Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​"Elise på en øvelse"

”… at holde fanen højt” – Elise Christensen

Portræt af Elise Christensen, mangeårigt medlem af først Kvindeligt Flyvekorps og Tjenestestedskorpset siden Flyverhjemmeværnet, i dag leder af Kommunikationselementet i Flyverhjemmeværnets frivillige stab.

26-03-2019

Af Jan G. Andersen

Citat
"Elise er ikke bare et navn eller et kendt ansigt i Flyverhjemmeværnet - hun er vores allesammens Elise, kendt overalt på tværs af Flyverhjemmeværnet”. 

Sagt om Elise af en frivillig i Flyverhjemmeværnet, der tilføjer: ”Den altid tilstedeværende, velengagerede og omsorgsfulde Elise er en af mine allerbedste kolleger i Hjemmeværnet. Hun er altid på i sit netværk og aldrig bleg for at melde sig til aktiviteter uden for hendes eget fagområde. 

Nu 
Fra 1. maj 2018 har Elise været leder af Kommunikationselementet, som er en del af Flyvehjemmeværnets frivillige stab. Samtidigt virker hun som fungerende Ledende Informationsofficer for Team Syd.

En kollega i staben fortæller: ”Hun har været en central spiller i tilblivelsen af den nye frivillige stab. Hun har været med til at sætte sit personlige præg på den struktur, som i dag afspejles i Kommunikationselementet. Der for uden er hun også en tæt samarbejdspartner for de øvrige elementer i den frivillige stab”.

31. december 2016 valgte Elise at stoppe som chef for Eskadrille 277, da hun mente tiden var inde til at prøve noget nyt. Derfor startede hun 1. januar 2017 i den frivillige stabs daværende informationselement, som efterfølgende har ændret navn til Kommunikationselementet.

I tiden fra 1. januar 2017 og indtil maj 2018 var hun ledende informationsofficer for Team Nord.
 ” … en sjov og spændende opgave med en masse kontakt til eskadrillerne i teamet”, som Elise selv udtrykker det.

”Eskadrillerne i Nord har nydt godt af hendes professionellen tilgang til tingene, store faglighed og altid smittende humør” lyder kommentaren fra en anden frivillig.

Elise beskriver selv sin nuværende funktion som ”en spændende rolle som leder, hvor samarbejdet med personerne i elementet, de faste ved Flyverhjemmeværnet og de andre elementer i Frivillig Stab har afgørende betydning for Flyverhjemmeværnets informationsvirksomhed”. Og hendes indsats bemærkes af andre frivillige: ”Elise har lagt stor energi i at sikre en mere optimal kommunikation ud til alle frivillige medlemmer, så alle informeres rettidigt omkring spændende øvelser, kurser, etc.”.


Før
”Elise stod i mange år i spidsen for Eskadrille 277 Karup. I sin tid som chef har hun sat nye standarder for eskadrilleledelse. Hun formåede at inddrage alle aldersgrupper i sin enhed. Hun var (er) en dygtig leder og ikke mindst eskadrillechef” siger en tidligere chefkollega om hende.

Frivillige fra Eskadrille 277 beskriver hende således: ”Da hun var eskadrillechef for 277 Karup, blev hun ofte omtalt som og kaldt mor af drengene. De mente det kærligt. Hun var helt klart den omsorgsfulde ”mor” for os alle, men bestemt også den fuldt ud og meget respekterede chef, der ikke var bange for også at vise sin beslutsomhed”. 

Elise har i sin tid som eskadrillechef været en central spiller i at opbygge et tæt samarbejde med interessenter på Flyvestation Karup. Samtidig med sit job som eskadrillechef har hun også været tilknyttet Hjemmeværnsskolens chefkursus som faglærer, hvor hun har delt ud af sine mange års erfaringer som chef for en underafdeling.

Elise har også oplevet de mange omstruktureringer i Flyverhjemmeværnet. 1. januar 2000 blev hun chef for Tjenestestedseskadrille Karup. I 2005 blev den til Hjemmeværnseskadrille 271 Midtjylland, som i 2009 blev sammenlagt med Hjemmeværnseskadrille 270 Karup; og blev til Hjemmeværnseskadrille 277 Karup. 

Elise fortæller: ”På det tidspunkt var vi 300 frivillige i eskadrillen, som både var i reserven og i den aktive struktur. Ligeledes havde eskadrillen en flyvende deling med et Cessna fly, der stod på Skive Lufthavn og var klar til at gå på vingerne, når beredskabet kaldte”.

Dengang
Elise startede i 1987 i Kvindeligt Flyvekorps, som i 1989 blev til Tjenestestedskorpset, der i 2005 blev nedlagt og fusioneret med det ligeledes nedlagte Luftemeldekorps i ”det nye” Flyverhjemmeværn.

”29. september 1987 blev kontrakten underskrevet med Eskadrille 275 i Kvindeligt Flyvekorps og grundskolen blev taget hver tirsdag indtil sommeren 1988, hvor vi afsluttede hele vores forløb med en weekendøvelse, hvor alt blev afprøvet. Vi var 35 piger, der gennemførte dette forløb”.

August 1988 blev Elise designeret til HAWK-afdeling Vest som ABC-beregner – en tid, hvor de fastansatte ved HAWK bidrog til undervisningen af de designerede frivillige.  Hun fortæller: ”Det blev tolv gode år med meget læring og netværksdannelse både med de frivillige og de fastansatte. I perioden oplevede jeg endda at have vores nuværende chef for Flyverhjemmeværnet Per J. Larsen som chef. Han var i 90'erne chef for HAWK-afdelingen i Karup”.

(At være designeret betyder, at være afgivet til Flyvevåbnet og varetage en opgave på lige fod med de fastansatte. Næsten som bevogtningsassistenterne er det i dag.) 

(HAWK var et luftværnsmissilsystem, der nu er udfaset. Systemet var organiseret i Luftværnsgruppen, der havde et hovedkvarter i Skalstrup og to afdelinger, en Øst og en Vest. Disse havde hver et hovedkvarter og fire raketeskadriller. Hver eskadrille kunne opdeles i to units, som kunne operere selvstændigt.) 

Elise fortæller om årene ved HAWK: ”I tiden som ABC-beregner, hvor vi jo først lærte det hele manuelt og siden fik PC'ere til hjælp, deltog jeg også på øvelser forskellige steder i landet.
Jeg mindes specielt en øvelse i en bunker, hvor vi pludselig fik en seddel ind fra dommerbordet med teksten ”Fire”. En af øvelsesdeltagerne spurgte undrende, hvorfor de havde skrevet tallet fire på papiret. Vi kunne ikke lade være med at skrub grine, for meningen var, at vi skulle springe over stok og sten, da dommerne selvfølgelig hentydede til det engelske ”Fire”, som betød, at der netop var udbrudt brand i bunkeren”.    


                                                             "Fra tiden i HAWK"

Op gennem 90'erne gennemførte Elise en del ledelseskurser, hvilket gjorde at hun i løbet af perioden indtil 2000 blev først gruppefører siden Informationsleder og næstkommanderende i eskadrillen. Samtidig varetog hun stadig sin designeringspost i HAWK-afdeling Vest.

Karakteristik
Elise beskrives som en yderst kompetent og stærk person. Hun er yderst hjælpsom og imødekommen over for andre mennesker.

”Elise har den evne, at hun ser efter det positive i andre. Det gør, at hun meget ofte ser folks potentiale. Hun er ekstremt pligtopfyldende, både over for sine folk, og sine foresatte … Det har også givet hende en del ekstra arbejde gennem tiden”, fortæller en frivillig, der har arbejdet tæt sammen med hende.

” … Hun er utrolig vellidt, og har en evne til at få folk med sig. Det kan skyldes, at hun gennem sin tid som eskadrillechef altid har været en synlig chef”.

” … Hun er ikke bange for at tage beslutninger, men heller ikke bange for at rådføre sig med sine folk, inden vigtige beslutninger skal tages. Det gør, at hun har virket som en lyttende chef, der har begge ben på jorden”.

I den fastansatte struktur bemærker man især Elises ansvarsfølelse over for helheden Flyverhjemmeværnet. I den forbindelse har rådsstrukturen i mange år været en af Elises mærkesager. Hun har været ambassadør for hele rådsstrukturen. I flere år varetog hun også funktionen med, at repræsentere eskadrillechefgruppen i rådsstrukturen.

Motivationen
”Jeg kom i Hjemmeværnet, fordi jeg på et tidspunkt havde et ønske om at komme i Forsvaret, men det fik jeg aldrig gjort noget ved. Jeg fik derfor lokket en veninde med til informationsmøde og har været her siden”. 

Elise beskriver de mange år i Hjemmeværnet som en hel skattekiste af herlige oplevelser fra talrige øvelser sammen med kammeraterne i det frivillige værn.

”Jeg siger aldrig nej tak, når muligheden for at prøve nye spændende udfordringer byder sig. 

Gennem årene har jeg både været kursist og haft den fornøjelse at undervise på Hjemmeværnsskolen samt ved Flyverhjemmeværnet. Også dette har været og er en god oplevelse. Det at kunne være med til at give andre viden, ja det er jo også en god ting.

Jeg har haft mange oplevelser gennem årene. Jeg er fx blevet samlet op af en helikopter i rum sø og har været med oppe og flyve i de små sportsfly, som tidligere var en del af Flyverhjemmeværnet”.

Elise mener også det skal være ”sjovt at gå til hjemmeværn”, selv om det måske efterhånden er en lidt slidt vending.  Hun fremhæver netop selv, at hun har haft mange sjove og dermed motiverende oplevelser, som hun ikke ville have været foruden.

”Det underholdende skal gå hånd i hånd med en professionel og seriøs indstilling til opgaverne, så vi bliver opfattet som troværdige. Men det synes jeg nu også, at vi gør”. 

Direkte spurgt om sin motivation svarer Elise: ”Fordi Flyverhjemmeværnet er sat i verden til at støtte Flyvevåbnet, som så også er vores største samarbejdspartner – det giver mening. Jeg er og vil altid være "Flyverblå". Og jeg brænder for at Flyverhjemmeværnet skal blive ved med at være her. Det vil jeg gerne være med til at gøre noget for”.

Elise har fået tildelt Hjemmeværnets Fortjensttegn samt er to gange blevet påskønnet med Commanders Coin for sin indsats i Flyverhjemmeværnet. ”… som jeg blev rigtig glad for, da det er rart at blive påskønnet for det arbejde, man udfører”. 

Elises motto:
”Behandl andre, som du ønsker de skal behandle dig”.

Privat
Elise er 51 år, gift og har to voksne børn. Hun arbejder til daglig i EG, der leverer IT-løsninger til private og offentlige kunder. Her har hun været i næsten 24 år.

Udover at være aktiv i Flyverhjemmeværnet bruger hun også en del fritid på bestyrelsesarbejde og frivilligt arbejde på MCH Arena i Herning, når FC Midtjylland spiller hjemmekampe. 

Tjenesteforløb

Fra 1987 og til nu har hun taget alle relevante brevkurser.
2018 – Leder KOM-element og fungerende LDIOF Team Syd – KN
2017 – LDIOF Team Nord – KN
2000 – Eskadrillechef – KN 
1998 – Instruktørkursus – PL
1997 – Chefkursus - PL
1996 – Delingsførerkursus 1 og 2 - OS
1990 – Gruppeførerkursus 1 og 2 - MG
1987 – Frivillig i Kvindeligt Flyvekorps - MG

Fakta

Portrættet er det sjette og sidste i en serie beskrivelser af frivillige flyvere, der har været med til at præge Flyverhjemmeværnet i de seneste årtier.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring