Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Kransenedlæggelse ved Flyvergrav i Skarrild


En engelske Lancaster ME 650 fra RAF No. 630 Squadron blev skudt i brand af tyske jagere tidligt søndag morgen den 28. august 1944. Maskinen styrtede ned og besætningen på 7 mand omkom. I dag ligger de omkomne begravet på Skarrild kirkegård.

07-05-2019

Tekst & foto: Jørgen Krätz Andersen, INFOELM v/HDMVJ

 

Søndag aften klokken 18.00 trådte repræsentanter fra Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland, Flyvevåbnet i Karup, den australske og engelske ambassade og pårørende samt Idrætsforeningen an ved flyvergraven med vajende faner og lagde kranse. Samtidig var der fyldt op af et stort publikum, som hvert år deltager i ceremonien.

 

Pastor Bjarke N. Pihl holdt en kort mindegudstjeneste i kirken, som var fyldt fuldstændigt op, og her efter gik man med fanerne forrest op til Kulturhuset.

 

  Pia T. Worm bød velkommen til alle, specielt gæsterne; den australske ambassadør Mary Ellen Miller, LT Chris Mason der var til stede for den britiske forsvars attaché samt brødrene Peter Gerald Davidson og Raymond John Davidson. Major Dall fra Karup, OL Per M. Nikolajsen og tidligere kaptajn i Jægerkorpset Flemming G. Thomsen og pastor Bjarke N. Pihl blev også nævnt her.

 

 

Mens kaffen blev serveret underholdt det lokale Å-koret med fire sange og så blev talerækken præsenteret. Den første taler var den australske ambassadør Mary Ellen Miller, som talte om de ofre, hendes land havde givet gennem både første, men også anden verdenskrig. Hun var stærkt berørt over den måde som den lokale befolkning i Skarrild havde hæget og vedligeholdt mindet om de faldne flyvere og takkede her for.

LT Chris Mason var næste taler og gav udtryk for næsten de samme tanker som fru Miller og takkede også for den store indsats lokalsamfundet gjorde, både nu og tidligere.

Den sidste taler var Peter Gerald Davidson, som berettede hvordan han havde fundet arkivalier og anden baggrund for de familiære forhold til en af de omkomne. Hans bedstefars søster var gift med Wilfred Fingland, som ligger begravet på kirkegården. Det var en meget personlig og bevægende historie, man blev præsenteret for. Peter og hans lillebror Raymond skulle tilbage til UK om mandagen.

    Den tidligere kaptajn Flemming G. Thomsen holdt et mindre foredrag om sin tid i Jægerkorpset og berettede om forskellige missioner, blandt andet i Helman provinsen i Afghanistan.

Aftenen sluttede med "altid frejdig, når du går! "

 

Fakta

Søndag den 5. maj var der kransenedlæggelse og kort mindehøjtidelighed i Skarrild.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring