Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Økonomer på mission i Afghanistan

Tidligere har der været bud efter landbrugsfaglige eksperter. Denne gang har Forsvaret bedt om støtte fra hjemmeværnssoldater, der i det civile liv arbejder inden for økonomi. Fra februar skal tre frivillige rådgive den afghanske centraladministration.

28-11-2014
Her ses William på skydebanen i Jægerspris under første del af den missionsforberedende uddannelse. Foto: Ole Bo Jensen 
Her ses William på skydebanen i Jægerspris under første del af den missionsforberedende uddannelse. Foto: Ole Bo Jensen

Af Christine Dahl

”Jeg havde overhovedet ikke forestillet mig, at mine civile kompetencer kunne være interessante på en international mission”, kommer det beskedent fra 52-årige William - aktiv i Politihjemmeværnet - da han bliver bedt om at beskrive sin umiddelbare reaktion på den første henvendelse fra Kapacitetsopbygningscenteret for mange måneder siden.

”Det var en stor overraskelse. Jeg blev meget glad”, fortæller han.

Men med en civil baggrund som revisor og regnskabschef - og ikke mindst 10 års erfaring fra SKAT med at opsnuse økonomisk kriminalitet - er han ovenud kvalificeret til at udfylde en af de tre stillinger, som Hjemmeværnet skal besætte fra februar 2015 indtil udgangen af 2016.

Udsendelsen af hjemmeværnssoldaterne er en del af Danmarks bidrag til NATOs trænings- rådgivnings- og støttemission, Resolute Support Mission, der skal støtte afghanerne, når de ved årsskiftet selv overtager det fulde ansvar for landets sikkerhed.

Flere typer rådgivning
Revision og ressourcestyring er blot nogle af de kompetencer, der er behov for i opbygning af en statsadministration. Et andet område kunne eksempelvis være juridisk rådgivning, men dette er ikke efterspurgt i denne omgang. Det kan dog meget vel tænkes, at denne kompetence ønskes i anden forbindelse.

De tre udvalgte frivillige bliver placeret i hovedstaden, Kabul, og skal rådgive og vejlede inden for forskellige områder af ressourcestyring på regeringsniveau blandt andet vedr. indkøb og lønudbetalinger.

”Vi skal helt basalt sørge for, at pengene ender i de rigtige lommer”, som William formulerer det. Han er meget bevidst om, at der er stor forskel på den afghanske og danske kultur, og at det derfor i høj grad bliver nødvendigt at sætte barren et sted, der harmonerer med den kendsgerning.

”Jeg kunne godt fortælle afghanerne, hvad der er det ideelle at gøre, men vi skal også have in mente, hvad der er realistisk at gøre i deres samfund.”

Intensiv forberedelse
I denne uge begyndte de frivillige på første del af den missionsforberedende uddannelse i Jægerspris. I de efterfølgende par uger skal de uddannes ved Trænregimentet i Aalborg, og så skal de efter årsskiftet både til Oksbøl, og siden Polen.

Undervejs vil der ikke bare være fokus på førstehjælp og skydning, men også på at gøre de tre frivillige hjemmeværnssoldater særligt opmærksomme på de potentielle farer, der er forbundet med missionen.

Udsendelserne har varierende længde. For Hold 1 er der tale om henholdsvis seks, ni og tolv måneder. William skal være udsendt i seks måneder, og hvis man spørger til hans forventninger, lyder det velovervejede svar:

”Det er en stor opgave at gå ind i, med rigtig mange udfordringer, menneskeligt, fagligt og kulturmæssigt. Men jeg forestiller mig også, at udsendelsen giver mig en masse erfaringer, jeg kan bruge både arbejdsmæssigt og privat.”

De tre frivillige udsendes 4. februar, 2015.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224