Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Odense godt dækket af Flyverhjemmeværnet

Lufthavnen i Odense var fyldt med soldater fra Flyverhjemmeværnet, da hjemmeværnseskadrille 240 Odense gennemførte kontroløvelse med gode resultater.

30-03-2022

Af LD IOF Poul Monggaard


Et forældrepar, tydeligt oprevne, kommer hen til adgangskontrolposten, som Flyverhjemmeværnet har opsat ved Beldringe Lufthavn, Odense. Med sig har parret et ”livløst” barn. Soldaterne fra Flyverhjemmeværnet tager hurtigt hånd om situationen. Nogle starter genoplivning, nogle beroliger moderen og ikke mindst faderen, som er i panik.

Scenariet er et element af den operative kontroløvelse og administrative inspektion, som hjemmeværnseskadrille 240 Odense (HVE 240), gennemførte i weekenden 18.-19. marts.

Den 18. marts har de frivillige inspektører fra Flyverhjemmeværnet, kaptajn Jan Hyllested, kaptajn Chris Oxholm, samt kaptajn Roald Gregersen fra den faste stab  sikret sig, at HVE240 har styr på forhold som: ledelsesdirektiv, administration, budget, uddannelser, logistik, informationstjeneste m.v.

Denne del af HVE aktiviteten får bedømmelsen ”Tilfredsstillende”. Der kan kun gives to bedømmelser: Tilfredsstillende eller Ikke tilfredsstillende – så Topkarakter til HVE240.'


Næste morgen, den 19. marts, starter den praktiske/operative del af inspektionen – f.eks. førstehjælp, som angivet i indledningen.

Solen skinner fra en kølig, men skyfri himmel over Beldringe Lufthavn, hvor soldaterne fra Flyverhjemmeværnet opstiller deres adgangskontrolpost, klargør deres våben til løsskydning og fordeler sig til opgaverne. Soldaterne ved ikke, hvilke forskellige situationer, de kan blive udsat for, men som de ud fra deres træning skal vise, at de kan håndtere.

Fra operationscentret på Hjemmeværnsgården er chefen for HVE 240, Kjeld Houmøller, bevæbnet med forskellige kommunikationsmidler. Han kan hele tiden være i kontakt med sine soldater i felten. Fra ”politiet” (en fra inspektionsteamet) får han pludselig en melding om et våbentyveri og biler, som har relation til tyveriet. Kjeld Houmøller instruerer sin folk i felten om hændelsen, og hvad de skal gøre.

Ude i felten er soldaterne bl.a. på hegnspatrulje, demonstrerer magtanvendelse over for folk, som uindbudt forsøger at trænge ind gennem afspærringen. Der kontrolleres korrekt våbenbetjening og en række andre operative opgaver.



Hensigten med inspektionen er: ”at der i samarbejde med eskadrillechefen samt øvrigt personel i underafdelingen  (eskadrillen) udarbejdes en statusvurdering og evaluering i forhold til eskadrillens pålagte operative opgaver.” Evalueringen og statusvurderingen skal danne grundlag for den enkelte eskadrilles ledelses- og styringsværktøj for fremadrettede aktiviteter,
Tilbage på hjemmeværnsgården stiller Kjeld Houmøller, som også har været ude i felten, sine soldater op på to geledder. Her giver inspektørerne fra Flyverhjemmeværnet deres tilbagemelding. Soldaterne kan indkassere et ”Tilfredsstillende”.

At stå i spidsen for en enhed, der kan løse sine opgaver i forhold til flyverhjemmeværnet, Flyvevåbnet og det danske samfund, glæder Kjeld Houmøller. Rosen lader han tilfalde soldaternes engagement.






















Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring