Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Ingen ville ha’ Lille Per og Dicke Bertha

Opklaring med droner, lange indryk, angreb, begrænset søvn, orienteringsmarch, vandpassage og selvtillidsprøve med spring i Opalsøen – alt sammen i en tætpakket weekend på HVK Rødovres RØD RØV (tur) på Bornholm.

02-09-2022

Af: LDIOF KN K.H. Ophus 


Færgen lagde til og bussen kørte hastigt mod Almegårds Kaserne. Her stod forsyningsgruppen klar til at udlevere våben, feltration og andet udstyr. Det blev ikke spildt et øjeblik og et par timer efter at kompagniet er landet på Bornholm nærmede klokken sig midnat fredag, og grupperne var på vej ud i den kulsorte nat.  

Weekendens første opgave lød på at finde fjendens KSN uden selv at blive erkendt. Et kort lift med bil og så en længere infiltration til fods, ind i operationsområdet fra Hasle og øst på mod Klemensker 

Fjenden var lokalt kendt og som de, der har været på øvelse øen ved, så har bornholmerne et yderst effektivt meldesystem. Allerede inden vi kørte fra borde, var de første meldinger indløbet hos det lokale hjemmeværnskompagni, HVK HASLE. Derudover råder de over både patruljefolk og en MOTOV enhed, der var aktive gennem hele natten.  

Vi trykkede på dem, men de overraskede også grupperne ved flere lejligheder, men vi kom i vores stillinger sidst på natten. Da folkene angreb Hjemmeværnsgården kl. 06.00 så de netop baglygterne af fjendens køretøjer, der frigjorde i sidste øjeblik. De havde hørt puslen tæt på og valgte at rykke ud af deres KSN. 

Noget skuffede, men godt trætte efter en lang nat med en del km i benene, fik folkene noget hvile, mens patruljefolkene fra distriktets stabskompagni fortsatte opklaring – nu med hjælp af en drone. 

  

Opklaring med drone 

Patruljens droneoperatør rykkede frem mod det skovområde, hvor vi formodede at fjenden havde oprettet nyt KSN. På sikker afstand havde droneoperatøren gode arbejdsforhold til systematisk at gennemsøge skovområdet, og efter noget områdeopklaring på jorden, kunne dronen bruges til sikkert at bekræfte fjendens nye placering. 

Med denne nye viden blev resten af kompagniet varslet og hastigt var grupperne igen i offensiven. Grupperne rykkede frem, kom i stilling og angreb fjendens KSN fra to sider. Det blev til en intensiv kamp inden kampdommerne afblæste slaget. For HVK HASLE var det slut på deres alarmeringsøvelse og for HVK RØDOVRE var det et pausesignal og tilbage til KSN for at modtage undervisning. Inden vi når så langt, var der lige en lille tilbagemelding for begge kompagnier og en tak for et godt samarbejde, der krones med ikke bare en, men to Commanders Coin fra KC fra RØDOVRE; En til KC fra HVK HASLE og en til patruljedelingsfører Daniel. Disse overrækkes med et par pæne ord og et diskret håndtryk. Og så er der lige tid til et fælles billede af de tidligere fjender. 

 

Karameller 

Godt møre satte soldaterne sig klar til at modtage undervisning i at lave en ”karameller”. Dette gøres med rygsæk, liggeunderlagt og regnslag, således at man kan lave vandpassage uden at denne mv. bliver vådt og samtidig bruge denne som en flydepose. Der kunne forplejes og hviles efter lektionen, men enkelte tog allerede hul på hvilen ifm. undervisning. Det havde allerede været en hård tur med mange timers march og opgaveløsning. 

  

Røvtur 

Det er lørdag nat. Folkene er blevet trukket ind gruppevis og bliver bedt om at aflevere al mad, slik og andet ”kontrabande”. Samtidig sikrer øvelsesledelsen sig, at alle har vand nok med til de næste timers strabadser. Hver soldat står på en teltflage hvor alt grej bliver pakket ud. Først blive de venligt spurgt og senere blive alt endevendt eller... de får hjælp til at finde glemte sager. Alting bliver afleveret og en kvittering i form af en sten fra den lange række vælges - som en slags bankbog med hvilken tingene kan fås igen efter endt opgave.  

Ingen sagde om man skulle vælge en tung eller let sten – det var op til den enkeltes samvittighed. Havde man forsøgt at snyde, kunne man gøre det godt igen med en tungere sten. Var ens samvittighed ren, kunne man nøjes med en meget lille sten. Ingen valgte Lille-per på ganske få gram eller Dicke Bertha på et par kg. 

Nattens opgave var en opgavemarch med en række poster, hvor der skulle laves bårefræs, samling af våben osv. Sidste hold blev sendt afsted omkring kl. 01.00 med en lukketid på Ringedals Stenbrud kl. 06.00. Kom man før, måtte der hviles. Første hold var i mål kl. 05.00 – sidste hold ca. 20 efter lukketid. Det gav ikke meget tid til hvile da søndag formiddag, for soldaterne, startede kl. 06.45 med øvelsens sidste hårde etape. Øen og strabadserne havde krævet et par ofre – vablerne var lappet sammen, men et par folk var udgået og en humpede rundt på krykker. De der stadig kunne gå, var trætte med humøret var højt og forventningerne ligeså. 

 

Pres-tur og vandpassage 

Afsted nordpå langs vandet gruppevis. Mens rygsækkene var blevet aflagt på nattens tur, var de nu tilbage på slidte rygge. Der blev svedt godt på stierne langs Østersøen. Der blev gået rask til og på turen folkene fik både mulighed for at nyde den smukke udsigt og mærke den særegne – og voldsomt kuperede bornholmske natur. 

Da vi havde knoklet op og ned ad klipperne på den smalle sti mod Hammerhavn i en times tid, kaldte PTRDF Daniel førerne til sig. Blot lige for at minde om, at de blev vurderet på denne del af opgaven. Folk er trætte, nogle lige på grænsen, så det er nu, at de skulle vise lederskab og sørge for at alle er med. 

Alle var presset, men ingen gav op. Der blev knoklet og uniformerne var gennemblødte af sved. Første byge kom netop som pres-turen nåede frem til Hammerhavn, hvor der var lavet en vandpassage-bane. Her skulle det indlærte fra lørdagen anvendes. Og det netop som vi stod der, at weekendens eneste – og noget sølle regnbyge kom. Der blev lavet ”karameller” og folk skiftede til regntøj og hoppede beredvilligt i vandet.  

Den allersidste tur var de godt 400 meter fra havnen op til Opalsøen – i regntøj og med karamellen på ryggen. Her var muligheden for at vise sit mod ved at hoppe i søen fra en afsats 8-10 oppe. Et tilbud langt de fleste tog imod. Og mens de stod der, trætte men også stolte og glædede sig over at have klaret turen og springet, lød det forløsende…… ENDEX 

 

Nåede de færgen? 

Så stod den blot på transport til kasernen, rengøring og aflevering af udstyr, inden tur hjem. Men en sidste overraskelse fik vi med netop som bussen skulle til at køre ud af Almegårds Kaserne. Der var gået en alarm og kasernen blev lukket ned. Pludselig så det ud til at vi ikke nåede færgen, de hurtigere fandt ud af at der ikke var flere ledige pladser og rygtet om en ekstra overnatning spredte sig i bussen. 10 minutters neglebiden og så blev vi “frigivet” så vi netop nåede med. Resten af turen foregik behageligt begivenhedsfrit og der var god ro på I bussen. 

  

Tak 

RØD RØV (tur) var en øvelse, der var brugt rigtigt meget tid på at forberede og den tid var godt givet ud. Det var øvelsen, der var rigtigt godt planlagt og virkelig godt eksekveret, hvor kompagniledelsen havde gjort god brug af sine officerer og indlånte specialister med stor effekt. Især formåede øvelsesledelsen at skrue op og ned så belastningen hele tiden var der, men ingen knækkede.  

Der skal lyde en stor tak til HVK HASLE for godt samarbejde, til patruljen fra distriktets stabskompagni både for deltagelse i øvelsen og ikke mindst støtte til lektioner i vandpassage og samarbejde. Også en tak for deltagelsen til de 4 soldater fra INFHVKKBH, som er et kompagni, HVK RØDOVRE arbejder tæt sammen med f.eks. ifm. øvelse BRAVE LION. 

Og endelig en stor tak til forsyningsgruppen for hvem øvelsen startede noget tidligere med pakning af køretøjer, transport via Køge og god service under og efter øvelsen. ​


Se mange flere billeder på HDKDH facebookside​

Pres-tur

Kammerathjælp


Vandpassage


Spring i Opalsøen


HVK HASLE og HVK RØDOVRE

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring