Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Weekend i Vestsjælland

“Fremad, Fremad!”, “I hvilken retning?” - “Bare fremad, fremad”. Stort engagement og kampgejst var kendetegnende for weekendens MIP-øvelse.

24-05-2022

​​Af Informationsofficer PL L.M. Nielsen / Foto: K.H. Ophus

Dette er historien om en flok københavnere, der med kæmpe engagement, stor moral og fantastisk vilje valgte at dygtiggøre sig en weekend i slutningen af maj i 2022 - endda på “fremmed jord". Det kunne have været historien om mindre end forventet fremmøde, om enheden, der ikke dukkede op, eller historien om manglende tilslutning, men det er det ikke - slet ikke.

Personel fra HDKBHs MIP-enheder drog til Antvorskov øvelsesterræn for at gå i BSO fredag, så de var klar til undervisning/træning lørdag for at forberede angreb blå styrke tidligt - meget tidligt søndag morgen.

Den grumme blå styrke, fjenden var en tilsvarende flok af super entusiastiske hjemmeværnsfolk, bare fra HDKVE.

Som en af soldaterne svarede adspurgt om det ikke havde regnet om natten:" jo, men der sov vi jo". Det er god holdning.

DST og TFS havde kigget i toppen af vagt-rosten og fundet nogle virkeligt dygtige, behagelige og voldsomt kompetente instruktører til at forestå undervisning – og den praktisk træning lørdag. Undervisningen startede på gruppeniveau og dette med godt engagement. Det kunne, naturligtvist, mærkes at man skulle lige i gang.. Det civile slinger fra ugen, der var gået skulle lige transformeres til militær jargon, gå-på-mod og det rette spændingsniveau - men så sad den også lige i skabet - eller måske rettere i skovkanten. Der blev svedt, skudt og råbt til guldmærke mens man trænede hængsel og svingdør.


Ro avler ro

Dagens citat, udtalt af Emil fra DST må klart være: “Ro avler ro". For, når soldaterne er rolige og udfører deres arbejde, kan føreren få ro til at passe sit job, så får delingen ro til sin opgave, så kan DF tænke osv.

At Emil så også anvendte begreber som “brug jeres sunde fornuft" gør ingen undervisning dårligere - tværtimod.

Et kort pause til at kigge dybt i feltrationen og få fyldt væskedepoterne op gav god mulighed for at træne i delingsramme henover eftermiddag.

På fyldte maver og efter den energiske indsats om formiddagen kunne man være fristet til at tro, at tempoet faldt, trætheden og dovenskab indfandt sig - men igen gik alle på med fantastisk moral og godt engagement. Nu blev der ikke kun svedt, skudt og råbt, men også løbet igennem og måske kastet lidt op af strabadserne. Det eneste der ikke blev mindre af var indsats, humør og moral - Flot arbejde, svende!

Allerede søndag!

Efter forplejning og underbringelse startede man igen på det, der vel kun rent datomæssigt, kunne kaldes søndag morgen.

Da de sidste branderter hjemme i København kunne fornemme, det snart var lukketid blev svendene purret i poserne, klar til forskydning ved fodmarch samt angreb på blå styrke - selvfølgelig med anvendelse af de indlærte principper om svingdør og hængsel fra dagen før.

kl 0600 sharp rykkede de 2 delinger igennem IP og begyndte forskydning i to'er-kolonne gennem den halvmørke skov - men hov.. fjenden var der allerede og der var ikke gået mere end 10-12 minutter før der var føling med deres MOTOV første gang og skuddene bragede over den gryende dag.

Når 2 delinger forskyder gennem skov skal der koordineres ofte og det var en fornøjelse at observere hvordan sikringen bagud og til siderne fungerede og hvordan de enkelte soldater hjalp deres fører med at få ro på - ro avler ro.

Igen var fjenden fint med og der blev angrebet både mod det ene og andet mål, og jde indøvede doktriner fra lørdagen blev hurtigt sat i anvendelse. Der blev skudt, skudt og skudt og når der ikke skulle skydes mere, så lød råbene om gen-ordning i makkerpar på tværs af træstammerne og buskene. Der blev brugt springvis fremrykning, hængsel og svingdør, spredt orden og meget mere. - Flere gange kom smukke ord som kanævejfoski også i brug.


Og vinderen er..

Hvem vandt så - ja, mon ikke samtlige mål blev nedkæmpet både de blå og egne, men på denne søndag i maj var den helt store vinder Hjemmeværnet, og dermed Danmark men især HDKBH og HDKVE, der virkeligt fik trænet vigtige principper de kan tage med hjem og anvende, om ikke til perfektion, så meget tæt på.

En godt planlagt, velforsynet og eksekveret øvelse lakkede mod enden, da der kom VIP besøg. Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, der tidligere på året havde udtrykt ønske om at se Hjemmeværnet i aktion, kom forbi og kunne se hjemmeværnsfolk vise sig frem fra deres bedste side.

Sidst, men bestemt ikke mindst, skal der lyde et shout out til de mindre synlige enheder. En sådan øvelse ikke kan gennemføres uden støtte fra stabskompagniet, der stod for det logistiske setup, ligesom staben stod for bataljonens KSN og distriktets patrulje-enhed, der leverede opdaterede information om fjendens stillinger. Også en tak til folk fra distriktets uddannelseselement og TFS.​


​Morten Messerschmidt (MF) modtager en briefing fra DF LT Hannberg, der fungerede som KC på øvelsen.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring