Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Krydset Forbindelsesvejen/Hjørringvej i Nørresundby gav hjemmeværnssoldaterne en god udfordring med tæt trafik og flere svingbaner.

Udfordrende trafikreguleringskursus

18 Hjemmeværnssoldater regulerede lørdag eftermiddag trafikken i Nørresundby heri blandt McDonald Krydset.

31-01-2020

Tekst: Ulla Sølvsten, foto: Lars Kruse

Det kræver overblik, tålmodighed, synliggørelse og ikke mindst bestemthed, når der skal reguleres trafik i et lyskryds, der er gået ud. Disse kompetencer blev sat på prøve i fire forskellige lyskryds i Nørresundby lørdag formiddag og eftermiddag.
Forinden havde de to instruktører, Niels og Henrik gennemgået teori omkring færdselsregulering, herunder paragrafer fra færdselsloven og de forskellige tegn samt de muligheder, der er for at bemande et kryds og udskiftning af personel.
Knap halvdelen af kursisterne blev på Aalborg Kaserner for at afprøve tegn og indbyrdes kommandoer. Lige præcis på dette tidspunkt af dagen, var kursisterne heldige, for der kom og kørte en del ”civile” køretøjer foruden de køretøjer som en instruktør kørte rundt i.
De tre helt nye var meget spændt på at blive kastet ud i det første lyskryds. Alle ønskede at gennemføre trafikreguleringen uden hjælpere til at afspærre de trafikanter af, som ikke måtte køre. Det største problem for alle deltagere var og er nok, at man får nogle meget tunge arme, når man enten står midt ude i krydset eller står som hjælper med løftede arme.
 

Stigende sværhedsgrad

I det næste kryds valgte ”begynder” holdet igen, at regulere trafikken uden hjælp. Selvom krydset kun lå godt 600 meter fra det andet kryds, var der noget mere trafik og svingbaner. Her var den største udfordring, at flere ikke kender tegnet for gult lys, hvor soldaten holder staven op over hovedet og den anden arm ned langs siden. Flere fortsatte ind i krydset, andre begyndte at køre. Men, heldigvis var der også fodgængere, som kom hen og spurgte – Hvilket tegn må jeg gå på, når jeg skal over der – jeg havde det i niende klasse, men det er nogle år siden.
Flere fra begynder holdet var indstillet på, at tage udfordringen op med McDonald krydset, (Forbindelsesvejen- Hjørringvej). Tre fra det andet hold ville også være med til denne udfordring.
Det var ikke alle, der nåede at komme ind på midten at stå. Men, alle gav udtryk for, at det havde været meget lærerigt at være hjælper eller at observere, hvad der skete ude i det store kryds.
En af hjælperne fik flere gange i løbet af dagen bemærkninger – og det var de positive – fra en cykelrytter - kønt lyskryds i dag, fra nedrullet vinduer i biler – I gør en god indsats – I gør det bare godt. En anden sjov iagttagelse, var en mand, der fik øje på betjent – Henrik – sikkerhedsselen blev hurtigt fastspændt og der blev kun set ligeud.
18 soldater fra Nordjylland er nu klar til at regulere trafikken i 2020.
Kurset skal give kursisten den nødvendige viden og de nødvendige færdigheder og kompetancer til selvstændigt og ansvarligt at kunne foretage vurdering af færdselsforhold og udføre færdselsregulering.

 Billedgalleri

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224