Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Som en del af Danmarks værtsnationsstøtte til amerikanske styrker har soldater fra Flyverhjemmeværnet blandt andet til opgave at bevogte en amerikansk lejr i Esbjerg Lufthavn. 

200 soldater og 30 helikoptere på vej – Flyverhjemmeværnet er klar

200 amerikanske soldater og 30 helikoptere rykker i disse dage ind på Esbjerg Lufthavn. I centrum for opgaven står Flyverhjemmeværnet.

30-04-2023

Tekst: Magnus Terp og Lærke Weensgaard
Foto: Magnus Terp

Esbjerg Lufthavner minder i disse dage mere om en militær flyvestation end en civil lufthavn. 200 amerikanske soldater er rykket ind for at gøre klar til at modtage amerikanske helikopter, som i denne weekend ankommer til Esbjerg Havn. De amerikanske soldaters arbejde bliver gjort muligt af Flyverhjemmeværnet: De frivillige soldater bevogter både amerikanernes lejr i lufthavn og vil ligeledes bevogte helikopterne, når de i løbet af de kommende dage ankommer.

Den type opgave kaldes for host nation support eller værtsnationsstøtte – og det er en af Flyverhjemmeværnets kerneopgaver:
"I Flyverhjemmeværnet er vores primære opgave at støtte Flyvevåbnet og samfundet, og den her værtsnationsstøtte er en af de opgaver, hvor vi beviser vores værdi. Det er her, vi viser den professionalisme, vi har trænet mod," forklarer major Pia Clemmensen, chef for operations- og støttesektionen i Flyverhjemmeværnets faste stab.

Læs mere om værtsnationsstøtte i Esbjerg her​.


Langvarig forberedelse
Flyverhjemmeværnet har været til stede i lufthavnen i flere uger for at gøre klar til at modtage de amerikanske styrker og deres materiel. De skal være i lufthavnen, indtil helikopterne er klar til at rykkede videre ud til andre allierede lande.

Forud for de amerikanske styrkers ankomst har Flyverhjemmeværnet været gennem en større logistisk forberedelse. Her har frivillige soldater fra Flyverhjemmeværnets stabseskadrille har spillet en afgørende rolle for den velfungerende logistik. Det er noget, som major Pia Clemmen har sat meget pris, da det har frigivet ressourcer til at fokusere på bevogtningsopgaven:
"Det har været et rigtig godt samarbejde mellem vores egen logistikafdeling i Flyverhjemmeværnets faste stab og Flyverhjemmeværnets stabseskadrille."

Sidste år havde Flyverhjemmeværnet også til at opgave at bevogte amerikanske helikoptere i Esbjerg Lufthavn. Læs mere om det her

 


 

​ 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring