Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Flyverhjemmeværnet træner forsvar af Flyvestation Karup

En af Flyverhjemmeværnets primære opgaver er at indgå i sikringen og forsvaret af Danmarks flyvestationer. Det blev trænet under øvelse Urfugl, hvor Flyvevåbnet og Hjemmeværnet testede forsvaret af Flyvestation Karup.

21-11-2022

Tekst: Magnus Terp 
Foto: Lærke Weensgaard

Under øvelse Urfugl øver og tester Flyvevåbnet sikring og forsvar af Flyvestation Karup, så de er sikre på, at alt virker i tilfælde af en krisesituation. Her spiller Flyverhjemmeværnet en central rolle for at sikre flyvestationen, og sørge for at det militære isenkram bliver holdt sikkert under en eventuelt ekstern trussel.

"Flyvevåbnet har brug for Flyverhjemmeværnet for at løse de opgaver, vi tester her. Det er også en af grundene til at Flyverhjemmeværnet eksisterer – så vi kan hjælpe Flyvevåbnet med bevogtning og sikring af deres faste installationer, som eksempelvis kan være flyvestationer. På den her øvelse forbereder vi os til, at vi kan løse den opgave, hvis Hjemmeværnet en dag bliver aktiveret og indsat," forklarer major Jimmy Helsinghoff fra Flyverhjemmeværnets faste stab og repræsentant for Flyverhjemmeværnet under øvelse Urfugl.


Flyverhjemmeværnet stiller med 200 soldater til øvelsen, men er ikke den eneste del af Hjemmeværnet, som indgår i øvelsen. Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland står for den ydre bevogtning af flyvestationen, mens Flyverhjemmeværnets opgaver foregår bag hegnet inde på selve flyvestationen. Her er både alle kapaciteter fra Flyverhjemmeværnet og store dele af staben indsat. Derfor har Flyverhjemmeværnet også mange opgaver under øvelsen:

"På øvelsen deltager de fire hovedkapacitet fra Flyverhjemmeværnet: Vi har bevogtningsdelingerne og bevogtningsassistenterne, som kan støtte i flyvestationens bevogtningsenheder, da de er uddannet på samme måde som Flyvevåbnets egne bevogtningsassistenter. Så har vi hundeførere, som støtter bevogtningstjenesterne, og til sidst har vi security force delingerne, som er med for være en hurtig indsatsstyrke, som kan indsættes der, hvor der er behov for at have lidt ekstra støtte og hjælp. Desuden deltager store dele af Flyverhjemmeværnets stab som hjælpere og vores Wing element, som sørger for alt logistikken," fortæller major Jimmy Helsinghoff.

Øvelsens set up g​ør, at både antal og typer af opgaver til Flyverhjemmeværnets soldater varierer, og den de frivillige soldaters indsats under øvelsen imponerer Flyverhjemmeværnets chef: 
"Jeg har den største respekt for indsatsen, fagligheden og evnen til at levere den opgaveløsning, som Flyvevåbnet ønsker," lyder det oberst Kern Oddershede. 


Beredskabsplaner udvikles
Øvelse Urfugl er til for at afprøve og udvikle de beredskabsplaner Flyvevåbnet har lagt i tilfælde af, at flyvestationen skal forsvares, og blandt andet Hjemmeværnet derved skal indsættes, forklarer major Jimmy Helsinghoff.

"Et af hovedformålene med denne øvelse er at øve det, der hedder command and control og kommunikationslinjer i det hele taget. Der er mange flere spillere med til øvelsen, end der plejer at være. For eksempel står Hærhjemmeværnet for bevogtning uden for hegnet, og Politiet er med i tilfælde af, at der skal foretages anholdelser efter tilbageholdelse. Derfor tester vi også for at se, om de rigtige informationer lander de rigtige steder, så der kan blive truffet de rigtige beslutninger."

Dét er en opgave, som kontinuerligt bliver trænet på alle tre flyvestationer i landet. Næste gang bliver på Flyvestation Aalborg under øvelse Cimber i 2023.

Fakta om øvelse Urfugl

Øvelsen er opkaldt efter Flyvestation Karups logo, nemlig en urfugl (Cimbrertyr for Flyvestation Aalborg, og ravn for Flyvestation Skrydstrup).

Øvelse Urfugl planlægges og ledes af Operations Support Wing, der har det koordinerende ansvar for bevogtning, sikring og forsvaret af Flyvestation Karup. Øvelsen afprøver og øver håndteringen af scenarier, som kan hænde under bevogtningen og forsvaret af en militær flyvestation i en krisesituation

I øvelsen deltager i alt 350 soldater fra Flyverhjemmeværnet, Flyvevåbnet, Hærhjemmeværnet og Politiet. 



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring