Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Tak, fordi I brugte jeres sparsomme fritid

Fredag den 16. juni holdtes uddannelsesugens sidste flagparade.

16-06-2017

Af Palle Christiansen, HVK SFY.

Stabschef på Hjemmeværnsskolen, kommandørkaptajn Christen Jensen, takkede alle elever, lærere, instruktører og hjælpere, og øvrige, fordi de havde givet en uge af deres sparsomme fritid på at dygtiggøre sig i hjemmeværnet.

Kommandørkaptajnen sagde endvidere: Gå nu hjem og brug jeres nye viden, så også jeres hjemmeværnskammerater kan drage nytte af det. Så I ikke kommer til at stå alene med jeres viden.
- Også en tak til lærerne, som har hjulpet jer til at blive dygtigere. Forhåbentligt er der også kommet noget den anden vej til dem.

Alle ønskes en god weekend. Lad nu være med at gå hjem til familien, og være alt for uoplagte!

Dannebrog gik til tops, og fredagens kurser og øvelser, sat i gang.

*

Førstehjælp på kamppladsen

At vide, hvordan man gør, når en af vore kammerater såres på kampladsen, er meget vigtigt. Det kan faktisk være spørgsmål om liv og død, inden for kort tid. Især ved kritiske blødninger. Instruktør Christian Schnor, fortæller, at for eks. en blødning fra lysken, kan give et blodtab på 2 liter i minuttet.

Vi fandt elevholdet i fuld gang med praktiske øvelser ude på græsplanen. Alt kan jo ikke klares ved at læse i reglementer. Men rigtig rækkefølge og systematisk fremgangsmåde er vigtigt, når liv skal reddes.

Christian Schnor, fortæller om dette ”Action Card”: - Kontrollér hurtigt hals, arme, ben og lyske, og stands livstruende blødninger.

Der er 5 punkter, A, B,C,D og E.    
”A” (Airway): Kontrollér, skab og oprethold frie luftveje.
”B” (Breathing) Vurder vejrtrækning –
”C” (Circulation) Kontroller kroppen systematisk, og forbind blødninger.
”D” (Disability): Kontrol af bevidsthedstilstand.
”E” (Environment): Beskyt mod kulde, varme og fugt.

Eleverne øvede alle disse faser.
Under pkt. ”A” indgik kontrol af mundhule for fremmedlegemer. Hvilket indeholdt ”mund-sweep”, hvor den ”sårede” blev undersøgt i munden af sin makker, som i den anledning havde gummihandske på. Et relevant, og lærerigt kursus.

​*

Pilotprojekt i reglementer og paragraffer

Nye tider, nye tanker. Det gamle KBM-kursus er blevet tilpasset, så det udelukkende er en specialistuddannelse. I forbindelse med uddannelsesugen kørte kurset: ”Administrativ Specialistkursus”.
Kursusleder var kaptajn Jan Johansen fra Hjemmeværnsskolen. Der blev kørt en række cases og situationsspil, relaterende til dagligdagens opgaver. Hvad skal vi foretage os rent administrativt, hvis en HJV-soldat får smadret sine briller under en øvelse?  Er en elev selvstændig forretningsdrivende, og han/hun forstuver en ankel under en fremrykning, hvad så? Hvordan udbetaler man forskud?
Mængden af spørgsmål er overvældende. Men man behøver ikke at huske alle love, og reglementer. Derimod er det vigtigt at vide, hvor man kan finde reglementerne.
​​Et interessant kursus med et relativt stort antal elever, som kom fra både Jylland, Sjælland og Fyn.

*

Konflikthåndtering, hvordan?

Politifunktionsuddannelsen (REVAPOL), kører på dag 2. Med flere spændende emner på programmet. Kommunikation med personer kan være en svær kunstart. Både verbal, og nonverbal kommunikation. Dette fik kursisterne lov at indøve ved en række situationsspil.  For eksempel observation mod objekt, udfærdigelse af et signalement, m.m.

Fredag eftermiddag kom kursisterne på en opmærksomhedsprøve. De skulle lære principperne i at kunne give politiet et signalement af en person. Som man måske kun har haft lejlighed til at observere i 10 sekunder. Det var virkeligt svært.
Et vigtigt princip i et signalement af person, er at udelade alt, hvad men ikke ved med sikkerhed. Digt ikke! For eks.: – Han havde vist nok cowboybukser på. En korrekt beskrivelse af person og påklædning, hjælper politiet meget i deres arbejde.
Signalement af køretøjer har også sine vigtige opmærksomhedspunkter. Først og fremmest er det naturligvis godt at have bilens registreringsnummer. Eller bare dele deraf. Men også bilens fabrikat, kulør, type og særlige kendetegn. Og ikke mindst observationer om bilens fører.  

 

 
 
 
 
                                         ​​​​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224