Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Da der blev "krig" på Schou-Hansens mark!

Tidligere major og distriktschef på HVD SYDFYN, Michael Schou-Hansen fik en god idé: Hvorfor ikke genoplive de gode traditioner fra de legendariske distriktspatruljeøvelser på Langeland i 1980'erne?

 

13-10-2018

​​​Af Palle Christiansen, HVK Sydfyn

​ 

Han tog et grundigt afprøvet øvelseskoncept frem fra skuffen. Veteranerne fra dengang, var med på idéen.

Herefter var det bare at beordre KC Langeland, Kim Fagerli-Schmidt, til at igangsætte alt det nødvendige. Inklusive invitationer til momentstyrkerne fra kompagnierne SYDFYN, SVENDBORG, INFKMP FYN (MOTOV)og MIDTFYN samt POKMP SVENDBORG.

Herefter planlægge slagets gang, forsyninger, osv., hørte også med.

På fjendesiden blev samlet en styrke på 18 mand, inkl. nogle veteraner fra HVD SYDFYN's gamle distriktspatrulje fra 1980'erne, samt patruljefolk fra HVK 4213 Gudme og HVK 4204 Ringe. Interessen  for at deltage, var god.

Øvelsesstarten gik fredag den 12. oktober. Princippet var at fjendestyrken blev droppet omkring Spodsbjerg. Herefter skulle de bevæge sig gennem en korridor, ca. 3 km bred, og 6 km lang. Og nedkæmpe et objekt, som befandt sig på Michael Schouw-Hansen mark, bagved hans beboelse, nær Lindelse Mølle.

Veteranerne ville undervejs møde markeringsstyrken, langelænderne, forstærket af folk fra Svendborg og Odense, som havde 3 overvågningslinjer på tværs gennem korridoren.​


Michael Schou-Hansen
Formålet med øvelsen var, dels at holde de gamle minder i hævd, men også at give de unge mennesker i Langelandskompagniet en god øvelse med oplevelser og aktivitet. En feltøvelse, hvor de trænede overvågning, bevogtning og enhedsuddannelse. Samtidig var der en del, som manglede timer, for at komme op på de lovpligtige timer.

Det var en øvelse, som deltagerne tog godt imod, og det lykkedes faktisk de gamle patruljeveteraner at indtage objektet på Michaels mark. Øvelsen sluttede klokken 0600 lørdag morgen. Tak for stor gæstfrihed på Torpe Hjemmeværnsgård.

Efter øvelsen tilføjede Michael Schou-Hansen:  - Det var fantastisk at se den iver, hvormed alle deltog i øvelsen. Det er mit indtryk, at begge parter var glade for de fælles oplevelser, som øvelsen gav dem!

Patruljeveteran: En rigtig god øvelse!
Jesper Ellehauge var med på "fjendeholdet", og er i dag medlem af HVK SYDFYN's infanterideling. Jesper har en fortid som patruljemand i det gamle HVK GUDME. – Det var en rigtig god øvelse, og selvom vi erobrede objektet, så synes jeg, at langelænderne klarede det utroligt flot. Med en meget offensiv bevogtning.

Kendeord:
At langelændernes kendeord blev kompromitteret har følgende historie, fortæller Jesper Ellehave: Vi stødte ind i overvågningen, og de råbte os an med kendeord, hvoraf de gav den ene halvdel. Vi svarede ikke, men forsvandt. Næste gang vi mødte fjenden, skyndte vi os at give den halvdel af kendeordet, som vi vidste. Så gav de os den anden halvdel.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring