Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Foto: hjvfoto

​Fo​to: Hjvfoto.dk​

Øvelse Blå Negl udfordrer alle - også østjyske soldater

Østjyske hjemmeværnssoldater har deltaget på patruljeøvelsen Blå Negl d. 21-23. februar i Kolding. Her var deltagerne sikret mange kilometer i benene og udfordringer i nattens mørke.

08-03-2020

​​​​​​​Af Lærke Weensgaard, HDEYJY S9 

Vinden gnaver sig ind i fingerspidserne, mens det sidste sollys viger for tusmørket. Ud af mørket dukker de første soldater op. De er gængere på patruljeøvelsen Blå Negl, og de har kurs mod nattens første udfordring: Vandpassage. 

Blå Negl er en årlig patruljeøvelse og konkurrence, hvor 300 soldater fra både ind- og udland skal kæmpe sig igennem op til 60 kilometer, mens de løser opgaver undervejs. Blå Negl er arrangeret af Hærhjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland, men øvelsen er åben for soldater fra hele landet. 


Foto: Hjvfoto.dk

Flere hjemmeværnssoldater fra distrikt Østjylland har da også pakket rygsækken og er taget til Kolding en blæsende og regnfuld weekend i februar. En af dem er menig Thomas Hjarsbæk Rasmussen fra patruljedelingen ved Stabshjemmeværnskompagni Østjylland. 

”Det er en fed øvelse, hvor man får testet sig selv af og trænet sine soldaterfærdigheder indenfor alt fra skydning til førstehjælp,” fortæller han. 

Med hunter force i hælene 
Ved vandpassagen fosser vandet med en stærk strøm gennem åen. To hjælpere sørger for, at alle soldaterne kommer sikkert over. Vandpassagen volder dog ikke problemer for Thomas Hjarsbæk Rasmussen og hans østjyske holdmakker:

”Strømmen er stærk, men vi kan trods alt bunde. Vi er vant til sværere vandpassager derhjemme,” siger Thomas Hjarsbæk Rasmussen.  

De to østjyske soldater kommer dog ud for udfordringer senere hen. 

På Blå Negl har deltagerne mulighed for at vælge mellem en kort eller en lang rute. Ruterne er på henholdsvis 20 kilometer og 40 kilometer i fugleflugt, men i praksis går soldaterne markant længere. 


Foto: Hjvfoto.dk

Thomas Hjarsbæk Rasmussen og hans makker deltager på Blå Negl for første gang og har valgt den korte rute. De hviler om dagen og går om natten. Men de skal være forsigtige, når de bevæger sig frem i terrænet. Gennem nætterne er en hunter force hele tiden på jagt efter gængerne. 

”Når der kommer en bil, må vi kaste os ned og sørge for ikke at blive opdaget,” fortæller Thomas Hjarsbæk Rasmussen. 

De er dog ikke lige heldige hver gang. Holdet bevæger sig på et tidspunkt langs et hus. Et øjeblik kommer de for tæt på. En lyssensor tænder lyset. En gruppe soldater fra hunter force kommer ud. ”I er fanget,” meddeler de holdet. 

Langt de fleste af holdene kommer undervejs i kløerne på hunter force. Bliver et hold fanget, får de minuspoint, men kan forsætte øvelsen. 


Foto: Hjvfoto.dk

Tredje plads 
Undervejs på ruten skal holdene gennem 15 poster. Her bliver de stillet over for forskellige opgaver, som tester deres militære færdigheder indenfor blandt andet materielkending, FX-skydning og førstehjælp. 

”Vi får prøvet mange forskellige ting og finder ud af, hvad vi er gode til, og hvad vi er dårlige til. For vores vedkommende skal vi træne panserkending noget mere,” siger Thomas Hjarsbæk Rasmussen, da holdet viser sig at have udfordringer med at navngive forskellige typer kampvogne på en post. 

Foto: Hjvfoto.dk

På de fleste af posterne klarer det østjyske hold sig dog godt. Da uret rammer klokken syv søndag morgenen, er Blå Negl slut for de gængerne, der har klaret sig gennem hele øvelsen. Thomas Hjarsbæk Rasmussens østjyske tomands-hold er blandt dem, og deres indsats rækker til en tredje plads blandt holdene på den korte rute. 

”Men vi ville da helst have vundet,” tilføjer Thomas Hjarsbæk Rasmussen​ med et smil i stemmen. 

Læs mere om Blå Negl på www.blaanegl.dk og se flere billeder fra øvelsen på www.hjvfoto.dk. 




 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring