Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Solen skinnede flot på alle flagerne i paraden

4. maj 2016

Hærhjemmeværnsdistrikt Nordsjælland afholdt traditionen tro 4. maj parade på Frederiksborg slot i Hillerød. Rammerne var meget smukke selvom slottet er under renovation.

06-05-2016

​Et par hundrede hjemmeværnsfolk og tilskuere var mødt op på denne højtidelige dag. Udover de smukke omgivelser var det også en meget smuk aften. Intet af dette har kunnet overstige den glæde den danske befolkning må have følt for 71 år siden da budskabet om et frit Danmark lød i radioernes højttalere.

Paraden blev også brugt til at hædre hjemmeværnsfolk for mange års tro tjeneste og/eller særlig indsats.

Distriktets chef major Kenneth Schytte Myrup holdt en tale der er gengivet i sin fulde længde herunder.

Kære alle sammen
 
Velkommen til markeringen af 4. maj 2016 og velkommen til hædringen af vores kammerater og kolleger, der i dag på den ene eller anden måde skal fejres.
 
En særlig velkomst skal lyde til de kommende tegnsmodtagere og repræsentanter fra samarbejdspartnere. Men i princippet et hjerteligt velkommen og tak til alle, herunder pårørende fordi I er kommet for at mindes, ære og hædre. Vi er i dag ca. 180 samlet for at gøre dette
 
En særlig stor tak skal lyde til musikkorpset og støtteforeningen, der igen i år medvirker til, at skabe rammerne om denne dag.
 
Markeringen af Danmarks befrielse den 4. og 5. maj over hele Danmark er en god og vigtig tradition, som ikke mindst vi i Hjemmeværnet holder i hævd. Det er en oplagt anledning til at sætte fokus på en del af Danmarks nyere historie, samtidig med at vi trækker linjer frem til nutiden.
 
I aften for 71 år siden præcis kl. 20.36 lød frihedsbudskabet fra BBC i tusindvis af radioapparater i Danmark:
 
”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske styrker i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig!”
 
I sagens natur er der færre og færre danskere, der husker besættelsen og den efterfølgende befrielse, der vakte jubel og glæde landet for lidt over 70 år siden. Efter befrielsen opstod der et problem med modstandsbevægelsens våben, idet modstandsfolkene trodsede opfordringen til at aflevere våbnene, da de frygtede en ny ”9. april”. 
 
D. 2. oktober 1945 blev det, på ”Ranumkonventet” i Odense, besluttet, at der skulle oprettes hjemmeværnsforeninger over hele landet, for blandt andet at sikre, at våben og anden udrustning ikke blev misbrugt. Dette var begyndelsen til det statslige Hjemmeværn vi kender i dag. 
 
Hjemmeværnet blev oprettet den 1. april 1949 med regioner og distrikter over hele landet, og hjemmeværnet var fra starten en folkelig forankret militær organisation af frivillige, der var fast besluttet på at yde en aktiv indsats i kampen for Danmarks frihed og for de fælles værdier i det danske samfund. Vi bør i aften lade tankerne gå tilbage til de danske kvinder og mænd, der under besættelsen satte deres liv på spil i kampen mod tyranniet og overmagten. Nogle af dem betalte den højeste pris – nemlig deres eget liv. Der bør til evig tid stå respekt om deres indsats og vilje til at kæmpe for Danmarks frihed.
 
Som en yderligere symbol på respekt har distriktet lagt krans ved det nærliggende monument for Danmarks befrielse fra 1960 af Mogens Bøggild, ved slotssøen ”Hjort med ørne”.

 

 

 

Fakta

Hjemmeværnet blev oprettet i 1949
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring