Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnsmuseet - hvad er nu det for noget??

Kender du ikke Hjemmeværnsmuseet, er det her du skal læse mere. Og så får du også muligheden for at hjælpe til.

17-07-2021

​​

Af Holger Bach | REKSPEC INFHVKEJY

Ja, Hjemmeværnet har sit eget museum. Det ligger i Frøslevlejren tæt ved grænsen  i Sønderjylland, sammen med fire andre museer.​

​Frøslevlejrens museum er drevet af Nationalmuseet og dokumenterer livet for de ca. 7000 danske fanger, der under 2. Verdenskrig levede her i det, der bliver betegnet som verdens mærkeligste KZ-lejr.

De øvrige tre museer dvs. De blå Baretter/FN-Museet, Beredskabsforbundet, Amnesty International er samt Hjemmeværnsmuseet er drevet af frivillige. Der er gratis adgang.

For Hjemmeværnsmuseet betyder det, at det er frivillige, der fungerer som kustoder i åbningssæsonen. Det er også frivillige, der udfører alt arbejdet bag kulisserne. Det drejer sig om indsamling og registrering af effekter, vedligeholdelse af udstillingen, daglig drift af museet og meget mere.

Man er kustode i en uge ad gangen, lørdag til lørdag, bor i en lille lejlighed i forbindelse med museet, og passer det i åbningstiden, tager mod gæster og svarer på spørgsmål . Man passer også den lille kiosk med souvenirs og is. Der er to om vagten, den ene skal være i uniform, den anden behøver ikke være uniformeret eller for den sags skyld medlem af HJV, så man kan godt tage en vagt  sammen med sin mand/kone/partner. Nogle tager også deres børn med.

Det er en hyggelig tjans. Man møder mange forskellige mennesker, får fortalt om HJV, hører gode historier om folks oplevelser i forbindelse med selve lejren, tjeneste i HJV og meget andet. Man møder også nogle af de frivillige i de andre museer, når man sidder udenfor i aftensolen efter lukketid. Lejren er i sig selv et meget smukt område, placeret i Frøslev Plantage.

Det giver også mulighed for at se noget af egnen, Sønderjylland er altid et besøg værd. Og så ligger det jo også tæt på grænsebutikkerne.

Har du et bredt kendskab til HJV, og skulle du/I være fristet til at være kustoder, så er du velkommen til at kontakte mig på 241977@hjv.dk eller museet direkte.

Museets hjemmeside: hjemmevaernsmuseet.dk

Holger Bach
REKSPEC/INFHVKEJY
Kustode i uge 26/2021






Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring