Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hærhjemmeværnsdistrikt Østjyllands fejring den 5 maj 2023.

Hos Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland er det er tradition at man mødes den 5 maj, både for at mindes, for at fejre befrielsen og for at fejre de soldater der har jubi..

05-05-2023


Den 4 maj om aftenen lød det fra BBC London til de danske radiolyttere:

I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig."

Dette budskab betød at Danmark atter var et frit land, den tyske besættelse var slut.

Og for Hjemmeværnet betyder den 4 maj meget og derfor bliver den af Hjemmeværnsenheder markeret over det ganske land, det gjorde den også i går rundt i Østjylland, hvor både Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland og mange af vores kompagnier var rundt ved mindesmærker for at vise vores deltagelse på dagen, der på en og samme tid, både var en mindedag og en festdag.

Mange liv var gået tabt under 2 verdenskrig, dem mindes vi og samtidigt er det en festdag, hvor vi markere at Danmark atter blev et frit land efter vores besættere overgav sig til feltmarskal Montgomery og de allieret.


Hos Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland er det er tradition at man mødes den 5 maj, både for at mindes, for at fejre befrielsen og for at fejre de soldater der har jubilæum for deres lange tjeneste i Hjemmeværnet, men også for at fejre de der er blevet tildelt Hjemmeværnets Fortjenstmedalje.

Sådan var det også er i år, hvor der skulle uddeles medaljer til 11 soldater med henholdsvis 20-års, 40-års og 50-års jubilæum. Og så var der hele seks soldater der havde gjort sig fortjente til Hjemmeværnets fineste medalje, Hjemmeværnets Fortjenstmedalje. Stort tillykke til dem alle.

Dagens taler var chef for Hjemmeværnsskolen Oberst Flemming Meinertz der i sin tale mindede os alle om hvad Hjemmeværnet er, hvad deres soldater tjener vores land og andre samarbejdslande med og hvorfor den nuværende situation i verden betyder at det mere end nogensinde, er vigtigt at støtte op om Hjemmeværnet.

Også vor egen chef oberstløjtnant Christina Pojezny​ holdt en tale i anledning af fejringen og vi bringer her er uddrag af denne.


Oberstløjtnant Christina Pojezny:

Hjemmeværnsdistrikt Østjyllands markering og højtideligholdelse af befrielsen den 4.-5. maj 1945 – en tradition som hjemmeværnet - siden sin oprettelse 1. april 1949 - har holdt i hævd i nu 74 år.  

Her ved distriktet har det været en fast tradition, at vi den 5. maj fejrer Danmarks befrielse, modstandsbevægelsens medlemmer og de mange frivillige, som siden 1949 har ydet en ganske særlig indsats for Danmarks forsvar og vores frihed.

Fra modstandsbevægelse til Hjemmeværnsforeninger og til Hjemmeværnet.

Vi er en militær beredskabsorganisation, som siden vores oprettelse i 1949 har været i konstant forandring - men fortsat med samme mål, nemlig opretholdelse af fred og frihed.

Uagtet om opgaven er en global pandemi, støtte til Danmarks og allieredes bidrag til styrket forsvar og afskrækkelse langs NATO østlige flanke, eller almen støtte i form af bevogtning, afspærring, handlingsanvisning, personeftersøgning til Østjyllands politi og det øvrige beredskab, så har Hjemmeværnet 24/7 og i samtlige 74 år stillet op og dermed været en væsentlig og relevant bidragsyder til Danmarks samlede beredskab.

I dag vil vi hylde og fejre alle frivillige soldater her ved distriktet, som stiller op - hver dag året rundt – når vores ekspertise eller støtte efterspørges. Vi vil i dag særligt anerkende de af vores frivillige soldater, som igennem mange generationer har været en helt uundværlig del af Hjemmeværnet.  

I 2022 blev der leveret 181.000 timer frivillige timer – svarende til 108 hele årsværk. Vi har været indsat i 24 varslede eller uvarslede opgaver til almen støtte til Politiet, hvor særligt bevogtning af gerningssteder på Djursland sidste sommer, en indsættelse på over 7 døgn og med hjemmeværnssoldater fra ikke mindre end fem underafdelinger. En indsættelse som krævede stor koordination og tæt samarbejde på tværs af distriktet – at det så yderligere blev gennemført i sommerferien, tjener alle de frivillige soldater stor respekt.

I den anden ende af opgavekomplekset finder vi støtten til politiet ved større sociale arrangementer eller idrætsbegivenheder. Og sidstnævnte kom i særdeleshed til udtryk, da Danmark var vært for de første tre etaper af Tour De France 2022. Desværre gik der ikke en etape igennem distriktet ansvarsområde. Men ikke desto mindre så deltog der over 80 soldater fra Hjemmeværnsdistrikt Østjylland i afspærringen af 3. etape fra Vejle til Sønderborg. Endnu en opgaveløsning som blev varetaget på meget professionel vis, - fra første parket - og som også høstede stor anerkendelse fra foresat og samarbejdspartner.

Jeg vil gerne rette en stor tak for det særdeles gode og tætte samarbejde med Østjyllands politi som distriktet har haft i 2022, og hvor særligt årets sidste måneder var orienteret omkring planlægning af vores værtsnationsstøtte opgave, sådan at vi primo januar i år kunne varetage en tilfredsstillende bevogtning af det midlertidige militære område på Århus havn.

Vi ser frem til det fortsatte samarbejde at løse rigtige mange opgaver - for og med jer i det kommende år.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring