HD HIT blev dog nedlagt kort tid efter, så samarbejdet er i første omgang med POHVK HIM, men med det mål at samarbejdet bliver med HDNJY.Som nævnt drager 14 mand fra kompagniet mod Letland om aftenen d. 18. juni. Turen kommer denne gang til at foregå i bil, mod tidligere fly. Turen går over Sverige via Göteborg og Stockholm. Fra Stockholm sejles der til Tallinn i Estland, hvor der køres de ca. 300 km ned til Cesis, hvor man regner med at ankomme fredag lidt over middag, hvor første punkt på programmet er middag på kasernen. 


Opholdet i Letland får dels en del faglige islæt, hvor de danske Hjemmeværnssoldater bl.a. skal deltage i en større øvelse, som bl.a. indeholder bevogtning, sikring og mindre kampopgaver,   herudover er der skydning med det Lettiske Hjemmeværns håndvåben. Endelig skal de også deltage i en større mindehøjtidelighed for Lettiske soldater som faldt under den store befrielseskrig i 1920’erne.   Opholdet har naturligvis også en del kulturelle islæt, hvor de bl.a. skal fejre Sankt Hans på Lettisk og besøges flere historiske og militæriske steder. Den sidste dag sluttes der af med en tur til Riga, hvor bl.a. det store marked inde i byen skal besøges og ikke at forglemme - et besøg på en af landets meste populære restauranter, Lido Chrastmale.

 
Fakta om Letland:
Letland er det midterste af de 3 Baltiske lande og er som de 2 andre Baltiske lande medlem af Nato. Med et areal på 64.500 km 2 er Letland en halv gang større end Danmark. Indbyggertal 2.400.000 hvor af ca. 20.000 bor i Cesis (63.000 i Amtet). 42 procent af landet er skov. Ud over NATO medlemskabet er Letland fuldgyldig medlem af EU og gik ved årsskiftet over til at bruge EURO.
Letland har ca. 10.000 frivillige Hjemmeværnssoldater.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224