Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Endelig fejring af Danmarks befrielse men stadig på en mærkedag

På grund af coronasituationen har det ikke været muligt at fejre Danmarks befrielse den 4. maj. I stedet har vi fejret det den 29. august, som også er en mærkedag fra 2. verdenskrig.

02-09-2021

For Hjemmeværnet er fejringen af Danmarks befrielse rigtig vigtig, fordi vi udspringer af modstandsbevægelsen. Da Hjemmeværnet blev dannet i 1949 var der mange medlemmer, som også havde været aktive i modstandsbevægelsen under krigen.

Modstandsbevægelsen fik et stort gennembrud netop den 29. august i 1943 hvor modstanden i befolkningen mod regeringens samarbejde med besættelsesmagten fra Tyskland var blevet så stor, at regeringen besluttede at ophøre samarbejdet og der blev indført militær undtagelsestilstand af besættelsesmagten. Her fra blev tilslutningen til modtandsbevægelsen bare større og større og derfor giver det god mening, at vi i år i stedet for har valgt at fejre Danmarks befrielse netop den 29. august.

I Hjemmeværnet benytter vi fejringen af Danmarks befrielse til at afholde en parole hvor vi både mindes de der ofrede deres liv for vores andres frihed og uddeler fortjenstegn, årstegn og andre anerkendelser.

Der bliver inviteret en gæstetaler, som i år var chefen for Hjemmeværnets landsdelsregion øst, Oberst Peer Sander Rouff. Obersten tog netop udspring i begivenhederne den 29. august i 1943 og der fra videre hen over corona, som også har vist, at vi i Hjemmeværnet har været med til at løfte en stor samfundsvigtig opgave med oprettelse af corona callcenter og kontaktsporingsenhed med frivillige hjemmeværnssoldater. Der blev også reflekteret med tankerne tilbage til besættelsestiden, som stadig står for symbolet for eksistensgrundlaget for Hjemmeværnet. Vi lever i frihed og fred, men vi kan ikke tagen den for givet og der er mange eksempler i nutiden på det og mest aktuelt i Afghanistan.

Der blev også uddelt Hjemmeværnets fortjensttegn til 4 hjemmeværnssoldater samt mange 25-, 40- og 50-årstegn og også to 60-årstegn samt optagelse i pionerernes råd. Så rigtig mange års tro tjeneste i Hjemmeværnet som afføder stor respekt.


Som en særlig personlig anerkendelse blev der også uddelt 4 commanders coin fra distriktschef oberstløjtnant Vilhelm Roy Elsang. Commanders coins uddeles med håndtryk med mønten i hånden så den skifter fra giveren til modtageren.


Fejringen var et stort gensynets glæde efter mange måneder med begrænset Hjemmeværnsaktivitet.

Der skal lyde et stort tillykke til alle tegnsmodtagere – også dem som ikke havde mulighed for at møde op.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring