Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Menig Lisbeth Nielsen: "Det var en ære at være med".

Hvidsten-gruppen mindet

75-året for henrettelsen af otte medlemmer af Hvidsten-gruppen mindet ved bevægende arrangement


01-07-2019

​Af Poul Monggaard​​

Om morgenen den 29.juni 1944 blev otte medlemmer af Hvidsten-gruppen henrettet for deres kamp for Danmarks frihed. 29, juni 2019, 75 år efter ugerningen mod de 8 mænd fra Hvidsten, blev de mindet ved et bevægende og respektfuldt arrangement i Hvidsten og Gassum Kirke.
 
Hendes majestæt, Dronning Margrethe II, deltog i det daglange program – dels på Hvidsten Kro, kransenedlæggelse i mindelunden for de otte henrettede og mindegudstjeneste til deres ære i Gassum Kirke. Det var menighedsrådet i Gassum, som stod for denne særlige mindedag.
 
Tre underafdelinger med navnet Hvidsten

Tre Hjemmeværns-enheder bærer navnet Hvidsten. De er fra henholdsvis fra Marinehjemmeværnet, Hærhjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet. De deltog ikke mindst i det ceremonielle. Det havde flyverhjemmeværnseskadrille 265 (HVE265) Hvidsten megen ære af. Eskadrillechef Verner Bro kunne være tilfreds med sin enheds bidrag til det smukke og historiske arrangement.
 
Historisk bevidsthed

Vi talte med fire af eskadrillens deltagere, som alle syntes, at det havde været en betydningsfuld oplevelse.
 
Sergent Iver Østergaard:- Og det var det mindste, man kunne gøre for at ære dem, der har betalt den største pris for vores frihed. Det er også derfor, vi er her. Det var godt at se, at de særlige æresgæster havde accepteret invitationen til at deltage.
 
Menig Lisbet Nielsen:- Jeg er beæret over at have været med og til at vise, hvad vi står for. Det var også interessant at se, hvor meget arbejde, der ligger bag et vigtigt arrangement som dette.
 
Oversergent Karsten Stenholt:- Det var et roligt og respektfuldt arrangement for dem, der satte livet ind for os. Det var godt, at så mange var med til at markere denne vigtige dag.
 
Sergent Thomas Rasmussen:-  Jeg synes, det gik godt – måske med et par fodfejl i eksercitsen, men i betragtning af den korte tid, vi havde haft til at øve, så forløb det fint. Tilrettelæggelsen var god, vejret var med os, og det var godt, at vinden blæste den rigtige vej til gunst for fanerne.
 
En god dag for Hjemmeværnet og vor historiske bevidsthed om dem, der kæmpede for os.​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring