Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Dysekanon-kursus: Slagkraftig weekend i Borris

Uddannelsen til dyseskytte og -hjælper blev afsluttet i Borris Skydeterræn, hvor kursisterne prøvede at skyde med skarpe granater for første gang.

22-10-2020

​Tekst og foto: Lærke Weensgaard, S9 

”Det kommer til at føles som et slag.” 

Sådan lyder den lille advarsel fra løjtnant Jørgen Flindt Hansen, da han står på skydebanen med en dysekanon og to soldater foran sig. De skal snart prøve at affyre en skarp granat med dysekanonen for første gang. 

Jørgen Flindt Hansen er instruktør på dysekanonkurset, og efter knap 40 år i Hjemmeværnet bruger han nu primært sin tid i uniform som skydelærer og kompagnichef for Hjemmeværnskompagni Djursland. 

I dag står han i spidsen for otte soldater fra Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland, der har valgt at bruge en weekend i september i den vestjyske lyng ved Borris Skydeterræn. Her skal de igennem den afsluttende skarpskydning med dysekanon inden, at de kan kalde sig dysekanonskytte- og hjælper. 

Det er kulminationen på flere aftner med teori om våbenhåndtering og en tur på skydebanen i Randers med et instruktionsvåben.

”Instruktionsvåbnet er egentlig et gevær, som man putter ind i dysekanonen og som skyder med 7.62 mm ammunition i stedet for granater,” forklarer Jørgen Flindt Hansen. 



Dagen i dag er også begyndt med instruktionsvåbnet, hvor kursisterne har skudt efter kørende mål. Instruktionsvåbnet er dog kun en mild forsmag på den egentlige skydning og skal give skytte og hjælper rutine på våbnet. Derfor er der heller ikke behov for, at soldaterne ligger bag en form for dækning på skydebanen. 


Dækning er der til gengæld brug for på pansermålsbanen, hvor to soldater gør klar til at affyre en skarp granat. Her ligger de bag en solid trævæg, og bagved dem er hele bagblæstområdet dækket af rødlige metalplader. 

Der skal to til at håndtere en dysekanon: En skytte og en hjælper. De ligger på hver sin side af våbnet med benene langs trævæggen. Jørgen Flindt Hansen står lige bagved og guider med fødderne skyttens ben.

”Du skal virkelig have dine ben derovre, for du får et godt skrald,” siger han. Skytten flytter sine fødder endnu længere ind mod væggen - så langt væk som muligt fra dysens bagblæst. 

For det er lidt et bæst, de har fået i hænderne. Dysekanon M/79 er Hjemmeværnets kraftigste håndvåben, og er – lidt populær sagt – kendt for at være farlig i begge ender. 




Skud kommer 
”Lad kanon!” råber Jørgen Flindt Hansen, og hjælperen lader dysen med en hulladningsgranat, der normalt bruges til at nedkæmpe panserede mål. 
I sigtet kan skytten 200 meter ude se sit mål - en stor stålplade. Den skal i dag simulere en kampvogn, fortæller Jørgen Flindt Hansen. 

”Når hulladningsagranaten rammer målet, fungerer den som en skærebrænder, der brænder igennem panseret. Bagefter sker der en udvikling af rigtig meget varme og brand inde i køretøjet, ” forklarer han. 
Hjælperen kaster et nøje blik bagud. ”Bagblæst fri!” råber han. 
Skytten tager sigte. ”Skud kommer!”. 



I et kort øjeblik hvæser flammerne fra bagblæsten flere meter hen over metalpladen på jorden. Som en usynlig knytnæve buldrer trykket fra dysekanon ud mod alle på skydebanen, og sandet i lyngen danser aggressivt i luften. 

I sigtet kan skytten se granaten nå sit mål midt på skydeskiven af stål. Der lyder et brag, og i et kort øjeblik er stålpladen omfavnet af flammer. De bliver hurtigt forvandlet til en mørk røgsky, som glider hen over heden. 


Skytten og hjælper aflader stille og koncentreret våbnet. Men med det samme de giver slip fra våbnet, breder der sig et stort smil hos dem begge. 

”Det er timerne værd, ik’?” siger Jørgen Flindt Hansen. Dyseholdets grin er ikke til at tage fejl af. Det er tydeligvis alle timerne værd. 

Senere på dagen skal de også prøve at skyde med røg- samt brisantgranater, og når det bliver mørkt, slutter de af med lysgranater.  




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring