Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Kender du distriktets nye stabschef?

Kender du distriktets nye stabschef, hans forventninger og hans prioriteter? Her kan du læse mere om kaptajn Mads Roulund så du ved, hvilken soldat det er du møder.

09-08-2021



Af OS  K. Gunnestrup | HDEJY S9

Kender du ikke allerede kaptajn Mads Roulund, så er det med at læse videre. Kaptajn Mads Roulund er pr. 1. april 2021 ansat som stabschef hos Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland. Mange kender allerede Mads, hvis de har haft kontakt med distriktets operations- og plansøjler (S3 og S5). Her får du muligheden for at læse mere om hvem soldaten Mads er, når han præsenterer sig selv og sine prioriteter som stabschef.
​​​

Kaptajn Mads Roulund i operationscentret hos Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland (foto: K. Gunnestrup | HDEJY S9).

Hvem er soldaten Mads Roulund og hvor kommer han fra?
Mads fortæller, at han for første gang stak sine fødder i de militære støvler i 1998, da han blev indkaldt som værnepligtig ved Slesvigske Fodregiment. Det gav anledning til en tur på sergentskolen i Sønderborg og til den første befalingsmandsopgave som gruppefører i en spejdersektion ved Jyske Dragonregiment. 

Interessen for det militære ledte hurtigt til uddannelsen som officer på Hærens Officersskole. De første opgaver, med stjerne på skjorten, var ved Danske Artilleriregiment først som delingsfører, dernæst næstekommanderende kompagni og senere kompagnichef. Da opgaverne med uddannelse af soldater var bestået blev Mads udsendt til Afghanistan i en rolle som fører for hold PRT Feyzabad (Provincial Reconstruction Teams). 

Vel hjemme igen fik han opgaven som uddannelsesofficer (S7) i bataljonsstaben ved Danske Artilleriregiment og gennemførte VUT1 ved Hærens Officersskole. Med erfaring og ny viden i bagagen blev han næstkommanderende i et CIMIC & PSYOPS kompagni, og udsendtes igen til Afghanistan som chef for S9 i den britiske kampgruppe i Helmand. 

Efterfølgende fik Mads opgaven som Chef for taktisk efterretningscelle ved Hærens  Efterretningsregiment, hvor han bl.a. var kursusleder på efterretningskurser. Derfra gik turnussen videre til Forsvarets Hovedværksted, og igen derfra til Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland som chef for S3/5.

Så er vi fremme ved i dag 23 år efter det første ladegreb på geværet ved Slesvigske Fodregiment, hvor Mads nu er indtrådt i stillingen som stabschef, og han gerne stille op til spørgsmål om opgaven og fremtiden:

"Hvilke nøgleopgaver ligger der i stillingen, som har din uddelte opmærksomhed?"

Mads fortæller, at en prioritet er at fortsætte udviklingen af den organisationsændring, der er gennemført på distriktsniveau, hvor man er skriftet til den nye søjlestruktur (S-strukturen). 

"Vi har talt meget om den, men der er stadig mange ting, der ikke er på plads. Det er særligt forhold vedrørende beslutningskompetence, der skal arbejdes med", fortæller han.


"Hvad skal underafdelingernes soldater forvente du kigger efter, når du møder dem i felten, på øvelser og på uddannelser?"

Med sin lange erfaring, og blikket for hvad der udgør en god soldat, er Mads melding tydelig: "Jeg mener jo faktisk, at Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland er Danmarks bedste distrikt bestående af Danmarks bedste soldater. Og det forpligter selvfølgelig. Derfor er noget af det jeg kigger efter engagement og kvalitet. Det afgørende er ikke altid hvor dygtig man er, men hvilken indsats man yder for at blive bedre".

Særligt når det kommer til befalingsmands- og officersgruppen - både i operative enheder og stabene, er meldingen tydelig: "jeg forventer, at de har fokus på mål, formål og hensigt". 

Hvordan vil du så sikrer, at niveauet løftes og fastholdes der, hvor det ønskes at være?

"Fra min stol er det svær at påvirke direkte 1:1. Min hensigt er derfor at arbejde mere på den 
lange bane. Jeg har nogle tanker om, hvordan staben i højere grad skal virke operativt og i en taktisk ramme befale og direktivgive til kompagnierne. I praksis vil det betyde, at kompagnierne vil have nogle klarere opstillede mål at opnå, hvilket giver fokus og mulighed for tyngde", forklarer han. "Derudover - og den bliver nok sværere at gøre noget ved, så har jeg et naivt håb om at kunne bidrage bare en lillebitte smule til at mindske den administrative byrde på vores frivillige i kompagniledelserne. Jeg synes, at de er mødt af voldsomt mange krav på det område, som tager ressourcer fra den primære opgave".

Hvad glæder du dig mest til at være en del af i 2021?
"To ting – Årets distriktsøvelse, hvor vi skal lidt tilbage til de gamle dyder. Vi skal male os grønne i hovedet og øve os i et krigsmæssigt scenarie. Dét bliver sjovt. Derudover de seks certificeringer ledet af distriktet – De er første skridt mod en mere kvalitativ indgang til beredskabsstyrken".

Nu ved du lidt mere om hvem soldaten Mads Roulund er, og hvad du kan forvente han sætter fokus på som stabschef i DANMARKS BEDSTE DISTRIKT! Nu har vi alle sammen - ny som erfaren; geværskytte som kompagnichef, til opgave at udfylde vores rolle med både engagement og kvalitet. 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring