Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Uge 12 - fredag

Når enden er nær – er resten til at overskue!
Til og med denne fredag slutter uddannelsesugen i Nymindegab. Med vægten lagt på de soldatermæssige færdigheder, har der været gang i sagerne.

23-03-2018

Presse- og informationselementet


UDDANNELSESUGE I NYMINDEGAB 2018
Fredag, den 23. marts

 

Nogle har oplevet småstyrkernes kamp i plantagen, andre har udbygget deres færdigheder på skydebanen, og atter andre er blevet ”afkrudtede”, ved at grave skyttehuller for stående skytte. Og SITAWARE-folket har været i gang. Vejene er mangfoldige for at blive en god hjemmeværnssoldat.

Kaptajn Bjarne Barslund sagde ved morgenappellen, (den sidste af slagsen i denne uge), at det ikke har været ”uden tårer og sved” fra kursisternes side, at deltage i de, til tider, robuste kurser.

 

Fredag er også dagen, hvor kommando- og signaløvelsen starter i området ved den gamle hjemmeværnsskole. Øvelsen løber helt frem til søndag morgen, og i weekenden vil der også være individuelle certificeringer for Hjemmeværnets Beredskabsstyrke.

  

Pansrede ”damer” på glatis

Glatførekursus for pansrede mandskabsvogne (PMV)

3 pansrede mandskabsvogne var ude og blive luftet på Køreteknisk Anlæg i Varde. Kursisterne, som skulle træne i forbindelse med Sneberedskab Fyn, var meget veloplagte til at komme ud og køre på gummibælterne. Instruktøren Finn anviste, hvilke baner de skulle styre ind på, for at komme forbi de opstillede kegler. De glatte asfaltbaner medførte, at nogle af PMV’erne udførte flotte herresving og piruetter. Andre PMV’er gled igennem uden de store svinkeærinder. At der var styr på sagerne, fik jeres to udsendte infofolk oplevet, idet vi var med på en sej svingtur ude på banen. Finn råbte til køreren: Når du skal uden om forhindringer, så er det altid venstre om!


En af PMV-kørerne, Jan, har medbragt en af hjemmeværnets træningsdroner. Med denne lille drone kan han observere PMV’ernes kørsel oppe fra et fugleperspektiv. Altså på hans medbragte tablet, forstås!. Jan fortæller, at en sådan en drone kan gå helt op til 120 meters højde. Meget lærerig måde at betragte kørslen på.

Når PMV’erne er med i sneberedskabet, så kan bæltekøretøjerne let køre igennem 75 cm sne, eller i princippet mere, hvis det er løs sne. Fast sne kan afstedkomme, at køretøjet kommer ”op at ride på den hårde skal”, men der skal ekstraordinært meget sne til at stoppe de gode PMV-folk.

Lars! Er det ikke kedeligt at komme ud og køre i en almindelig bil bagefter, når I har kørt i PMV? - Jooo!

 

 

Akut førstehjælp, midt i kampens hede
Førstehjælp er altid vigtigt at lære. Kursisterne fra Lovpligtig Uddannelse 3, fik en god indlæring af instruktøren Karsten. Soldaterne skal være helt oppe på mærkerne, når hjælpen kræves akut!

Da vi aflagde besøg, fik vi demonstreret af instruktøren, hvordan man undersøger en såret for skjulte skader, påført på kamppladsen. Jesper fra Middelfart havde meldt sig frivillig som ”offer”. Vi så, hvordan Carsten trak hans uniform af, for at se, om han havde nogen skader. Hvordan oplevede du det, Jesper? – Ingen problemer overhovedet, det hører jo med, når man har meldt sig på sådan et kursus.

Udenfor blev demonstreret nødflytning. Vist som princip, for det er forbudt at udøve i fredstid.

Det blev rundet af med en øvelse i terrænet ud for den gamle hjemmeværnsskole. Elevholdene kæmpede mod en fjende. Under kampen blev en kammerat såret, og hun skulle bringes med tilbage til baglandet. En meget levende og instruktiv undervisning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring