Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Med hunter force i hælene: Flyverne stærkt repræsenteret på Blå Negl

Da den udfordrende patruljekonkurrence Blå Negl løb af stablen, var Flyverhjemmeværnet både at finde i hunter force, på konkurrencens poster og øverst på sejrspodiet. Kom en tur med rundt på Blå Negl og besøg de lyseblå soldater her.

16-03-2022


Vejen til succes er at bevæge sig ubemærket gennem natten. Det er i hvert fald den teori to piloter, Carsten Holm og Rasmus Due fra hjemmeværnseskadrille 270, arbejder efter, mens de gennemtraver et stort område ved Billund med rygsæk og gevær. Men nu står der et buskads mellem dem og deres succesvej. Natten er stille uden regn eller vind, så larmen fra at træde ind i grene vil være som at tænde et stort spotlight over dem. Igennem skal de dog. Carsten Holm er på nippet til at tage det første skridt, da han pludselig stopper. Gennem buskadset har han fået øje på et mørklagt køretøj.

De to soldater fra Flyverhjemmeværnet er såkaldte gængere på patruljekonkurrencen Blå Negl. Konkurrencen er arrangeret af Hærhjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland og har i mere end 20 år trukket hundredvis af soldater gennem adskillige udmattende kilometer og militære udfordringer i februars vintervejr. I år har konkurrencen samlet 800 soldater fra alle dele af Hjemmeværnet, Forsvaret og syv nationer. 

For gængerne er opgaven på konkurrencen simpel: Find ud til en række poster, løs opgaverne på posterne - og lad være med at blive fanget af modstanderstyrken, kaldet hunter force. Det er netop hunter force, som Carsten Holm har skimtet mellem grenene. Den eneste opgave for hunter force er at fange gængere som piloterne. 

Soldaterne i det mørklagte køretøj har opmærksomheden rettet op ad en landevej på den anden side af buskadset. Her kan de tit fange gængere, som modsat piloterne ikke bare passerer landevejen, men tager den nemme løsning og gå langs med asfalten. Carsten Holm og Rasmus Due bliver siddende på den anden side af buskadset, indtil lygterne på køretøjet bliver tændt, og det forsvinder ned ad vejen. Så benytter de øjeblikket til at krydse vejen.

Alle kneb gælder (næsten)
Blå Negl blander soldater på tværs af alle værnsgrene i Hjemmeværnet, og Flyverhjemmeværnet er ikke kun at finde blandt konkurrencens gængere, men også i hunter force. Her gælder næsten alle kneb for at fange gængerne: De kan jage dem til fods. I køretøjer. Med termisk udstyr. Selv et af Flyverhjemmeværnets Defender fly er i luften for at observere. Så er der et sidste kneb i ærmet: Hunde. Flyverhjemmeværnet deltager med flere hundeførere, og en af dem er kaptajn Kjeld Houmøller fra hjemmeværnseskadrille 240 Odense.

Over radioen er han blevet kaldt ud til en bevogtningsgruppe fra Hærhjemmeværnet. I mørket hopper han ud af bilen sammen med sin hund og bliver mødt af gruppeføreren. De har været lige i hælene på nogle gængere, forklarer han. Der er dog visse regler, som hunter force skal overholde for at give gængerne en jordisk chance for ikke at tilbringe hele konkurrencen som fanger hos modstanderstyrken. Så de måtte lade gængerne gå:

”Men de er helt udmattede. Den pløjemark har slået dem ihjel,” siger gruppeføreren og besluttersig for at lade sin gruppe jagte de trætte gængere én gang til, samtidig med at Kjeld Houmøller også bliver sendt ud med sin hund. 

Han går langs med landevejen med hunden foran sig med snuden i jorden. 
”Hvis der ligger gængere og trykker sige inde i træerne ved vejen, så vil hun finde dem,” forklarer han, mens hunden fortsætter fremad. Efter at have fulgt vejen et stykke tid uden spor af gængerne, vender Kjeld Houmøller tilbage til bilen. Han kører hen til en spejderhytte, som fungerer som et af mange mindre samlingssteder for hunter force. 


Dagligdagens træning ud i virkeligheden 
Udad til har Blå Negl fokus på gængerne. Konkurrencen er dog i ligeså høj grad værdifuld træning for de soldaterne, som ikke er gængere, men derimod udgør posterne, kommandostationer eller modstanderstyrken. 

"På Blå Negl kommer vi så at sige ud i 'virkeligheden' og øver mange af de ting, som vi går og tørtræner derhjemme," siger premierløjtnant Michael Dreyer, der til konkurrencen er en del af hunter force og til dagligt er næstkommanderende i hjemmeværnseskadrille 240 Odense. Han sidder i spejderhytten, da Kjeld Houmøller kommer tilbage. 

”Er der føling derude?” spørger Kjeld Houmøller, da han kommer ind. 

"Det er total banjo derude,” lyder det fra en af gruppeførerne, der har jagtet en anden gruppe gængere. Samarbejdet mellem de mange grupper betyder, at de frivillige soldater bliver trænet i at arbejde i mere komplekse rammer, end de gør til daglig: 
 

”Her kræver det, at vi koordinerer vores indsats med alle de andre grupper og delinger i vores område. Så vi bliver også presset med alle de beslutninger, vi skal tage ud i felten. Tit er det en god beslutning, andre gange er det en lortebeslutning, og dét kan vi lære af bagefter,” siger Micahel Dreyer. 

Bliver gængerne fanget, bliver det markeret på et stort sita-ware kort på væggen, og meldt ind til øvelsesledelsen. Carsten Holm og Rasmus Due er hverken dukket op på kortet i spejderhytten eller hos nogen andre dele af hunter force endnu. 


De militære færdigheder bliver testet på poster

Hunter forcen er konstant i gang i løbet af natten. Det eneste tidspunkt hvor gængerne har fred fra dem, er når de befinder sig på en af konkurrencens poster. Her finder man også soldater fra Flyverhjemmeværnet, der blandt andet står for en post om førstehjælp. Soldaterne holder til i en kold lade på en gård, hvor gængerne i løbet af natten skal afprøve deres færdigheder i førstehjælp. 

Et nyt hold gængere skal snart igennem posten, så en af kontrollanterne, korporal Sebastian Boterill fra hjemmeværnseskadrille 275 Djursland, gør et af momenterne klar:
"Er du klar til at dø?", kalder Sebastian Boterill over til en af de andre flyversoldater, der skal agere moment. Han går over og læner sig op ad en væg. Da det næste hold uvidende gængerne kommer ind i laden, lader han som om, han har tydelige smerter. Han kollapser pludselig, og gængerne må i gang med hjerte-lunge redning. 

"Her på posten vurderer vi gængerne på, hvordan de håndterer momentet, når han siger, han har brystsmerter. Er de rolige omkring ham? Laver de psykisk førstehjælp? De skal også vise, at de kan behandle ham med de hjælpemidler de har, så de ringer til alarmcentralen og bruger hjertestarteren," forklarer Sebastian Boterill. 

Mens gængerne trykker løs på en førstehjælpsdukke, giver kontrollanter fra Flyverhjemmeværnet dem point alt efter deres indsats. Bagefter bliver de sendt videre ud i natten, og momentet gør klar til at dø foran det næste hold gængere. 


Alt at vinde

Carsten Holm og Rasmus Due har både været igennem posten med førstehjælp og samtlige andre poster. De har holdt sig på nøje afstand af de oplagte landeveje og undgået at blive fanget af hunter force. De har tilbagelagt omtrent 70 kilometer under konkurrencen. Men nu tikker uret: Blå Negl er tæt på at være færdig, og alle gængerne skal være tilbage ved start på et bestemt tidspunkt – kommer de for sent er hele indsatsen forgæves. 

Alle succesteorier om at bevæge sig ubemærket bliver kastet til side, og de to piloter løber det sidste stykke af konkurrencen langs med landevejen. 

Satset viser sig at være et godt valg: Piloterne når ikke bare i mål til tiden. De vinder deres klasse – til deres egen store overraskelse:
"Vi er to piloter. De er længe siden vi har været ude i felt-farlig. Vi er begge på den anden side af 40 år. Der var ikke de store forventninger til os, så vi havde alt at vinde. Det har været en sindssyg hård, men virkelig fed øvelse," lyder det for en glad Carsten Holm efterfølgende. ​


Foto: Hung Van Plungklang Nguyen 




 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring