Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

HC død

Den ene dag levende og interesseret.  Næste dag død – sovet stille ind.

17-09-2017
Af Jens Lynge, IT-befalingsmand ved Politikompagni Køge, IT-officer ved Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland
Tirsdag eftermiddag i sidste uge besøgte jeg Hans Christian Enevold Nielsen, i daglig omgang HC.  HC lød som altid glad, da jeg ringede til ham dagen før for at aftale besøget.  Og det var en frisk HC, jeg mødte i tirsdags.  Bortset fra gangbesvær, fejlede han ikke noget.
Efter de sædvanlige udvekslinger af informationer om Hjemmeværnets og det øvrige forsvars forhold, fortalte jeg om en interessant bog, jeg ved et tilfælde havde lånt på biblioteket.  Bogen handlede om en usædvanlig hændelse i december 1943, hvor en tysk jagerpilot eskorterede en svært skadet amerikansk B17 bombemaskine frelst forbi luftværnsstillingerne ved kysten nordvest for Bremen. 
HC lyttede interesseret og noterede titlen.  Den bog ville han gerne læse.  Men han nåede det ikke.  To dage senere var han død.
I en alder af 93 år havde HC oplevet meget i sit liv. 
Han var 15 år, da 2. verdenskrig nåede til Danmark – fyldte 16 den 1. maj 1940.  Så HC var lige i den rebelske alder under krigen og nåede at opleve mange sider af modstandsbevægelsen inden krigen sluttede og han var fyldt 21.
Efter krigen var HC konkurrence-roer (2’er uden styrmand) – i træning for at deltage i De Olympiske Lege.  Den periode blev dog brutalt afbrudt, da hans træningspartner blev dræbt og træneren svært skadet i en biltransport, HC havde sovet for længe til at nå frem til.
Under den kolde krig var HC på mange rejser øst for ”Jerntæppet” – oftest udsendt af Forsvarets Efterretningstjeneste.  I de 20 år, han havde efterretningsopgaver, brugte han sin involvering i rally-sporten som løbskommissær som dække, når han drog til Polen for at skaffe dokumentation for det ene og det andet, som NATO var interesseret i at får klarhed over til alliancens planlægning.
Midt i 50’erne var HC involveret – senest som delingsfører – i udviklingen af den politideling i Hjemmeværnet, som i 1960 førte til etablering af Politikompagni 9231 - senere formelt omdøbt til Politihjemmeværnskompagni Køge.
Det var dengang, øvelser blev gennemført med skarp ammunition i våbnene, og overskudte kviste drattede ned i hovedet, når der blev skudt i luften under træer.
I 2005 lod HC sig overføre til Politihjemmeværnet i Køge fra et områdekompagni for – som han sagde – at slutte sin hjemmeværnstilværelse dér, hvor han startede.
Siden da deltog han aktivt i politikompagniets arrangementer.  Og han vidste ikke noget bedre, end når han kunne deltage i oplevelser sammen med de unge på indsættelser, skydebanen, møder.
December 2013 var HC således med som vognkommandør i en højbenet MAN 8 ved indsættelse under oversvømmelse af Jyllinge Nordmark.  Trods smerter hejste han sig tappert de to meter op til passagersædet og tog kontrollen over radioen.  Det var klart, at hans radioprocedurer ikke var af den seneste skole.  Men det gik fint alligevel.  Og HC fik oplevet en ny side af Hjemmeværnet.
De sidste par år var HC dog forhindret i at møde på grund af fysiske problemer med ryg og ben.  Og både smerter og det, at de forhindrede ham i at være med i den aktive del af Hjemmeværnet, generede ham.
HC var frisk og glad, når vi de seneste år udvekslede fødselsdagshilsner i telefonen den 1. maj.  Trods 18 års forskel var der meget at tale om.
Men nu er det slut.
Tak for en god tid.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring