Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

"BESAT BEFRIET BEREDT"

100 kvadratmeter er nok til at vise Hjemmeværnet og dets historie frem. Den nødvendige plads blev stillet til rådighed af Skive Museum, som viser udstillingen ”BESAT BEFRIET BEREDT!”

04-07-2020

​​​​

Tekst & foto: Webredaktør J. Krätz Andersen, HDMVJ

Da museet skulle lave en udstilling om de fem år med besættelse og modstandsbevægelsen, var det naturligt for museumsinspektør A. B. Stilling Jensen at invitere Hjemmeværnets Historiske Center i Holstebro, netop fordi Hjemmeværnet er opstået af modstandsbevægelsen.

Planlægningen og samarbejdet har været i gang omring et års tid, oplyses det af M. Hviid, der til daglig leder Hjemmeværnets Historiske Center, (HHCH), og der er blevet tænkt mange fremragende idéer, men samtidig skulle der også koordineres med Skive Museum og holdes visse retningslinjer, inden for museumsverdenen.


HHCH valgte at bygge en model af et gammelt luftmeldetårn, anlægge 4 meter jernbane til at vise en jernbanesabotage, opstille en pavillon med biograf, vise uniformer fra Luftmeldekorpset, Marinehjemmeværnet og Hærhjemmeværnet, helt fra starten og frem til i dag samt vise de mange gamle hverveplakater på en rigtig stor væg.

Skive Museum var meget begejstret for den drejebog, der blev præsenteret fra HHCHs side. På den måde kobles der, ifølge museumsinspektøren, fra fortiden til nutiden og så vil publikum også få en større forståelse hvad det er Hjemmeværnets mange frivillige egentlig laver i dagligdagen.


Den officielle åbning sker først efter sommerferien med lidt større festivitas, men den 1. juli åbnede for et inviteret publikum, så alle medvirkendes bedre halvdele kunne få et indtryk af hvad det rent faktisk var, hustruen eller gemalen havde brugt så megen tid på.
​Efter rundturen budt museet på et lille traktement, museumsinspektøren udtrykte sine store tilfredshed og begejstring over samarbejdet og resultatet. Distriktschef P. M. Nikolajsen var oppe og kvittere og takke for muligheden til at vise Hjemmeværnet frem.

HHCHs leder og personel kan være stolte af resultatet, som kan ses på Skive Museum frem 29. august 2921.


FaktaHjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring