Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Taktisk kursus løfter niveauet fra 'lækker til nice'

”Det starter ved føreren”, siger Christian - ”det er min pligt at blive så god som muligt til det jeg laver”. Derfor deltager Christian i distriktets taktiske vedligeholdelsesuddannelse - og han vil have mere.

25-02-2020

​​​​Af SG K. Gunnestrup, S9 HDEJY | Foto: KN Jun​ker, CHFRIVST HDEJY

”Det starter ved føreren”, siger Christian - ”det​ er min pligt at blive så god som muligt​ til det jeg laver”. Sådan lyder det klart, kort og præcist fra en af de infanterigruppeførere, der har sin daglige opgave i Hærhjemmeværnskompagni Hvidsten i Randers. 

​Det lå egentligt i kortene, at Christian ville være soldat, men det satte sessionslægen en stopper for. I stedet søgte Christian ind i Hjemmeværnet, og nu, med seks års tjeneste i bagagen, har han, som Sergent, fået til opgave at være med til at bygge en infanterideling op.

På den korte bane handler opbygningen om at tilrettelægge, så soldaterne gider at møde op til uddannelsesaftnerne. Den grundlæggende uddannelse skal på plads, inden infanterigruppen for alvor kan begynde at træne. Og derefter kommer målet for soldaterne på den lange bane: at blive dygtige til de gør.   




Den indledende undervisning giver kursisterne fælles forudsætninger.


Christian er dybt bevidst om, hvad det kræver af ham som gruppefører og som soldaternes nærmeste. Han tror på, at den rigtige stil er at være en leder, der går forrest og viser vej. Og han er helt skarp på, at det kræver en leder, der tør at trække i arbejdstøjet og tør at blive beskidt. For så skal folkene nok følge med.

​Netop derfor står han en regnvåd lørdag formiddag i iskold blæst ved Flyvestation Tirstrup, hvor Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland har sat gruppeførere og delingsførere stævne. Han er sat på en opgave, hvor han skal indsætte sin gruppe i en bevogtning efter delingsførerens ordre. Der kan være hundrede måder at gøre tingene på, men når det kommer til stykket handler det om at prioritere det vigtigste, og få det gjort. Og netop det handler uddannelsen om: at få fyldt førerens værktøjskasse op, så han eller hun får taget de svære beslutninger, og får trænet formidling af planen til de soldater, der i sidste ende skal føre den ud i livet.




Hurtig er undervisningen praktisk og foregår i terrænet, hvor opgaven skal løses.


”Vi træner det ikke nok i vores kompagni” siger Christian, og med det mener han den del af førerens opgaver, der handler om at omsætte en intention til en plan og planen til handling. Og at føreren får sat ord og billeder på opgaven gennem en befaling og et terrænbord. Derfor er han taknemlig for, at distriktet har tilbudt et taktisk vedligeholdelseskursus for gruppeførere og delingsførere med netop det i fokus. 

​”Jo mere man træner det, jo nemmere bliver det”, citerer han en af de mere erfarne førere for at sige, og derfor er han glad for at være med på kurset. Han får sig nogle værtøjer, han træner i at bruge dem og han lærer, hvordan enhedens befalingsmænd arbejder sammen for at løse opgaven. Og netop samarbejde er et take-away Christian fremhæver. Hvis enhedens førere arbejder godt sammen, og alle spiller ind med deres kompetencer, så får man en opgaveløsning, der går fra ”lækker til nice ”. 




Samarbejdet og sparringen om opgaven løfter niveauet, når der rekognosceres.


Han lægger ikke skjul på, at han mener, at distriktet skal fastholde initiativet med førerkurser, og også godt kan udbygge initiativet. Ellers synes han, at det hele kommer til at handle om grunduddannelser, og det bliver lidt ligesom at tage kørekort. Man lærer, hvordan man kører, men man opbygger ikke nogen rutine. Den del kommer først efter mange timers øvelse. 

Derfor kaster han sig også over alt andet uddannelse, som f.eks. fjernundervisningskurset i øvelsestilrettelæggelse, der også giver gode perspektiver på førerens opgave og værtøjer. Han kunne også godt tænke sig mere samarbejde på tværs i distriktet, hvor forskellige infanterienheder, som han selv, godt kan øve sammen i større sammenhænge, så han, som gruppefører, også selv skal i arbejdstøjet og træne. 

Det er tydeligt, at kurset har givet Christian blod på tanden til at ville noget mere. Han er, ud over arbejdet med infanteridelingen, også dybt engageret i kompagniets rekruttering. Der skal nemlig flere kræfter til, og de dygtige soldater skal fastholdes. Og som han allerede har sagt flere gange, ”så kræver det før​ere, der går forrest”. Og så er det da lige meget, at man blev kasseret af sessionslægen, når bare man ikke er bange for at trække i uniformen, tør at tage udfordringen op og tør at blive beskidt.

​Følg Christian og de andre soldater i Hærhjemmeværnskompagni Hvidsten på Facebook


 
Træning af befalingsudgivelse er vigtig for at sikre en god formidling af førerens plan.


F A K T A​​


LEDER- OG FØREUDDANNELSE VED DISTRIKTET 

Distriktet har en intention om at tilbyde kurser i både ledelse og taktisk føring til distriktets befalingsmænd og officerer, så flere får udviklet og trænet deres kompetencer. Kurserne er for alle, der har det som en del af deres konkrete opgave, vil vedligeholde en uddannelse, eller ser det som en ​karrierevej i Hjemmeværnet.


Det næste kursus afholdes d. 14. november - tilmelding her: for BM'er / for OF'er​


FJERNUNDERVISNING FOR FØRERE​

Mens du venter på dit næste kursus, kan du kaste dig over selvstudier alene eller sammen med din bedste befalingsmands- eller officersmakker:


KARRIEREVEJEN FOR FØRERE​

Herunder ser du karrierevejen for befalingsmænd i Hjemmeværnet. Tag fat i din chef eller din uddannelsesstøtteofficer for at blive afklaret om, hvad du skal træne for at komme i gang, eller videre, med din befalingsmandskarriere. Se hjemmeværnsskolen side om befalingsmandsuddannelsen. 





Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring