Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Transport af farligt gods

Hvis du hører til dem, der gerne vil krydre nytårsaften med fyrværkeri, er der nogle ting du skal være opmærksom på, når du køber og transporterer fyrværkeriet.

20-12-2018

​Kære alle

Inden vi får set os om er juledagene overstået, og nytåret nærmer sig med hastige skridt.

Hvis du hører til dem, der gerne vil krydre nytårsaften med fyrværkeri, er der nogle ting du skal være opmærksom på, når du køber og transporterer fyrværkeriet.

Fyrværkeriet:

Fyrværkeri skal være mærket SIK eller CE.

Det skal være synligt på posen/kassen/emballagen.

Yderligere skal importøren på dansk, tydeligt og let læseligt forsyne fyrværkeriet med:

  • Fabrikantens navn, og importørens navn og adresse
  • Artiklens navn og type
  • Kategoritype
  • NEM-vægt(vægt af krudt i genstanden)
  • Brugsanvisning
  • Aldersgrænse for salg
  • Mindste sikkerhedsafstand

Hvis du ikke kan se oplysningerne på fyrværkeriet, skal du være mistænksom overfor det. I detailhandlen er der som oftest styr på krudtet, og det er uhyre sjældent, der sælges ulovlig importeret fyrværkeri.

Du skal altid være mistænksom, hvis du bliver tilbudt meget billig fyrværkeri, eller du ikke kan finde de ovennævnte oplysninger på emballagen.

Du må ikke selv indføre fyrværkeri til Danmark, heller ikke fra en juleindkøbstur i Flensburg.

Din transport af fyrværkeriet:

Som privatperson, er du omfattet af følgende regler for transporten.

  1. Hvis du  anvender din egen personbil kategori B, registreret til privat brug:
    1. Må du kun transportere fyrværkeri til personligt brug, eller den fest du skal til.
      Endvidere er der fra Beredskabsstyrelsen fastlagt en grænse for privates oplag af fyrværkeri på 5 kg NEM pr. husstand. Et par solide batterier kan hurtigt få jer til at komme i nærheden af grænsen, og nytårsskytset skal jo opbevares indtil det skal skydes af.
    2. Fyrværkeriet skal fastgøres eller stuves og i øvrigt behandles med omtanke.
    3. Fyrværkeri må ikke blandes med andet farligt gods. Det betyder, du ikke samtidig må have en reservedunk med benzin/diesel med i bilen..!
  2. Hvis du hører til dem, der har en "mini-bus" til privat brug(kørekort kategori D1/D), gælder punkterne under 1., men med den tilføjelse, at hver person højst må medbringe 0,5 kg NEM. Så hvis der kun er dig selv i mini-bussen, er du ret hurtigt over NEM grænsen…!
  3. Hvis du er fører af et køretøj der er indregistreret til erhvervsmæssig brug, uanset farven på nummerpladerne, så er køretøjets anvendelse til erhvervsmæssig transport og befordring, og i så fald er de ovenstående undtagelser ikke gældende. I sådanne situationer skal transporten gennemføres i henhold til ADR reglerne, som minimum med en chauffør der har gennemført en KAP 1.3 Chaufføruddannelse og på transporten skal der medbringes et gyldigt transportdokument og en godkendt ildslukker.

Rigspolitiet er tilstede ved de kendte fyrværkeriudsalg i dagen mellem jul og nytår, og det den person der holder ved rattet, der bærer ansvaret for reglerne overholdes.

Du kan se en samlet oversigt over godkendt fyrværkeri på dette link(internet): http://www.sik.dk/forbruger/brug-af-fyrværkeri

Med denne lille INFO vil jeg ønske dig en god jul og et godt nytår når vi er ved den tid.

Du kan altid henvende dig, hvis du har brug for yderligere afklaring om regler for transport af Farlig Gods, hvad enten det er som ansat eller som privatperson.

 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring