Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Mere viden til distriktets kompagnichefer

Din kompagnichef er opdateret på kommunikation, det nationale trusselsbillede, truslen om påvirkning via de sociale medier og ikke mindst rollen som leder.

29-11-2021

​​​​​
Af K. Gunnestrup | HDEJY S9

Opgaven som kompagnichef 
"Det er ekstremt vigtig at vi fortsat har stor fokus på motivation af vores soldater, blandet ved udviklende, udfordrende og gode aktiviteter med et højt fagligt indhold", fortæller oberstløjtnant Christina Pojezny, da hun lørdag afrunder efterårets seminar for distriktets kompagnichefer. 

I toppen af hver underafdeling sidder en chef, der mere eller mindre er at betragte som ”direktør” ​for sin organisation. Kompagnichefen er officer med rang af kaptajn, og har et stort ansvar for, at enhederne på op til 120 soldater fungerer. Det kræver, at man kan indtage rollen som alt lige fra projektleder til inspirator, rollemodel og nogle gange endda også vicevært. 

Kompagnicheferne mødes kvartalsvist på chefmøder i distriktet men også på chefseminarer, der strækker sig over flere dage. Dette netop gennemførte er det første i 2021, da det har været svært at mødes på grund af COVID-19. 


Spillebanen kridtes op
​Der er lagt vægt på emnerne kommunikation, det nationale trusselsbillede, truslen om påvirkning via de sociale medier og ikke mindst rollen som leder i en post-corona tid. Omgivelserne omkring hjemmeværnsarbejdet er i konstant forandring, og det er væsentligt hele tiden at være opdateret. Derfor er der fokus på at dele den relevante viden helt fra den politiske top og ned til der, hvor den enkelte soldat får sin udrustning og uddannelse, så planerne hele tiden kan justeres efter virkeligheden. Derfor får, og giver, kompagnicheferne på sådan et seminar mange faglige input til, hvad de hver især skal overveje i deres opgaveløsning hjemme i underafdelingerne.

"Jeg bruger blandt andet seminaret til at få synkroniseret de tværgående opgaveløsninger i distriktet, herunder få indhentet viden og erfaringer fra mine kompagnier, sådan at vi kan justere og implementere best practice”, fortæller distriktschefen. 

Det betyder, at soldaterne i underafdelingerne skal forvente, at den viden cheferne har fået med, bliver nyttiggjort i den praktiske hverdag i kompagnierne. Den tekniske viden skal, sammen med overvejelser om lederrollen og ansvaret herfor, gøre cheferne bedre til at forklare deres dispositioner og lede undervejs. Det kræver, at såvel kaptajnerne som de øvrige officerer i underafdelinger og stabe konstant "sliber saven", da de ellers kan gå hen og "blive lidt rustne" i deres rolle og opgaveløsning. 

Husk den løbende kompetenceudvikling
Derfor afholdes seminarerne for kompagnicheferne, som naturligvis derudover også skal holde sig skarpe på egen funktionsuddannelse, for som distriktschefen slutter af: "Vi skal huske os selv - funktionsuddannelse og vedligehold af militære enkeltmandsfærdigheder viger ofte i hensynet til at holde fuld fokus på lederrollen. Men alle kompagnichefer og førere har behov for at blive udviklet og udfordret på deres ledelses og føringskompetencer. Så jeg kan kun opfordre til, at mine førere også prioritere egen uddannelse, både den nødvendige funktionsuddannelse såvel som øvrige supplerede kurser, på hjemmeværnsskolen. Det er også med til at holde os skarpe og være forbilleder for vores egne officerer, befalingsmænd og soldater, som vi jo i øvrigt forventer det samme af".  


Læs herunder hvornår og hvor du som officer eller chef​​​​​ "sliber saven" på Hjemmeværnsskolen i 2022.




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring