Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Personel på objektet

Træning i Flyverhjemmeværnets hovedopgave – at støtte Flyvevåbnet

Flyverhjemmeværnet har i forrige weekend afviklet øvelse Urfugl på Helicopter Wing Karup.

12-09-2018

​​​​​Af Presse og Informationscentret
(Susanne Kehlet, Birthe Nissen, Poul Hegelund og Elise Christensen)

​Fredag eftermiddag var der opstart, hvor der var mulighed for at blive indskrevet til deltagelse i øvelsen. Dette gjaldt de mange øvelsestagere, øvelsesledelsen og markeringsstyrken.

 

Efter indtagelse af aftensmaden var alle fremmødte samlet i hvid sal på Helicopter Wing Karup, hvor Jan Kaj Larsen fra Flyverhjemmeværnet introducerede øvelsen, og der blev givet sikkerhedsbriefing. Under introduceringen viste Jan, hvordan alle deltagerne kunne lave en "ja"-hat og tage den på og bruge den gennem hele øvelsen.Herefter blev der givet befaling til delingsfører 1. deling, som efterfølgende skulle på objektet og påbegynde deres opgaver og efterfølgende gøre klar til overdragelse til 2. og 3. deling, som mødte ind lørdag morgen. 

Samtidig med blev personel fra Stabseskadrille 200, Hjemmeværnseskadrille 205, Hjemmeværnseskadrille 272, Hjemmeværnseskadrille 273, Hjemmeværnseskadrille 275 og Hjemmeværnseskadrille 277 sat i gang med at opbygge den administrative kommandostation (KSN) og etablere adgangskontrolpost (AKP) i forbindelse med KSN, som blandt andet blev bemandet af Flyverhjemmeværnets bevogtningsassistenter.


Efter en stille og rolig fredag aften/nat mødte flere øvelsesdeltagere ind. Samtidig med øvelsen skulle der nemlig afvikles certificering til HJV Beredsskabsstyrke (læs mere i en tidligere artikel), og derfor mødte der mere personel ind denne lørdag morgen.

Efter overlevering til førere i 2. og 3. deling kunne 1. deling gå i hvil/beredskab, og de tilgåede førere kunne nu give befalinger og sætte folkene i gang med forskellige opgaver.

Og hvem er det nu, der siger, at det skal være kedeligt at være på post/opgave på en sådan øvelse. I løbet af øvelsen blev folkene på objektet og på KSN udsat for flere forskellige hændelser.

Folk kom til skade, hvor enkeltpersoner så skulle vise, at de kunne deres førstehjælp.


Demonstranter ville ind og markedede sig kraftigt ved hegnet, hvor så bevogtningsassistenterne kom og støttede bevogtningssoldaterne med at dæmme op for disse.


Folk udefra prøvede at komme over hegnet, men dette blev stoppet, og kvinden blev fanget.


 

En mand prøver at komme ind med en bil, hvor der er påsat bomber. Disse blev efterfølgende fundet og ødelagt. 

​Skud mod eskortekørsel med pressefolk og chefen for FHV, hvor personellet fra enheden sørgede for at få pressefolk og chefen i sikkerhed.


 

Og sådan blev det ved indtil øvelsen sluttede.

Efter certificeringen lørdag fik førere fra 1. deling overleveret opgaverne og kunne sætte folkene i gang med at løse de mange opgaver, der kom hen ad vejen indtil søndag middag, hvor øvelsen sluttede.

Øvelsen blev efter certificerigen eskaleret for at afprøve specialfunktioner. Selv momentstyrken fik lov at træne disse.

Efter oprydning samledes alle i hvid sal igen, hvor der var afslutning og evaluering ved Jan Kaj Larsen og CH FHV OB Per J. Larsen.

                                    

Alt i alt en god og positiv øvelse, hvor der blev øvet mange forskellige ting.

​I løbet af øvelsen var der udtalelser fra 2 af deltagerne:

 

 

Menig Brian Sørensen fra HVE 277 udtaler, at han deltager i øvelse Urfugl for at bakke op om Flyverhjemmeværnets øvelse og for at være sammen med hans kammerater. Nogle af dem har været sammen i hjemmeværnet i 15 år.


 

Korporal Rune K Tønder fra HVE 277 udtaler, at hans forventninger til øvelsen er at han håber på at kunne bruge nogle af de føreregenskaber han har, og få banket lidt rust af, ja så glæder han sig til at se, hvad der ellers sker.

Efter øvelsen fangede vi et nyt medlem fra HVE 273, som udtalte således:


 

​Menig Mathias Møller udtalte, at det har været super at være med, og at han glæder sig til at han her i uge 42 skal deltage på LPU 3, så han efterfølgende er helt færdig med sin LPU og også kan få beviset for at være certificeret til HJV Beredsskabsstyrke.

Fakta

Udgangspunktet for øvelsen var at få afprøvet de bevogtningsplaner, der er udarbejdet i samarbejde mellem de midtjyske eskadriller, Helicopter Wing Karup og Flyvevåbnet.​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224