Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Monumentet i Mindelunden julen 2018 med fakkelvagt.

Mindelunden julen 2018

Tekst: Informationsofficer Bjørn E. Hørner Foto: Jan B. Hansen.
Mens aftenmørket langsomt omslutter byen og julefreden sænker sig over Mindelunden samles hjemmeværnsfolk fra store dele af Sjælland her.

26-12-2018

Det er juletradition når den er bedst, gennem en årrække har Hærhjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn stået for afviklingen af denne højtideligheds militære indhold. I år var det så første gang arrangementet skulle ledes af Landsdelsregion Øst.

Fakkelvagten mødte som vanligt ved Institut for blinde og svagtseende med en kop gløgg til at varme hænderne på. Opstilling og opgavefordeling samt en varm velkomsttale af oberst Lennie Fredskov, der meget tydeligt markerede at dette var en tradition som havde hans dybe respekt.

Vejret var stille og de tændte fakler lyste klart mens styrken marcherede frem til hovedindgangen på Tuborgvej, hvor de stillede sig i den ene side af trappen. Hovedstyrken marcherede ind til det store gravfelt og stillede op i smuk symmetri omkring gravene. Herefter blev der tændt lys og lagt blomster. Aftenens konferencier, Jørgen A Leth tog ordet og bød velkommen de mange fremmødte. Studentersangerne sang "Alle træer står så stille" (Af Poul Helmuth).

 

Formanden for Frihedskampens Mindefond, Christian Eugen-Olsen orienterede herefter kort om blandt andet planerne for Mindelunden i 2019. Her er det planlagt at indvi endnu et mindesmærke, for de soldater der faldt i allieret tjeneste samt i starten af besættelsen i Sønderjylland og på Flyvestation Værløse. Hermed er ringen sluttet og Mindelunden er en fuldkommen mindepark for krigsårene 1940-45.

Årets juletale blev holdt af skuespiller Bodil Jørgensen. Det var en varm og vedkommende tale med udgangspunkt i Fiil familien fra Hvidsten og Hvidstengruppen, der blev filmatiseret med Bodil Jørgensen som Gudrun Fiil. En sådan indlevelse i historien er sjælden og det understreges af at Bodil Jørgensen stadig har kontakt til de efterlevende fra Hvidstengruppen. Man forsvarer sin frihed for ellers har man ingen!

 

Der blev herefter nedlagt kranse ved Monumentet og Mindesmærket for krigssejlerne og bedt fadervor fulgt af studentersangernes "Guds fred med vore døde" (Af Knud Jeppesen).

 

Afslutning med fællessang "Altid frejdig når du går" (Af Christian Richardt) med ønsket om en glædelig jul og et tak for i aften sluttede højtideligheden med fakkelvagtens afgang efter 5 minutters stilhed.

Nu gik turen hjem til familie og venner for at fejre den nutidige jul, men mindet om en helt speciel juleaften blev båret med på vej.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring