Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Nyt symbol for Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn

Forsvarsminister Trine Bramsen indviede i dag "Jens Peter Hjemmeværnsmand foran distriktets domicil på Højstrup.

12-04-2021

Inge Jagd Sørensen


​Skulpturen er skabt af den fynske trækunstner Allan Bo Jensen, som har udskåret skulpturen af et fynsk egetræ fra Søndersø. Skulpturen står nu og byder velkommen på det udendørs, militære område ved Højstrup, hvor Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn holder til.

 

"Jeg synes, den er superflot. Men vigtigst af alt, er den meget sigende for Hjemmeværnet, fordi den har det her lidt rå udtryk, men som også er et stærkt symbol på egetræet – derfor synes jeg også, det er imponerende, at den er lavet i egetræ. For det er jo det, som Hjemmeværnet er gjort af – stærke rødder ned i jorden og ud i hele landet i alle dele af samfundet, og som står enorm standhaftig og tung og væsentlig."

Sådan lød det fra forsvarsminister Trine Bramsen, da hun i formiddag indviede den nye, tre meter høje træskulptur, som forestiller en hjemmeværnsmand.

 

"Dagen for indvielsen at den nye skulptur er ikke tilfældigt valgt. Den 9. april er nemlig årsdag for den tyske besættelse af Danmark i 1940, hvilket er vigtigt at markere:

Først og fremmest i stor respekt og anerkendelse for de mange frivillige, der bidrager til Hjemmeværnet, og som gør en uvurderlig indsats for Danmark. Både de, der er aktive nu, men også dem, der historisk set har været aktive. Og det markerer dagen i dag den 9. april. Den markerer også, at der er løbet meget vand igennem åen siden, og der er utrolig mange, der har været garanter for Danmarks sikkerhed og tryghed – ikke mindst Hjemmeværnet," siger Trine Bramsen.

 

Hun er ikke i tvivl om, hvilken betydning Hjemmeværnet har for Danmark:

"Hjemmeværnet er helt afgørende for Danmarks tryghed og sikkerhed. Og Hjemmeværnet bliver vigtigere og vigtigere i de her år, hvor truslerne bliver mere og mere komplekse. Vi har set det med corona, som pludselig kom ind og var en trussel for vores samfund – og er det stadigvæk. Hjemmeværnssoldater over hele landet smed alt hvad de havde i hænderne for at stille op for Danmark," siger forsvarsministeren.

 

Sammen med Oberst Flemming Agerskov, oberstløjtnant Ulrik Arensbach, fanekommando samt fast ansat personel blev skulpturen afsløret i ægte dansk aprilsvejr (soldatervejr).

 

Skulpturen er i øvrigt snittet efter en model, som O.H. Hartmann Andreassen, KC/HJVK 6203 har modelleret i 1954. Figuren kan ses i glasmontren med historiske effekter.

 

I perioden 1987 – 2001 var det HAWK-eskadrille 531 og 32, der var stationeret på Højstrupområdet, hvilket raketten, der tidligere stod ved indkørslen til området, og som nu er flyttet lidt længere ind i området, symbolerer.

​ 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring