Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​De seneste dage har kun tre ​chinooks været tilbage i Esbjerg Lufthavn. 

Efter 10.000 timers støtte er den sidste helikopter fløjet fra Esbjerg

De sidste amerikanske helikoptere har i dag forladt Esbjerg Lufthavn. Dermed er mere end 10.000 timers indsats med værtsnationsstøtte afsluttet for Flyverhjemmeværnet.

19-09-2022

Af ledende informationsofficer Poul Monggaard

"Amerikanerne har været utroligt imødekommende. Samspillet med dem har været så positivt, at jeg må sige: De kunder tager vi gerne igen."

Der er smil i stemmen hos eskadrillechef Mikkel Bagh fra Hjemmeværnseskadrille 200, da han vurderer samspillet med folkene fra US Army. De 250 amerikanske soldater har siden starten af august været i Esbjerg Lufthavn for at klargøre deres 44 helikoptere, inden de skulle fordeles til forskellige amerikanske enheder i Europa. Host Nation Support – eller værtsnationsstøtte, kaldes den opgave, som FHV har løst for amerikanerne.

Nu er de sidste helikoptere lettet til deres destinationer, og opgaven er dermed afsluttet. I alt har 400 soldater fra Flyverhjemmeværnet i mere end 10.000 timer bevogtet helikopterne og den amerikanske lejr i lufthavnen.

Det kaster roser af sig fra Flyverhjemmeværnets ledelse:
"Opgaven har vist, at Flyverhjemmeværnet med stor succes kan gennemføre skarpe og omfangsrige opgaver i samarbejde og i koordination med mange samarbejdspartnere. Et utroligt flot stykke arbejde som kun kan lade sig gøre på grund af de frivillige, og en type opgave, som jeg med glæde ser frem til at vi løfter igen," siger oberstløjtnant Dennis Thagaard, stabschef i Flyverhjemmeværnet.


Flyverhjemmeværnets ekspertise
En af de frivillige, som har brugt mange timer i lufthavnen, er Morten Heinz, der er menig i en security force deling i Hjemmeværnseskadrille 266 Aalborg. Han var med fra starten af opgaven, der gik i gang d. 8. august. Der skulle flyverhjemmeværnet bevogte en amerikansk lejr i lufthavnen, hvor der blev gjort klar til ankomsten af helikopterne.

Morten Heinz synes, det har været en sjov og spændende opgave, og han har oplevet at Flyverhjemmeværnets soldater har modtaget megen anerkendelse fra amerikanerne.

Det kan Mikkel Bagh nikke genkende til. Han har som fører i Esbjerg Lufthavn deltaget i daglige briefinger med US Army, og har dermed kunnet følge, hvordan opgaverne er skredet frem med klargøringen af helikopterne:

"Det er mit klare indtryk, at amerikanerne er tilfredse vores løsning af bevogtningsopgaven," siger Mikkel Bagh.

Han fortæller, at klargøringen af helikopterne og testen af dem har været meget omhyggelig.

Nu hvor den sidste helikopter er sendt af sted, gør Mikkel Bagh sig overvejelser om forløbet: "Amerikanerne har været super-venlige og positive over vores tilstedeværelse. De blev helt klar over, at når det drejer sig om at bevogte alt med vinger og piskeris på taget, det er Flyverhjemmeværnets ekspertise."

 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring