Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Rejsebrev fra Mali

CSI har modtaget første rejsebrev fra holdet i Mali, der i tre måneder skal bevogte Camp Bifrost i nærheden af hovedstaden Bamako.

22-06-2017

Tekst: Sektionsfører, seniorsergent Peter. Foto: Sergent Lars.​

HJV Bevogtningssektion hold 1 er nu på plads i Mali, hvor vi de næste 3 mdr. skal bevogte Camp Bifrost udenfor hovedstaden Bamako. Camp Bifrost er en del af et UN lejr kompleks bestående af flere lejre med soldater fra mange forskellige nationer.

I Camp Bifrost bor det danske C-130J detachement – altså
de piloter og personel, der skal til for at holde den danske flyver flyvende i et fremmed område. Detachementet er på 61 m/k.

Bevogtningssektionen (BEVSEK) består af 12 soldater – 1 seniorsergent, 1 sergent og 10 flyverkonstabler. Alle har tilknytning til Hjemmeværnet enten som ansat eller frivillig. Alle har dog under den forudgående uddannelse samt under udsendelsen være ansat ved Flyvevåbnet efter samme overenskomst som alle andre ansatte i Flyvevåbnet.

Forud for udsendelsen er gået 2½ måneds missionsorienteret uddannelse, hvor hjemmeværnssoldaterne bl.a. har gennemført vedligeholdende uddannelse på gevær, er blevet uddannet på pistol samt gennemført uddannelse i Taktisk Sanitetstjeneste for Enkeltmand (TSE). Oven i dette er der blevet gennemført briefinger om missionen i Mali. Uddannelsen er gennemført dels i regi af Landsdelsregion Vest støttet af instruktører fra Hjemmeværnet dels i regi af Flyvevåbnets Eskadrille 660 i Karup, som bevogtningssektionen også er udsendt sammen med dele af.

Rejsen herned bød bl.a. på en tur over Addis Abeba, Etiopien, så vores rejse blev på ca. 24 timer. Det var derfor nogle trætte soldater, der landede i Bamako Lufthavn den 24. maj om eftermiddagen. Efter bagageudlevering og en kort køretur med vores bangladeshiske kollegaer landede vi i Camp Bifrost, hvor indkvartering og rundvisning ventede. Udrustningen, der var sendt i forvejen med container, blev pakket ud, og snart var det civile tøj fra rejsen skiftet ud med uniformer. Ankomstdagen bød dog ikke på yderligere opgaver, så der blev hurtigt ro i teltet, hvor hele BEVSEK er indkvarteret på feltsenge.

Første rigtige dag i lejren bød på overdragelse af vagtopgaverne fra vores portugisiske kollegaer. De er nu rejst hjem efter 4-6 mdr. i området. Inden da overdrog de alt den viden og erfaring samt alle de procedurer, de havde oparbejdet i de sidste måneder, til os, så vi kunne komme godt i gang med at løse opgaven. Heldigvis er både de og vi i stand til at kommunikere på engelsk, så overdragelsen gik nemt.

Vi er nu kommet ind i en fast rytme med vagt, beredskab, træning og hvile. Vi har typisk ”fri” hver tredje dag mens de øvrige dage består af skiftevis vagt og beredskab. Vagttjenesten i hovedvagten løses sammen med svenske kollegaer fra nabolejren. Vi er fundet ind i et rigtig godt nordisk samarbejde.

En af udfordringerne hernede er naturligvis temperaturen. Typisk ligger dagtemperaturen imellem 35 og 40 grader i skyggen, mens den om natten falder til 25 til 30 grader. Det kræver en del væskeindtag, men heldigvis er der vand ad libitum.

Sektionen er indkvarteret i et telt, der er inddelt i små kabiner – ca. 2 x 2 m. Her har hver enkelt soldat en køjeseng, hvor overkøjen bruges til oplægning af udrustning. Selvom det lyder af lidt plads, så fungerer det faktisk rigtig godt, og man har – trods de tynde vægge – lidt privatliv.

Maden leveres af et civilt firma og er yderst tilfredsstillende. Der er en alsidig buffet til alle måltider, så der er noget for en hver smag.

Vi har indtil videre gennemført to prøvealarmeringer. Begge er gået rigtig godt, hvor vi overholder de tidsfrister for at besætte nærforsvaret, vi er givet. Det betyder ikke, at vi hviler på laurbærrene. Der er ting, der stadig kan finpudses og justeres. Derudover skal alarmeringerne være med til at holde sektionens soldater skarpe og fokuserede på opgaven.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring