Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Første indtryk af Afghanistan

De tre økonomer har nu været i Afghanistan i fem uger. De er udsendt, fordi de har nogle civile kompetencer, som Hjemmeværnet kan støtte Forsvaret med. Deres opgave: At skabe orden i budgetterne for det afghanske forsvarsministerium.

13-03-2015
Økonomer i Afghanistan

Af Christine Dahl
 
På trods af de fremmedartede omgivelser er de tre danskere så småt ved at få skabt sig en dagligdag i NATOs hovedkvarter i Kabul.
 
”Der er meget nyt at forholde sig til hernede. Og der er et voldsomt informationsflow, som en af generalerne sammenlignede med det at begynde at drikke af en brandhane. Jeg forstår til fulde det billede”, fortæller William, der hjemme i Danmark arbejder hos SKAT.
 
Mange kulturforskelle
Han understreger, at han selv og de to andre udsendte økonomer selvfølgelig havde forventet, at de hurtigt ville støde på kulturforskelle og giver et eksempel:
 
”Mødekulturen og tilgangen til emnerne er anderledes. Her springer man ikke direkte ind i problemstillingen, men starter med at sige nogle religiøse sætninger, og så håber vi andre, at de når at komme til emnet, inden mødet er slut”, forklarer William, og tilføjer lidt opgivende:
 
”Det lykkes ikke altid.”
 
Men han skynder sig dog hurtigt at understrege, at opgaven som økonomisk rådgiver for afghanerne ikke kun er en lang, sej tur op ad bakke.
 
”Heldigvis er der også positive ting. Jeg oplever en venlighed hos vores afghanske partnere og en stor lydhørhed over for forslag fra koalitionsstyrkerne”, fortæller William, der i øjeblikket beskæftiger sig med budgetterne for 2016-2018.
 
En ny dagligdag
William er så småt begyndt at finde en rytme i dagligdagen ved NATOs hovedkvarter i Kabul.
 
”Jeg står op mellem seks og halv syv, spiser morgenmad, og går på kontoret mellem syv og halv otte. Derefter arbejder jeg til mellem seks og otte om aftenen, afbrudt af en tur i cafeteriet. Måske tager jeg også forbi vaskeriet, eller en tur forbi det lille marked, som er i lejren. Jeg vil prøve at få dyrket noget sport nogle gange om ugen, men luftkvaliteten i byen er ikke fremragende, for at sige det mildt.”
 
Overordnet betegner han udsendelsen som en stor oplevelse:
 
”Jeg har ikke fortrudt mit valg. Og skulle der være nogen, som kunne overveje det, så kan jeg kun opfordre dem til at tage imod udfordringen.”
 
Hjemmeværnet skal besætte de tre stillinger i NATOs hovedkvarter med frivilligt personel - med den rette blanding af militære og civile kompetencer - indtil ultimo 2016.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224