Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Alle drejer sig og kigger på den vagthavende officer

”Hvor mange grupper er der til rådighed” spørger han, for at få sit overblik over igangværende operationer og for at være klar på, hvad der er til rådighed som reserve og til planlægning af kommende opgaver

14-04-2021

​​​​

Af OS K. Gunnestrup, HDEJY S9

​”Du skal have overblik, kunne arbejde selvstændig og skal kunne indgå i en gruppe med andre. Og så er IT kundskab et absolut must”. ​Ordene kommer fra kaptajn Jørn Junker efter den netop afsluttede stabsøvelse i hjemmeværnets Landsdelsregion Vest. 

I alle landsdelsregionens distrikter har frivilligt og fast stabspersonel svedt over tasterne. Både på de forberede øvelsesaftner og på den endelige stabsøvelse, der, som samlet øvelsespakke, har til formål at udvikle stabene i forhold til arbejdet i eget område og i tæt kontakt med regionen.

​Enheder indsat under stormflod og i bevogtning

Alle drejer sig og kigger på den vagthavende officer, der står foran væggen med det digitale situationskort. Det viser lige nu indsatte enheder i Østjylland, og de erkendte forhold og trusler der skal handles på. ”Hvor mange grupper er der til rådighed” spørger han, for at få sit overblik over igangværende operationer og for at være klar på, hvad der er til rådighed som reserve og til planlægning af kommende opgaver.  

I det pågældende øvelsesscenarie er kysterne ramt af en stormflod som en følge af, at en storm har presset en masse vand op i Østersøen. Det giver de oversvømmelser vi kender alt for godt. Senere skal der iværksættes bevogtning af militære installationer, hvilket også skaber et ressourcetræk på distriktets enheder.

Træningen består I, at staben skal kunne samordne meldinger fra ovenstående myndighed og underlagte enheder, og hele tiden være ajour på Sitaware Headquarter, der anvendes som command and control system.

Søjlestruktur er en NATO standard

Den vagthavende officer beder om en melding fra alle stabens søjler, det vi til dagligt omtaler som S’erne, for at få et overblik over igangværende arbejder. Søjlestrukturen, som er indført i distriktets stab er noget vi møder på distriktsgangen til dagligt. Det er en NATO standard. Helt kort består staben af følgende søjler med hver sin specifikke opgave:

S1: Administration og personel
S2: Efterretning
S3: Operation
S4: Forsyning og logistik
S5: Planlægning
S6: Signal, kommunikation og IT
S7: Uddannelse og træning
S8: Økonomi
S9: information og rekruttering (Civil Affairs)

Sammen skal personel fra disse søjler have det fulde overblik over distriktets opgaver og enheder, kunne modtage opgaver fra landsdelsregionens kommandocenter og den lokale beredskabsstab (politiet og øvrige beredskabsmyndigheder), og herudfra kunne planlægge og indsætte distriktets enheder. Det er her fra underafdelingen får til opgave at indsætte delinger og grupper. 



Stabsuddannelse og forudsætninger

Personel i staben har oftest længerevarende og bred erfaring fra flere hjørner af Hjemmeværnet og Forsvaret, for at kunne havde et 360-graders-blik på de opgaver, der skal løses. Sammen hermed er de specialister og erfaren inden for hvert deres område.

Uddannelsen til opgaverne, af de frivillige i staben, består af en grundlæggende stabsuddannelse sammen med on-the-job-training i den pågældende søjle. Gennemfører man befalingsmands- og officersuddannelser, og ad den vej opnår endnu bedre viden om enheders anvendelse og formåen, kan man tage stabsofficerskursus, der giver endnu bedre kompetencer for at indgå stabsarbejdet. 


Og endelig er det afgørende, at man - som kaptajn Jørn Junker starter med at fortælle, skal kunne indgå i en gruppe med andre. Staben består nemlig af både fastansatte officerer og befalingsmænd, af personel fra forsvarets reserve og af frivilligt hjemmeværnspersonel. Så der er behov for en god portion ydmyghed, da alle har vidt forskellige forudsætninger for at være i lokalet. 



Forberedelse til efterårets øvelser

Staben er allerede i gang med forberedelserne til efterårets øvelse (ØVELSE LION HEART den 24. – 26. september 2021), hvor udgangssituation og befaling for distriktet og alle underafdelinger allerede nu laves. Arbejdet skal nemlig danne grundlag for distriktschefens uddannelse af sine kompagnichefer, der løber fra nu og frem til distriktsøvelsen. Under selve ø​velsen vil staben også være aktiveret i operationscentret, hvor man, med stabschefens ord, ”virkeligt får lov til at komme ind i maskinrummet i distriktet”. 

Har du spørgsmål til distrikts stab, de enkelte stabssøjler eller stabsarbejdet kan du kontakte kaptajn Jørn Junker på HDEJY-CHFRIVST@hjv.dk.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring